Gündem Öcalan'la ilgili flaş sözler

Öcalan'la ilgili flaş sözler

02.12.2015 - 13:40 | Son Güncellenme:

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu: Öcalan'la devlet arasındaki görüşmeler sürüyor

Öcalanla ilgili flaş sözler

AK Parti Diyarbakır milletvekili Galip Ensarioğlu, çözüm sürecinin yeniden başlaması için hükümetin şartının "PKK'nın Türkiye'deki silahlı varlığına son vermesi" olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

BBC Türkçe'ye konuşan Galip Ensarioğlu, çözüm süreci ve Abdullah Öcalan'la ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. PKK'nın ateşkesi bozduğunu, pevasızca taziyelere, düğünlere ve kamunun içine silahlı bir şekilde sirayet ettiğini kaydeden Ensarioğlu, "Silahlı güçlerin yurtdışına çıkmaları gerekiyordu, çıkmadılar" dedi.

Ensarioğlu, "Şimdi siz Ağrı'da askerle karşılaşınca, silahlı, yasa dışı bir güç olarak, askerin size selam verip geçmesini mi bekliyorsunuz? Orada bir çatışma kaçınılmazdı. Ve bir çatışma yaşandı diye her şeyi bozmak mı gerekirdi? Bir ölüm, iki ölüm oldu diye binlerce insanın ölmesi mi gerekiyordu? Bunun karşılığı bu muydu? Siz bu çözüm sürecinde on ölüm gerçekleştirmişsiniz, 20'nin üzerinde saldırı yapmışsınız, çözüm sürecine uymayan birçok silahlanma ve örgütlenme içerisine girmişsiniz, paralel devlet yapılanması içine girmişsiniz, devlet bunun için bozmamış" diye konuştu.

Haberin Devamı

PKK'nın ateşkesi bozduğunu kaydeden Ensarioğlu, "Ateşkesi bozdum dedikten sonra iki binin üzerinde insan öldü. 2000'in üzerinde insan ölmesi mi gerekiyordu, yoksa ısrarla siyaset yapıp eğer varsa yanlış bu yanlışı da siyaseten ortaya koymak mı gerekiyordu?" diye konuştu.

ÖCALAN'I BOŞA ÇIKARTIP...

Ensarioğlu şöyle konuştu: Eğer örgüt, Öcalan'ın iradesinin dışında bir tavır sergileyip Öcalan'ı boşa çıkartıyorsa ve siz Öcalan'ın rolünün tamamen ortadan kalkacağı endişesi yaşıyorsanız Öcalan'ı sürekli basın önünde tutamazsınız. Yani Öcalan'ın rolünü oynayabileceği bir iklimin yeniden var olması lazım. Bu iklimi var etmek de HDP ve PKK'nin elindedir. Sorun gitmek değil, oraya gitmenin bir anlamı olmalı. O koşullar oluşmalı. Silahlı çatışmaya gireceksin, ben yeniden ateşkesi bozdum, şiddete yeniden başladım diyeceksiniz, Öcalan'ın tavsiyelerini boşa çıkartacak hamleler yapacaksınız… Ondan sonra Öcalan'la görüşmeye devam etmek Öcalan'ın rolünün son bulmasına sebep olur. Öcalan'ın örgüt üzerindeki etkinliğini ve itibarını kaybetmesine sebep olur. Bu daha tehlikeli bir noktaya götürür."

ÖCALAN DAHA MİLLİYDİ, PKK'NIN DURUŞU...

Haberin Devamı

Ensarioğlu şöyle devam etti: Önce ben şunu söylüyorum Öcalan'ın duruşu daha milliydi. Orta Doğu'nun barışına ve Türkiye'nin bugünkü çözüm sürecine uygun yöntemler geliştirmesine katkı sunuyordu ancak PKK'nin duruşunu çok milli olarak görmüyorum. Orta Doğu'daki gelişmelerden çok fazla etkilenip tavırlarını Türkiye'deki Kürt sorununun çözümüne dair bir pozisyon alma yerine Ortadoğu'daki güç dengelerinin bir parçası olma şeklinde tavır aldığı kanaatindeyim.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

"Biz Öcalan'ın pozisyonunu korumaya çalışıyoruz, etkin pozisyonunu korumaya çalışıyoruz" diyen Ensarioğlu, 'Şu anda devletle Öcalan arasında görüşmeler yapılıyor mu?' sorusuna şöyle yanıt verdi: Mutlaka…

Ama bu görüşmeler sadece devletin bilgisi dahilinde… Faydalı olacağına kanaat getirildiği zaman bu, farklı kesimlerle de devam eder.

Benzer dünya örneklerinde çatışmaların yeniden başladığı dönemlerde bile devlet gizli görüşebilmiştir ancak. Yani açık görüşmeler gizli görüşme şeklinde devam eder.

Haberin Devamı

YDH-H SİVİL ÖLSÜN DİYE SAVAŞI SİVİL ALANA TAŞIYOR

Ensarioğlu, terör örgütünün gençlik yapılanmasıYDG-H için de şunları söyledi:

YDG-H zaten sivil ölsün diye sivil alana savaşı taşıyor. O zaman sivil alana savaşı taşıyanın hiç mi suçu yok? Onlar oradayken devlet kime operasyon yapacak? Dağda keçilere mi yapacak? Operasyon yapsın diye yapıyor.

Giriyor, şehrin ortasında, Sur'da hendekleri kazıyor, bombaları yerleştiriyor, okulu kapatıyor, camiyi kapatıyor, kiliseyi kapatıyor, sağlık ocağını kapatıyor, ağır silahlarla bayraklarını da asarak sosyal medyada yayınlıyor ve yabancı basını da davet ediyor, gösteriyor. Bir şehrin göbeğinde ben burayı aldım, kimseyi sokmuyorum görüntüsü vererek devleti operasyona zorluyor, tahrik ediyor, teşvik ediyor.

Hangi devlet böyle bir görüntü karşısında kayıtsız kalır? Bunu İngiltere'nin Londra'sının bir banliyösünde veyahut şehrin ortasında yaparsa, İngiltere çıldırır, kafayı yer.

Bunların amacı zaten, siz sivil alana taşırsanız, amacı sivilin ölümüne sebep olmaktır, sivillerin zarar görmesini temin etmektir. Bu ya asker kurşunuyla olur, ya polis kurşunuyla ya YDG-H'lının roketiyle olur.