Gündem Nusret anısına daldılar

Nusret anısına daldılar

21.03.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

7 Mart’ı 8 Mart’a bağlayan gece Nusret Mayın Gemisi, Çanakkale Boğazı’nın karanlık sularında tarih yazdı. O gece Nusret’in döşediği 26 mayın ile deniz savaşlarının kaderini değiştirdi. Nusret anısına dalış yapıldı, derinliklere metal plaket indirildi.

Nusret anısına daldılar

Gökhan Karakaş -  Birinci Dünya Savaşı’nın denizdeki en zorlu ve kanlı çarpışmalarının yaşandığı Çanakkale’yi geçilmez kılan unsurların başında Nusret Mayın Gemisi geliyor. Müstahkem Mevkii Mayın Grup Komutanı Binbaşı Nazmi Akpınar’ın öngörüsüyle 7-8 Mart 1915 gecesi Çanakkale Boğazı'nda Karanlık Liman'a döşediği 26 mayınla tarihe geçen Nusret Mayın Gemisi ve komutanı İsmail Hakkı Bey’i anmak için Hamit Naci Mavi Vatan Vakfı Erenköy-Karanlık Liman’da bir etkinlik gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

'Mayınla namlunun kardeşliği'

Törende konuşan Hamit Naci Mavi Vatan Vakfı Kurucu Başkanı Emekli Amiral Cem Gürdeniz, 18 Mart'ı mayın ile namlunun kardeşliği olarak nitelendirirken, o dönemi anlattı: "Donanması olmayan Türkün dünyanın en güçlü ve küstah armadasına verdiği büyük dersin adıdır. 18 Mart 1915 tarihinde İngiliz donanması tarihinde ilk kez 10 saat içinde 2 büyük zırhlısını (HMS Irresistible ve HMS Ocean) kaybetti. HMS Inflexible ise savaş dışı kaldı. Fransızlar ise dünya kayıp rekoru kırmıştı. 4 dakika içinde Bouvet zırhlısı 630 denizcisi ile Çanakkale Boğazı'nın serin sularında battı. 18 Mart yenilgisinin ardından gelen kara savaşlarında Mustafa Kemal duvarı İngiliz savaş tarihinin trajedi sayfalarındaki yerini almıştır. Burada toplanarak Nusret kahramanlarına ve cesarete olan borcumuzu ödemek istedik. Tarihin seyrini değiştiren Nusret bir kez de suyun altında bir plaket ile ölümsüz oldu.”

Haberin Devamı

Cumhuriyet'e adanan...

Nusret’in mayınları döşerken çarkçıbaşısı olan Yüzbaşı Ali Yaşar Denizalp torunu Atilla Denizalp, “Dedem, Kurtuluş Savaşı'nda da aktif görev alan bir vatanseverdi. Özbekler Tekkesi ile Anadolu’ya kaçırılan silahları Çamlıca’da saklayan dedem ömrünü yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ne adamıştı” dedi. Osmanlı İmparatorluğu’nun donanma komutanlarından Kasımpaşalı Ahmet Arif Bey’in torunu Arif Bodur, dedesinin Barbaros zırhlısını batıran İngiliz donanmasına ait E11 denizaltısı saldırısından yaralı olarak kurtulduktan sonra hizmetlerine devam ettiğini belirtti. Nusret’in komutanı İsmail Hakkı Bey’in torunu Kaptan Cihat Gündoğdu ise “4 Ocak 2020 günü dünyaya gelen oğluma Nusret Alp adını vererek Nusret’in mirasını bir ömür boyu taşımasını istedim. Nusret Alp büyük dedesinin mirası ile Türk Milleti ve Türk devletine faydalı bir birey olacak. Dedemin cesaretle döşediği mayınların Çanakkale’yi geçilmez kılması bana gurur veriyor” diye konuştu.

Nusret anısına daldılar

Nusret Mayın Gemisi ve komutanı İsmail Hakkı Bey, Karanlık Liman’da anıldı.

7/8 Mart’ın sıcaklığıyla daldılar

Konuşmaların ardından Çanakkale Balıkadamlar Kulübü’ne bağlı dalgıçlar Nusret için özel hazırlanan plaketi suyun altına indirdi. Kemanla çalınan Çanakkale Türküsü eşliğinde Karanlık Liman’ın çok yakınındaki 7 derecedeki suya giren dalgıçlar Oğuzhan Zeybek, Arif Bodur, Ender Döken, dondurucu soğuğa rağmen plaketi 4 metre suyun altına yerleştirdi. Dalan ekipte muhabirimiz Gökhan Karakaş da vardı. Çanakkale Balıkadamlar Kulübü’nden Oğuzhan Zeybek, “Deniz 7 derece, hava 8 dereceydi. Dondurucu soğuğa rağmen 7/8 Mart gecesinin sıcaklığıyla moral bulduk. Bir Çanakkaleli olarak plaketi suyun altına indirmekten gurur duydum” dedi.

Haberin Devamı

Nusret anısına daldılar