Gündem MHP yeni anayasayı ihtiyaç olarak görüyor

MHP yeni anayasayı ihtiyaç olarak görüyor

29.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni Yasama yılı 1 Ekim Pazar günü resmen başlayacak. MHP’nin de, gündeminde yeni anayasa olacak.

MHP yeni anayasayı ihtiyaç olarak görüyor

BEYZA COŞKUN Ankara -  Mayıs 2021’de Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin yeni anayasa çağrısı yaptığını belirten MHP kurmayları, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“MHP’nin anayasa çalışması, özünde 1999 yılına dayanıyor. O yıl, Meclis’e girdiğimizde 129 milletvekilimizle, 21. yüzyılda yeni bir anayasanın hazırlanmasına, Türkiye’nin giriş yapmasının daha doğru olacağını söylemiştik. Onun yerine, kapsamlı bir anayasa değişikliği yapıldı. Akabinde 9 Temmuz 2018’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi fiilen başladı. Bu süreçte de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 5 yılını geride bıraktık. Başarılı bir imtihan verdik. Türk milleti de 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri’nde ve Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde, bu sistemin devamından yana olduğunu göstermiş oldu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, tüm kurallarıyla yerleşik hale gelirken, yeni anayasanın da bu anlamda ele alınmasını ihtiyaç olarak görüyoruz ve Türkiye’nin öncelikleri arasında değerlendiriyoruz.”

Haberin Devamı

Cumhuriyetin 100. yılında 100 maddelik anayasa teklifini paylaştıklarını belirten kurmaylar şöyle devam etti:

“Biz bu görüşlerimizi paylaştıktan sonra kamuoyuyla, aynı çalışmamızın örneklerini AK Parti’ye de ilettik. Onlar da kendi çalışmalarını yapıyorlar. 1 Ekim’de Meclis’in açılmasıyla beraber anayasa çalışmalarının, Türkiye’nin ihtiyacı olduğu ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin daha yerleşik hale gelmesi gerçeğiyle hareket ederek, bir an evvel hayata geçirilmesi lazım.”