Gündem Normalleşmeyle endişe de arttı

Normalleşmeyle endişe de arttı

22.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

IPSOS Milliyet okurları için derledi

Normalleşmeyle endişe de arttı

Gevşemeyi doğru bulanla bulmayan eşitlendi

Haberin Devamı

Vaka sayılarındaki artış, normalleşmeye dair ilk düşünceleri etkiledi. İlk hafta tedbirlerin gevşetilmesine destek oranı %50 iken, takip eden haftada %44’e geriledi. Gevşemeyi doğru bulanlar ile yanlış bulanların oranı eşitlendi. Benzer trendi, yeme-içme mekânlarının kısmen hizmet vermeye başlaması konusunda da görüyoruz. Mevcut gevşemeyi destekleyenlerin oranı %55’den %50’ye düştü. “Hiç açılmamalıydı” diyenlerde artış var. Sadece üçte birlik bir kesim bu mekânlarda salgınla mücadele kurallarına uyulduğunu düşünüyor. Vatandaşların %61’i mevcut tabloda restoran-kafe gibi mekânlara gitmediğini, gitmeyi de düşünmediğini ifade ediyor.

Vaka sayılarındaki artışa sokakların, mekânların özellikle güzel havalarda dolup taşması eklenince endişelenmemek zor. Önümüzdeki haftalarda bazı illerde tedbirlerin yeniden sıkılaştığını görürsek şaşırmamalıyız.

Haberin Devamı

Kontrollü normalleşme uygulamasına yönelik kamuoyu desteğinde 6 puanlık düşüş var

Soru: 2 Mart 2021 tarihinde başlayan salgınla mücadelede “kontrollü normalleşme” uygulamasına ilişkin genel görüşünüzü belirtir misiniz?

2 Mart 2021 tarihinde başlayan kontrollü normalleşmeye yönelik kamuoyunun değerlendirmelerini almaya devam ediyoruz. İlk hafta yapılan değerlendirmelerde, toplumun yarısı (%50) bu kararı desteklerken, üçte birinden fazlası (%37) yanlış bulduğunu ifade etmişti. İkinci haftanın değerlendirmelerine baktığımızda, kamuoyu desteğinde kısmi bir düşüş görüyoruz. Vaka sayılarında artışın yanısıra bu süreçte hem işletmelerin hem de vatandaşların kurallara yeteri kadar uymadıklarına dair görüşlerin bunda bir etkisi olabilir. İkinci hafta normalleşme kararını doğru (%44) ve yanlış bulanların (%43) oranı arasındaki fark kapandı.

Normalleşmeyle endişe de arttı

Vatandaşların yeme-içme mekânlarının yeniden açılmasına ilişkin değerlendirmeleri bir önceki haftayla benzer

 

Soru: Yeme-içme yerleri, düşük, orta ve yüksek riskli illerde 07.00-19.00 saatleri arasında %50 müşteri kapasite sınırlaması uygulanarak faaliyet gösterecektir. Çok yüksek riskli illerde işletme içinde müşterilere hizmet verilmemeye devam edilecektir. Bu karara ilişkin görüşünüzü belirtir misiniz?

Haberin Devamı

Yeme-içme mekânlarına dair düzenlemeye destek düzeyinde 5 puanlık bir düşüş olsa da henüz bu düşüş istatistiki olarak anlamlı değil ancak gelecek haftalarda bu düşüş eğiliminin devam edip etmediğini yakından takip etmek gerekir. Normalleşmenin ikinci haftasında yeme-içme mekânlarının açılmasını destekleyenlerin oranı kapasite ve saat sınırlamasının kaldırılması gerektiğini düşünenlerle birlikte %62. Toplumun dörtte birisi ise yeme-içme mekânlarının şu anda açılmaması gerektiğini savunuyor.

Normalleşmeyle endişe de arttı

Her 5 kişiden 1’i yeniden faaliyete başlayan yeme-içme mekânlarına gitmiş

Soru: Restaurant-cafe gibi dışarıda yeme-içme yerleri 2 Mart itibariyle tekrar faaliyete başladıktan sonra hiç gittiniz mi?

Vatandaşların %18’i normalleşme sürecinin ilk haftasında yeme-içme mekânlarına gittiğini ifade ediyor. Bu oran erkekler arasında (%22) kadınlara (%15) kıyasla daha yüksek. Yaş gruplarına göre incelediğimizde, gençlerin yeme-içme mekânlarına gitme eğiliminin yüksek olduğunu tespit ediyoruz. 18-25 yaş grubundan her üç gençten birisi (%32), ilk hafta yeme-içme mekânlarına gitmiş. Salgından önce bu işletmelere gitme sıklığının da bu davranışta etkili olduğu görülüyor. Örneğin; salgından önce yeme-içme mekânlarına sıklıkla veya bazen gittiğini ifade edenlerin %23’ü normalleşmenin başlamasıyla beraber bu işletmelere gittiğini beyan ediyor.

Haberin Devamı

Toplumun beşte biri ise henüz gitmediğini ancak yakın zamanda gitmeyi düşündüğünü ifade ediyor. Çoğunluğun ise yakın zamanda böyle bir niyeti yok. Her ne kadar yeme-içme mekânlarının çok dolu olduğuna dair haberlerle karşı karşıya gelsek de henüz toplumun büyük kesiminin aslında halen temkinli olduğunu söyleyebiliriz.

Normalleşmeyle endişe de arttı

Yeme-içme mekânlarında kurallara uyulmadığını düşünenlerin sayısı daha fazla

Soru: Tekrar faaliyet geçen yeme-içme yerlerinde sizce salgınla mücadelede uygulanması gereken kurallara genel olarak uyuluyor mu?

Öte yandan araştırma bize yeme-içme mekânlarının kurallara uyulma konusunda henüz geçer not almadığını gösteriyor. Vatandaşların %44’ü bu işletmelerde kurallara uyulmadığını ifade ederken, tersini düşünenlerin oranı %32 ile sınırlı kalıyor. Bu durumun etkilerini önümüzdeki günlerde yakından hissetmemiz maalesef olası.

Haberin Devamı

Normalleşmeyle endişe de arttı

Koronavirüs Salgını ve Toplum: Genel Kamuoyu Araştırması 12-17 MART 2021