Gündem Mutasyonlu virüs nedir, mutasyona uğramış virüs | Mutant virüs vakaları arttı mı?

Mutasyonlu virüs nedir, mutasyona uğramış virüs | Mutant virüs vakaları arttı mı?

12.03.2021 - 09:02 | Son Güncellenme:

Mutant virüs nedir, mutasyonlu virüs belirtileri nasıl anlaşılır, ne kadar tehlikeli? Koronavirüs salgını tüm dünyada etkisini sürdürürken virüsün mutasyona uğrayarak etki alananını artırması ile birlikte mutant virüs kavramı da hayatımıza girdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca mutasyona uğramış virüs ile ilgili ayrıntılı açıklamalarda bulunurken, vatandaşlar mutasyonlu virüs nedir, nasıl anlışır gibi ayrıntıları araştırmaya başladı. Peki, mutasyonlu virüs nedir?

Mutasyonlu virüs nedir, mutasyona uğramış virüs | Mutant virüs vakaları arttı mı

Koronavirüs salgını devam ediyor. Avrupa'da ortaya çıkan mutasyonlu virüse Türkiye'de rastlanmaya başladı. Vakaların sıkı bir şekilde takip edildiğini ve mutasyona uğramış virüs vakalarının da tespit edildiği açıklayan Bakan Koca mutant virüs ile ilgili ayrıntıları Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıkladı. Peki, mutasyonlu virüs nedir, ne sıklıkta görülüyor?

Haberin Devamı

MUTANT VİRÜS İLE İLGİLİ SON DAKİKA

"Alınan tüm tedbirlere rağmen maalesef gün geçtikçe mutant virüsler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artmaktadır. Mutant virüsle enfekte olduğu tespit edilen kişileri daha sıkı izolasyon kurallarına tabi tutuyoruz. Bugüne kadar 76 ilimizde toplam 41 bin 488 B.1.1.7 (İngiltere) mutantı, 9 ilimizde toplam 61 B.1.351 (Güney Afrika) mutantı, bir ilimizde 2 B.1.427 (California-NewYork) mutantı ve bir adet de P.1 (Brezilya) mutantı tespit edilmiştir. Bu hızlı bulaşan varyantlara karşı halen tedbirden ve aşıdan başka silahımız yok. Bu silahlarımızın yetersiz olduğu anlamına kesinlikle gelmiyor. Ancak her ikisinin de zorlukları var. Aşı için küresel bir tedarik güçlüğü, tedbir için de bir yılın verdiği yorgunluk var. Hep birlikte el ele bunun üstesinden geleceğimize inanıyorum."

Haberin Devamı

MUTASYONA UĞRAMIŞ VİRÜS NE DEMEK?

Bir organizmanın veya virüsün genetik materyalinde meydana gelen kalıcı değişiklik.

RNA virüslerinde DNA virüslerine oranla çok daha fazla mutasyon meydana gelir. SARS-CoV-2 bir RNA virüsüdür.

Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona uğramış organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonların genler üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle, organizmalar mutasyonları gidermek için DNA onarımı gibi mekanizmalara sahiptir.

MUTASYONLU VİRÜS NE KADAR TEHLİKELİ?

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, "Mutasyonla ilgili çok fazla sayıda haber ve bilgi çıkmış durumda. Dünyadan da sürekli bilgi geliyor. İngiltere'de başlayan mutasyonların duyurulmasıyla birlikte hepimiz alert olduk. Burada en büyük merakımız 'mutasyonun hastalık şiddeti üzerine etkisi ne olacak?' Şu anda hastalık şiddetine dair olumsuz bir bilgi elimize gelmedi; dünyadan da ülkemizden de. Evet; bazı mutasyonlar gerçekleşti. Ama hastalığın şiddetini arttırdığına dair bir kanıt şu an elimizde yok. Kişisel olarak şunu söyleyebilirim ki virüs yaşamını devam ettirmeye çalışıyor aslında. Her türlü önlemi arttırdığımızda virüs başka bir yol deniyor. O nedenle mutasyona uğruyor. Bu tam da bir savaş gibi aslında. Bu mutasyonların sonucunda hastalık şiddetini etkileyen bir durumla ben yoğun bakımlarımızda karşılaşmadım'' ifadelerini kullandı.