Gündem Metabolizmayı yavaşlatan nedenler nelerdir?

Metabolizmayı yavaşlatan nedenler nelerdir?

24.04.2018 - 12:04 | Son Güncellenme:

Metabolizmayı yavaşlatan sebepler başta kadınlar olmak üzere herkesin merak ettiği bir konu olarak yer almaktadır. Metabolizmayı yavaşlatan ve günlük hayatımızda yer alan birçok etmen bulunur. Yazın gelmesiyle beraber kişiye özgün olmayan ve kişinin sağlığına zararlı diyetlerle metabolizmayı yavaşlamasına neden olur.

Metabolizmayı yavaşlatan nedenler nelerdir

Çok az kalori almak

Çok az kalori almak kilo vermek için gerekli olsa bile metabolizmanın yavaşlatmasına neden olduğu bilinmektedir. Alınan kalori oranını gereğinden fazla düşürmek insan sağlığını olumsuz etkileyebilir. Alınan kalori oranı çok düştüğünde vücut kalori yakma oranını düşürdüğü gözlemlenmiştir.

Yeteri kadar protein alamamak

Yeteri kadar protein alınırsa eğer, sağlıklı bir şekilde kilo verilebilir ve verilen bu kilonun korunması sağlanabilir. Yüksek protein alımı metabolizmayı yüksek oranda artırabilir. Protein metabolizmanın hızını karbonhidrattan daha fazla artırdığı bilinmektedir.

Hareketsiz yaşam tarzı

Birçok insan çalışma hayatlarında oturmayı mecbur kılan ve sağlık üzerinde olumsuz etkiye neden olabilecek hareketsiz yaşam tarzına sahiptir. Hareketsiz yaşam tarzı metabolizmanın düşmesine neden olduğu bilinir. Hareketsiz yaşam tarzı genelde bilgisayar başındaki gençler arasında daha yaygın görülmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle beraber gençler hareketsiz yaşam tarzını daha çok benimsendiği görülmüştür. Hareketsiz yaşam tarzı çocuklarda ve gençlerde obeziteyi artırdığı bilinir. Hareketli yaşam tarzı verilen kiloların korunmasını ve sağlıklı bir yaşam tarzı için vazgeçilmez bir etmen olarak bilinir.

Yeteri kadar uyumamak

Uyku sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez bir faktördür. Yeteri kadar uyumamak metabolizmayı yavaşlatan bir sebep olarak yer aldığı bilinmektedir. Yeteri kadar uyumamak metabolizmayı yavaşlatmanın yanı sıra kilo alma olasılığını artırdığını bilinir. Yeteri ve yüksek kaliteli uyku metabolizmanın seviyesini korumayı sağlayabilir.

Kişiye özgü olmayan diyetler

Diyet bireyin gerekli olan tüm besin öğelerini ve enerji karşılayan günlük beslenme düzeni olarak bilinir. Diyet kişiden kişiye göre değişir. Birçok internet sitesinde bulunan diyetler ve televizyonda bahsedilen diyet listeleri her kişiye uygun olmamakla beraber kişinin ihtiyaçlarını karşılamadığı gibi metabolizmanın hızını yavaşlatmasına neden olduğu bilinir. Günlük almamız gereken kaloriden daha az bir kalori alımını sağlayan diyetler metabolizmanın yavaşlamasına neden olabilir.

Yazarlar