Gündem 'Paramız artık değer kazanacak'

'Paramız artık değer kazanacak'

23.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uyguladığımız sağlıklı politikalar ve yapısal reformlarla önümüzdeki dönemde yatırımcı güvenini kazanacağız... Bu güven fon akışını tetikleyecek. Fon akışı lirada reel değerlemeye sebep olacak” açıklaması yaptı.

Paramız artık değer kazanacak

ANKARA Milliyet - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Uyguladığımız dezenflasyon programı çok büyük ihtimalle lirada reel olarak bir değerlemeye sebep olabilir. Yani Türk Lirası’nın reel olarak değer kaybettiği süreç sona gelmiştir. Türk Lirası’nın reel olarak değer Cezayir ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

DEVRAN ARTIK BÖYLE DÖNMÜYOR: Herkes bir defa şunu bilmeli, Gazze bir Filistin toprağıdır. Filistin toprağı olarak inşallah kalacaktır. İsrail’in aşama aşama Filistin topraklarını işgali adeta bir kapkaç olayıydı. Ama artık devran böyle dönmüyor. 

PILISINI PIRTISINI TOPLAYACAK: Herkes Netanyahu’ya ‘artık git’ der hale geldi. İnşallah çok kısa zamanda Netanyahu pılını pırtısını toparlayıp, buradan çekilecek. Zaten Netanyahu’nun mahkemelik bir durumu da var. Belki de oradan kurtulmak için böyle bir adımı atmış da olabilir. Fakat hangi yönde adım atarsa atsın, kurtulamayacak. Şu anda Filistin’de tutulan İsrailliler dahi ‘Bizi buraya sen mahkûm ettin, bir an önce bu işten elini eteğini çek. Biz de kurtulalım’ deme noktasına geldiler. 

Haberin Devamı

MISIR’A GİDEBİLİRİM: Refah Sınır Kapısı’nda Mısır yönetimi olumlu adımlar atıyor. Gazzeli hastaların ülkemize getirilmesinin artarak devamını istiyoruz. En kısa zamanda bir Mısır seyahati düzenleyebilirim. ‘Ne gibi adımlar atabiliriz, hastaların tahliyesinin önünü nasıl açarız?’, bunları konuşacağız. Ablukayı kırmak, sadece bir ya da iki ülkenin değil, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği ülkelerinin tamamının atacağı adımlar, oluşturacağı stratejilerle mümkün olacaktır... İsrail tarafından yerle bir edilen kenti yeniden ayağa kaldırmalıyız. İsrail’i uluslararası hukuka uymaya ve yaptıklarının hesabını vermeye zorlamalıyız. 

GAZZE DÜŞERSE...: Batılı ülkelerde bir ülke hariç, maalesef bu işi sahiplenen yok. Burada yalnız İspanya’nın yaklaşım tarzı olumlu istikamette gelişiyor... Gazze’nin düşmesi demek, İslam dünyasının birlik ve beraberliğinin de derin yara alması anlamına gelir. 

TEK YUMRUK OLMALI: İslam dünyası Riyad’da sergilediği kararlılığın arkasında durmak ve alınan kararları uygulamak için tek yumruk olmalıdır. O yumruk masaya olanca gücüyle vurulduğunda, İsrail’in işgale devam etmesi de zulümlerini sürdürmesi de mümkün olmayacaktır. 

MUHALEFETE ELEŞTİRİ: Benim ülkemde ana muhalefetin başındaki isim Netanyahu’nun ağzıyla konuşuyorsa, bizim topraklarımızın suyundan hiçbir şey alamamış demektir. Bakıyorsunuz ana muhalefetin başını çektiği ittifakın içerisinde yer alanlardan, Siyonist yapıyla beraber hareket edenler bulunuyor. Yaklaşık 4,5 ay sonra gereken cevabı milletimden alacaklarına ben inanıyorum. 

Haberin Devamı

LİRA DEĞER KAZANACAK: Uyguladığımız dezenflasyon programı çok büyük ihtimalle lirada reel olarak bir değerlemeye sebep olabilir. Yani Türk Lirası’nın reel olarak değer kaybettiği süreç sona gelmiştir. Türk Lirası’nın reel olarak değer kazanma ihtimali yüksektir. Onun için önümüzdeki dönemde uyguladığımız sağlıklı politikalar ve yapısal reformlarla yatırımcı güvenini kazanacağız, halen de kazanıyoruz. Bu güven fon akışını tetikleyecek. Fon akışı lirada reel değerlemeye sebep olacak. Bu da dezenflasyonu hızlandıracak, büyümenin aşağı yönlü risklerini sınırlayacak. Neticede hem makul düzeyde büyüyeceğiz hem enflasyon düşecek bu koşullarda. Yani faziletli bir döngüye gireceğiz. 

‘Adayları aralıkta açıklamaya başlarız’

Cumhur İttifakı olarak tüm seçimlerde olduğu gibi yaklaşan yerel seçimde de iddialıyız. Adaylarla ilgili süreçte her konuyu ince eliyor sık dokuyoruz. Özellikle büyükşehirler başta olmak üzere her ilde kamuoyu yoklamaları yaptık, yapıyoruz. Sonuçları analiz edip milletimizin gönlündekini anlamaya, şehirlerimize en faydalı olacak adayları belirlemeye gayret gösteriyoruz. 1 Aralık belediye başkan adayı olmak isteyen ve görevden bu nedenle ayrılması gereken memurların istifaları için son tarih. Onların durumu da netleştikten sonra aralık ayının ortalarına doğru adaylarımızı peyderpey açıklamaya inşallah başlarız.

Haberin Devamı

‘İsrail, yaptığı vahşet sebebiyle Lahey Adalet Divanı’na gönderilmeli’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir-Türkiye İş Forumu’ndaki konuşmasında “İsrail’in Gazze’yi insansız hale getirme politikasına eyvallah edemeyiz, etmeyeceğiz” dedi. Cezayir ziyaretinde düzenlenen iş forumunda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’la birlikte sahip oldukları karşılıklı iradenin meyvelerini başta ticaret ve ekonomi olmak üzere her alanda gördüklerini söyledi. Tebbun ile görüşmelerinde Gazze’de akan kanın durması için neler yapabileceklerini istişare ettiklerini aktaran Erdoğan, Cezayir’in, Gazze konusunda en cesur ve güçlü tepkiyi veren ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: 

Haberin Devamı

“13 binden fazla Filistinli kardeşimizin şehit edildiği saldırılar, İsrail’in ve destekçilerinin gerçek yüzünü, niyetini, amacını bir kez daha deşifre etmiştir... Yapılan vahşet ve soykırım sebebiyle de süratle Lahey Adalet Divanına gitmesi gerekir... Sürekli işgallerle, toprak gasbıyla, mazlumları katlederek büyüyen İsrail Devleti’nin Gazze’yi insansız hale getirme politikasına eyvallah edemeyiz, etmeyeceğiz. Gazze Filistinlilerindir ve Allah’ın izniyle öyle kalacaktır.”  - ANKARA Milliyet