Gündem Pandemide yeni dönem! Salgın ne zaman sona erecek?

Pandemide yeni dönem! Salgın ne zaman sona erecek?

07.05.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi 15’inci toplantısının ardından önceki günlerde Kovid-19’u “halk sağlığını etkileyen acil durum” olmaktan çıkardı.

Pandemide yeni dönem Salgın ne zaman sona erecek

HANDE ATILGAN ANKARA- DSÖ yetkilileri kararı açıklarken, dünyanın çoktan geride bıraktığı salgın önlemlerine ilişkin tedbirli mesajlar verdi.

Haberin Devamı

DSÖ’nün Kovid-19’a karşı dünyayı yeni bir aşamaya geçiren kararı, tedbirleri gündeminden çok önce çıkaran kitlelerde kafa karışıklığı yarattı. Karar üzerine, “Kovid-19’un küresel salgın özelliğini yitirdiği” yorumları yapıldı ancak pandemi yani küresel salgın halen devam ediyor. Acil halk sağlığı uyarısı 30 Ocak 2020’de virüsün henüz adı bile konmamışken ve resmi kayıtlara göre Çin’in ötesine geçmemişken, ülkeleri çeşitli adımları atmalarına teşvik için ilan edilmişti. Pandemi ilanı ise 11 Mart 2020’de virüsün Antartika dışında tüm kıtalara yayıldığı resmileşince gerçekleşti.

Başka bir pandemiye...

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus kararı açıklarken, virüsün geçen hafta 3 dakikada bir can aldığını vurgulayarak, “Kovid-19 dünyamızı bir kez daha tehdit ederse, başka bir Acil Durum Komitesi’ni toplamaktan çekinmeyeceğim” dedi. DSÖ’nün Acil Sağlık Durumları Programı’ndan Dr. Mike Ryan da, tehlikenin devam ettiğini belirtirken “Virüsün yayılmaya devam etmesini bekliyoruz. 1918 pandemik virüsünün son sancılarının ortadan kalkması onlarca yıl aldı. Salgınlar bir sonraki salgın başladığında gerçekten sona erer” dedi.

Haberin Devamı

2 MART 2022

Türkiye’de hayat 2021 yaz döneminde kademeli şeklinde eski haline döndü. Türkiye, 2 Mart 2022’de maskelerin ve sosyal mesafe önlemlerinin bırakıldığı tam normalleşmeye adım atmıştı. Kovid-19 vaka sayılarını da açıklamayı kademeli olarak bırakan Türkiye’nin ve sağlık sisteminin gündeminde şu anda da virüse dair özel bir önlem yok. Aralık 2019’da başlayan Kovid-19’dan 7 milyon kişi öldü.