Gündem Özendiren bebek resmine yasak

Özendiren bebek resmine yasak

29.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bebekler ve diyabet hastalarından sporculara geniş bir kesimde kullanılan "özel tıbbi amaçlı gıdalar"a yeni düzenleme geliyor.

Özendiren bebek resmine yasak

HANDE ATILGAN Ankara - Görüşe açılan taslak çalışmaya göre, bebek ve çocuklara yönelik ürünlerdeki pestisit kalıntısı miktarına sınırlama getirilirken, ürünlerin ambalajlama ve tanıtımları için de diğer ürünlerde bulunmayan özel düzenlemelere gidiliyor.

Haberin Devamı

GEÇİŞ SÜRECİ 2 YIL

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) bazı hastalarda beslenme için tek yol olan, diyetlerde ek destek olarak verilen ve sporcular için hazırlanan özel tıbbi amaçlı gıdalara ilişkin yönetmelik taslağını görüşe açtı. Taslağa göre; daha önce Tarım ve Orman Bakanlığı'nın izniyle de satışı yapılan ürünler dahil olmak üzere, tüm grupların izin süreçleri aynı yönetmelik ile düzenlenecek. Yönetmelikte belirtilmeyen hususlar ise daha önce kullanılan Türk Gıda Kodeksi'nin ilgili tebliğine göre düzenlenecek. Söz konusu tebliğe göre izin alan kurumlar ise en geç 2 yılda yeni düzenlemeye geçiş yapacak.

YASAKLI PESTİSİTLER

Taslakta, bebek ve 1-3 yaş arası çocuklar için üretilen ürünlerde yapılan düzenlemeler dikkat çekti. Taslağa göre, söz konusu ürün grubunun içeriklerine pestisit üst sınırı ve yasaklı pestisitlerin kullanıldığı tarım ürünlerine de yasak getiriliyor. Bazı ürünlerde ise son analiz sonuçlarına göre, pestisit sınırının 1000 katından daha az kalıntı tespit edilen ürünlere izin verilebileceği kaydediliyor. 0-1 yaş arasına yönelik ürünlerin ambalaj ve tanıtım bilgileri için ise şöyle dendi:

Haberin Devamı

"Ürünün kullanımını özendiren özellikle bebek resimleri, her türlü fotoğraf, şekil ve resim dâhil hiçbir unsur bulunamaz. Bu kısıtlamalar ürünün ambalaj bilgileri ve sunum şekli için de geçerlidir. Ancak, ürünün kolayca tanınmasını sağlayan ve hazırlama şeklini gösteren şematik çizimler ambalaj bilgilerinde yer alabilir. Ürünlerin tanıtımında kullanılan metinler, görseller ve renkler yönünden, tüketicinin bu ürünleri bebek formüllerinden ve devam formüllerinden kolaylıkla ayırt edilebilmesini sağlayacak nitelikte olmalıdır."

Taslaktan, düşük proteinli gıdaların, sağlık sektörüne yönelik kurumlar hariç, internet dahil halka açık yayın yapılan her türlü platformda tanıtımının yapılamayacağı ifadesi çıkarıldı.