Gündem Orhan Şen'den 'İstanbul'a kar ne zaman yağacak?' sorusuna yanıt

Orhan Şen'den 'İstanbul'a kar ne zaman yağacak?' sorusuna yanıt

26.01.2023 - 07:30 | Son Güncellenme:

'İstanbul'a kar ne zaman yağacak?' sorusu merak edilirken CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen dikkat çeken açıklamalar yaptı. Öte yandan Meteoroloji de günlük hava durumu tahminlerini paylaştı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Yurt genelinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Marmara'nın batısı, (Kütahya hariç) Ege, Batı Akdeniz ile Bitlis, Şırnak, Van, Siirt ve Batman çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Genellikle yağmur ve sağanak, Ege ve Batı Akdeniz'in yüksekleri ile Bitlis ve Van çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülmesi beklenen yağışların, bu gece saatlerinden itibaren Kıyı Ege ile Edirne ve Çanakkale çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. İç ve doğu kesimlerde yer yer pus ve sis bekleniyor.

Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik olmayacağı, mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor.

RÜZGAR

Genellikle güney ve doğulu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara'nın güneyi, Ege ve Batı Akdeniz'de kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde (40-80 km/sa) esmesi bekleniyor.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ: Yağışların, bu gece saatlerinden itibaren Kıyı Ege ile Edirne ve Çanakkale çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Haberin Devamı

KUVVETLİ RÜZGÂR UYARISI: Rüzgârın, Marmara'nın güneyi, Ege ve Batı Akdeniz'de kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde (40-80 km/sa) esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

 

İSTANBUL'A KAR NE ZAMAN GELECEK?

CNN Türk canlı yayınında Göksu Öngören Özgür'ün açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Orhan Şen şunları söyledi; Yazın rahat edeceksek bu aylardan yağmur almamız lazım. Yağış alamazsak yazın zehir olur. Dolayısıyla şimdiden hazırlık yapıp bu barajları doldurmamız lazım. Bunu biz dolduramayacağımıza göre yağan yağmur dolduracak. O nedenle yağışa ihtiyacımız var. Şubat ve Mart'ın 15'ine kadar yağışlı havaların devam etmesi gerekiyor. Bu hafta Türkiye yağışlı bir hava kütlesinin etkisine girecek. Cuma sabaha karşı kuvvetli bir yağış geliyor. Marmara bölgesi de bu etkili yağışın etkisine girecek ama Güney Ege'de Çanakkale, Balıkesir'de su baskınları da olabilir.

Bu yağmur cumartesi ve pazar günleri iç kısımlara doğru ilerleyecek. İç bölgelere geldiği zaman karla karşılık yağmura dönecek. Pazartesi ve salı günleri ise Doğu Anadolu'da kar yağışı, İç Anadolu'da kar yağışı biraz süreklilik kazanacak gibi görünüyor. Tabi bir damla yağmurun bile barajlara faydası var. Bu yağış %30'ların altına düşen baraj seviyesini büyük ihtimal yukarı çıkaracaktır. Burada tabii önemli olan tarımsal ve içme suyu açısından kar yağışıydı. Kar yağışı da bu önümüzdeki hafta sonundan itibaren Anadolu'ya giriyor. Bu arada kayak merkezlerinde kar yağışı hafta sonundan itibaren başlayacak.

Haberin Devamı

İstanbul kar yağışı zor geliyor. Her sene böyle oluyor. Isı havası oluyor. İstanbul çok metropolitan bir alan. Binalar, asvaltlar var. Şehir içi 5 derecenin altına düşmesi lazım ki o zaman İstanbul'a kar yağsın. Bu gelen yağış kütlesiyle İstanbul'a kar yağabilirdi ama şehir olmasaydı. Etrafına baktığımız zaman Bursa'da, Kocaeli'de yağışlar gelecek. İstanbul'da ise yükseklere kar yağışı yapabilir. Ama daha kışın ortasındayız, İstanbul'a kar yağar mı ilerleyen süreçte bakacağız.

BU GECE KUVVETLİ YAĞMUR VAR

Sosyal medya hesabından açıklama yapan CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen bu gece yağışların beklendiği bölgeleri açıkladı. Şen'in paylaşımları şöyle;

Haberin Devamı

Bu gece Ege, Marmara ve Batı Akdeniz'e kuvvetli yağmur geliyor. Yarın, cuma sabah Edirne, Çanakkale... Yarın öğlen Muğla, Aydın Antalya... Yarın akşam İstanbul, Bursa, Kütahya'da yağmur şiddetli su baskınlarına dikkat. Cuma bu sistemle beraber lodos batıda sıcaklıkları 1-2 derece yükseltecek.

Bugün gündüz Perşembe ülkede önemli bir yağış görünmüyor. Yağış gece gelecek. Lodos Güney Ege, Marmara'nın güneyinde kuvvetli. İç kesimler sisli. İstanbul bulutlu 12 C. Ankara 10 İzmir 16 Antalya 17 C.

Orhan Şenden İstanbula kar ne zaman yağacak sorusuna yanıt