Gündem ‘MIT’e haber verme gereği duymadım’

‘MIT’e haber verme gereği duymadım’

26.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akıncı’daki darbe eylemlerine ilişkin davada savunma yapan Hava Kuvvetleri adına MİT’te görevli eski Kurmay Yarbay Yongacı, darbe girişimini öğrendiğini, ancak MİT’e haber verme ihtiyacı hissetmediğini söyledi.

‘MIT’e haber verme gereği duymadım’

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü’ndeki eylemlere ilişkin davada Hava Kuvvetleri Komutanlığı adına MİT’te görevlendirilen sanık eski Kurmay Yarbay Ömür Yongacı savunmasını yaptı. Akıncı Üssü’nde yakalanan Yongacı, darbe girişimini Akıncı’da öğrendiğini, operasyonel gücü bulunmadığını, doğrudan bir operasyon yapamayacağı için MİT’e haber verme ihtiyacı hissetmediğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Vatana hizmet için’

Savunmasında icra ettiği özel görevler ve aldığı eğitim nedeniyle terör konusunda uzman olduğunu dile getiren Yongacı, 15 Temmuz’da mesainin ardından evine gittiğini, 19.00 sularında Albay Ali Durmuş’un kendisini arayıp Akıncı’da bir harekât planlaması olduğunu, üsse gideceğini, uzmanlığından yararlanmak için kendisini de Akıncı’ya çağırdığını öne sürdü.

Askeri bir refleksle vatana hizmet için görevi kabul ettiğini savunan Yongacı, “143. Filo’ya geçtik. Bir süre sonra Ali Durmuş ayrıldı. Yemekhane gibi bir yerde oturmaya başladım. Zamanla içerisi kalabalıklaştı. Silahlı kişiler vardı. Gazinodaki televizyondan darbeyi öğrendik. Çıkmaya çalıştık ama izin verilmediği için çıkamadık. Uçak ve patlama sesleri duydum. Sabaha doğru kamuflajlı kişilerin silahlarını bırakıp dağıldığını gördüm. Bir yatakhaneye girip beklemeye başladık. Öğleden sonra Polis Özel Harekat geldi. Durumumuzu anlattık. Bizi jandarmaya teslim ettiler. Savcılık ifadesinin ardından tutuklandık” dedi.

Haberin Devamı

Darbe girişiminden haberdar olmadığını, girişimi Akıncı’da öğrendiğini savunan Yongacı, Mahkeme Başkanı Selfet Giray’ın, “Siz tam da MİT’in o sırada aradığı kişisiniz. Girişimin yönetildiği yerde, işin merkezindesiniz. Akıncı’da olanları MİT’e haber verme, girişimi bildirme ihtiyacı hissetmediniz mi?” diye sorması üzerine, operasyonel gücü bulunmadığı, doğrudan bir operasyon yapamayacağı için MİT’e haber verme ihtiyacı hissetmediğini öne sürdü. Kendisinin darbeyi öğrendiği saatlerde girişimin aleniyet kazandığını savunan Yongacı, Akıncı’da mümkün olduğu kadar pasif bir şekilde beklediğini ve hayatta kalmaya çalıştığını iddia etti. Akıncı’daki güvenlik kameraları görüntüsü izletilen Yongacı, görüntüdeki kişinin kendisi olduğunu kabul etti. Yongacı, 143. Filo’da komutanların odalarının bulunduğu koridordaki görüntüsünün izletilmesi üzerine, burada Ali Durmuş’u aradığını, bu sırada pek çok kişiyle karşılaştığını ancak bu kişileri tanımadığını öne sürdü.

Giray’ın, “Bir istihbaratçı olarak daha fazla gözlem yapman gerekmez mi?Sanıkların hepsi o gece orada ama hiç kimse hiçbir şey bilmiyor. Bu çok garip değil mi?” sorusu üzerine Yongacı, “o gece olan her şey çok garipti” dedi.

Haberin Devamı

‘Çerez almaya gittim’

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma yapan sanık eski kurmay yarbay Bircan Ermaya ise sanık eski üs komutanı Hakan Evrim’in odasına giren kişinin kendisi olduğunu kabul ederek “Ben zaten görüntülerimi reddetmiyorum ki içeriye girdim. Şaka gibi algılanıyor ama çerez almaya gittim” cevabını verdi.

‘Çoluk çocuk muhabbeti yaptık’

Yongacı, MİT’te görev yaptığı 2012’den bu yana bu nitelikte herhangi bir görev almadığını söyledi. Yongacı, Akıncı’ya da ilk kez gittiğini, 143. Filo koridorunda karşılaştığı Bircan Ermaya ile, “çoluk çocuk muhabbeti” yaptıklarını öne süren Yongacı, darbe girişiminin ardından mesaiye gelmesi yönünde kurumdan telefon mesajı aldığını, bu mesaja karşılık vermediğini, işe gelmemesi nedeniyle arkadaşlarının da kendisini aradığını, onlara da yanıt vermediğini anlattı.

Haberin Devamı