Gündem Prof. Dr. Çağrı Erhan: Örnek tavır sergiliyoruz

Prof. Dr. Çağrı Erhan: Örnek tavır sergiliyoruz

13.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana takip ettiği doğru siyasi tutumu ilk günden itibaren Rusya ile Ukrayna arasındaki krizde de sürdürdüğünü belirten Prof. Dr. Erhan, tarafsızlık ilkesini benimseyerek diyalog için çaba harcanmasının önemini vurguladı.

Prof. Dr. Çağrı Erhan: Örnek tavır sergiliyoruz

Mert İnan - Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sona ermesi için Türkiye'nin arabuluculuk girişimleri devam ediyor. Son olarak Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu'nda, savaşan iki ülke dışişleri bakanı aynı masaya otururken, bu buluşmanın barış açısından ümit verici olduğu belirtildi. Tüm dünyanın gözünü diktiği Diplomasi Forumu'nun ardından Milliyet'in sorularını yanıtlayan Altınbaş Üniversitesi Rektörü, Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan, Türkiye'nin ilk günden itibaren tarafsızlık ilkesini benimseyerek diyalog için çaba harcamasının önemine değinerek, "2. Dünya Savaşı'ndan bu yana takip ettiğimiz doğru siyasi tutumu son krizde de sürdürüyoruz. Dış politikada tarafsız hareket ederken mağdur ülkenin de yanında yer aldığımızı deklare etmiş olduk. Ukrayna'ya yapılan saldırıyı bir savaş olarak nitelendirirken, birkaç gün içerinde Montrö Sözleşmesi'nin hükümlerini uygulamaya soktuk. Hiçbir zaman Ukraynalı dostlarımızı yalnız bırakmadık. Ama bunu yaparken de Rusya-Ukrayna arasındaki sorunların diyalog yoluyla aşılabileceğini herkese söyledik. Gerek Cumhurbaşkanı'nın gerekse Dışişleri Bakanı'nın muhataplarıyla yaptıkları görüşmeler sayesinde Türkiye, tarafları yan yana getirme imkanına sahip olduğunu gösterirken, örnek tavır sergilemiş oldu" dedi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi isteğinin, Rusya-Ukrayna krizinde Türkiye'nin üstlenmiş olduğu rolün yanı sıra İsrail ile normalleşme sürecine de bağlayan Prof. Dr. Erhan, şunları söyledi:

"Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir sayfanın açılması mümkün olabilir. Türkiye, 90'lı yılların başından itibaren, ne zaman İsrail ile bir normalleşme sürecine girse, ABD'deki Musevi lobisine olumlu yansımış ve bu durum mutlaka ABD yönetimini olumlu etkilemiştir."

'ZELENSKİY IŞIK YAKTI'

Ukrayna-Rusya arasında barış olması için silahların susması gerektiğini belirten Erhan. şöyle devam etti:  “Türkiye toplu ateşkes için arabulucu rolünde. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin son açıklamalarına dikkat ettiyseniz, NATO üyeliği konusunda artık bir isteklerinin kalmadığını ifade etti. Bu çok önemli. Çünkü saldırının başlangıcında Rusya'nın ileri sürdüğü konulardan biri NATO üyeliğiydi. Zelenskiy, ayrıca Rus işgalindeki Donbass durumu da müzakere edebilir olduğunu hatırlatarak, müzakereyle çatışmanın önüne geçmek istediğinin ışığını yakmış oldu."

Haberin Devamı

Prof. Dr. Çağrı Erhan: Örnek tavır sergiliyoruz

'MONTRÖ BİZİM İÇİN HAYATİ SÖZLEŞME'

Montrö Sözleşmesi'nin önemine de değinen Prof. Dr. Erhan, "Montrö, çok kapsamlı ve detaylı düzenlenmiş, uluslararası ancak Türkiye açısından hayati bir sözleşme. Montrö krizler sırasında hiçbir şekilde açık kapı bırakmıyor. Türkiye'nin içinde bulunduğu bir savaş durumu veya yakın savaş tehdidinde Boğazlar'ın denetim yetkisi tamamen bize ait" dedi.