27.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
ARİF BALKAN İstanbul
Greenpeace’in sorularından biri bir kısmının antibiyotik olduğunu iddia ettikleri profilaktik ilaçların ne kadar kullanıldığına ilişkindi. Soruya yanıt veren Keskinoğlu, üretim aşamasında antibiyotik kullanmadıklarını belirtti ve 10 yılı aşkın süredir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan incelemelerde ürünlerinde herhangi bir antibiyotik kalıntısının tespit edilmediğini kaydetti. Greenpeace ise, tavukçuluk endüstrisinde profilaktik olarak kullanımına izin verilen antikoksidiyallerin yarısının iyonofor grubu ilaçlar olduğunu belirterek bu ilaçların bakanlıkça da tüm bilimsel literatürde de antibiyotik olarak tanımlandığı açıklamasını yaptı.
‘GDO’lu yem itirafı’
GDO’lu soyanın yem olarak kullanımına ilişkin soruya ise Keskinoğlu, soyanın hayvanlar için en önemli protein kaynağı olduğunu dikat çekerek şu yanıtı verdi: “Türkiye’de GDO’lu soya ithalatı bakanlığın iznine ve denetimine tabidir.
Yönetmelikleri uygun olarak ithal edilen GDO’lu ürünler kullanılabilir. İnsan sağlığına zararlı GDO’lu ürünler 2006 yılında bakanlıkça yasaklanmış olup, ithalatı mümkün değildir.” Bu açıklamanın GDO’lu soya ithalatı yapıldığı yönünde ‘itiraf’ niteliğinde olduğunu belirten Greenpeace ise tavukçuluk sektörünü GDO konusunda daha şeffaf olmaya davet etti.
Bir tavuğa A4 kâğıdı alanı
Kümes başına düşen ortalama tavuk sayısına ilişkin de bir soru yöneltilen Keskinoğlu, kümeslerinde metrekare başına 14-16 adet civciv yer aldığı bilgisini verdi. Greenpeace ise bu cevapla, tavukların tüm yaşamlarını bir A4 kâğıdından büyük olmayan alanlarda geçirdikleri yönündeki iddialarının haklılığının kanıtlandığını açıkladı.
Greenpeace’in 4 yöneticisi yargılanıyor
Endüstriyel tavukçuluk sektöründeki şirketlerin üretim koşullarının sağlıksız olduğu iddiasıyla kampanya düzenleyen Greenpeace’in 4 yöneticisi hakkında açılan dava dün İstanbul 61. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Dün hakim karşısına çıkan sanıklar Ece Ünver Mataracı, Melda Elif Keskin, Aykut Uluer ve Ayyüce Özdemir Ökten hakkında “Haksız rekabet fiilini işlemek” suçunu işledikleri iddiasıyla 2 yıla kadar hapis cezası isteniyor.