Gündem “Montrö Bildirisi” davasında ilk savunma! Emekli amiral İstanbul’da ifade verdi

“Montrö Bildirisi” davasında ilk savunma! Emekli amiral İstanbul’da ifade verdi

24.02.2022 - 12:08 | Son Güncellenme:

Kamuoyunda “Montrö bildirisi” olarak bilinen açıklamada imzası bulunan emekli Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz, Ankara’daki mahkemeye gönderilmek üzere İstanbul’da talimatla ifade verdi.

“Montrö Bildirisi” davasında ilk savunma Emekli amiral İstanbul’da ifade verdi

Damla GÜLER / milliyet.com.tr Kamuoyunda “Montrö bildirisi” ya da “Amiraller Bildirisi” olarak bilinen açıklama 4 Nisan 2021 tarihinde 103 emekli amiralin imzasıyla basına duyuruldu. Açıklamanın yayınlanmasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamada imzası bulunan 103 emekli amiral hakkında re’sen soruşturma başlattı.

Haberin Devamı

Başlatılan soruşturma sonunda aralarında Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Nadir Hakan Eraydın ve Ramazan Cem Gürdeniz’in de aralarında olduğu 103 emekli amiral hakkında, “devletin güvenliğine ve anayasal düzenine karşı suç işlemek için anlaşma yapmak” suçundan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

“BOĞAZLARIN CAN SİMİDİ MONTRÖ’DÜR”

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 21 Mart 2022 tarihinde yapılacak. İkamet adresi İstanbul’da olan emekli Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz bugün İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Ankara’ya gönderilmek üzere talimatla ifade verdi. İfadesinde amiraller hakkında açılan davanın hukuk sisteminin siyasallaştığının kanıtı olduğunu söyleyen Gürdeniz, “Şerefli Türk amirallerinin hazırlamış olduğu masum bir metni, basın açıklaması olarak görüp, neredeyse Montrö Sözleşmesi’nin kaldırılmasının konuşulduğu dönemde değerli olduğunu düşündüm. Arayarak beni de ekleyebilirsiniz metne dedim. Türk amirallerinin fikirlerini açıkça beyan etmesinden daha doğru bir şey olamaz. Az önce Rusya Ukrayna’ya girdi. Montrö olmasaydı biz tarafsızlığımızı koruyamazdık. Boğazların can simidi Montrö’dür. Ben Balyoz davasında mavi vatan için yaptıklarımdan dolayı 3,5 yıl hapis yatmışım. Devletimin bu davadan bir an önce vazgeçmesini bekliyorum” dedi.

Haberin Devamı

 

“MONTRÖ TARAFSIZ KALMANIN GÜVENCESİ”

Mahkemede verdiği ifadenin ardından basın açıklaması yapan Gürdeniz, Montrö Sözleşmesi’nin Karadeniz’in barış denizi olarak bağımsız ve tarafsız kalmasının tek güvencesi olduğunu söyledi. Montrö’nün Türkiye’nin tarafsızlık garantisi olmaya devam etmesini dilediğini söyleyen Gürdeniz, “Dilerim whatsapp iddianamesi, bu hukuk garabeti dava tarihin arşivlerinde yerini alır” dedi.

“Montrö Bildirisi” davasında ilk savunma Emekli amiral İstanbul’da ifade verdi