Gündem ‘Parlamenter sistem defteri kapanmıştır’

‘Parlamenter sistem defteri kapanmıştır’

15.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni dönemin ikinci Kabine toplantısı, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapıldı.

‘Parlamenter sistem defteri kapanmıştır’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Yaklaşık 8,5 saat süren toplantının ardından Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

TARİHİ DÖNÜŞÜM: Seçimlerin üzerinden daha 10 gün bile geçmeden, yürütme organındaki tüm görevlendirmeleri süratle tamamladık. Hiçbir sorun yaşanmadan hiçbir gecikmeye mahal vermeden Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek kadroları belirledik. Yeni yönetim modelinin avantajlarını böylece bir kez daha tecrübe ettik. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türk siyasetinde gerçekleştirdiği tarihi dönüşümü tekrar görme imkanı bulduk. Milletimiz 14 ve 28 Mayıs’ta iki kez ortaya koyduğu iradesiyle eski sisteme dönüş önerilerini reddetmiştir. Parlamenter sistem tartışmaları bir daha açılmamak üzere kapanmıştır.

SİVİL ANAYASA ÇAĞRISI: Biz son 21 yıldır olduğu gibi bugün de her türlü müspet teklife, her türlü yapıcı eleştiriye açığız. Ülkemizi darbe mahsulü mevcut anayasasından hep birlikte kurtaralım istiyoruz. Cumhuriyetmizin ikinci asrındaki yolculuğumuz sivil, özgürlükçü, kuşatıcı, toplumumuzun tüm kesimlerini sahipleneceği bir anayasanın rehberliğinde kat edelim istiyoruz. Türkiye artık bunu gerçekleştirebilecek siyasi atmosfere kavuşmuştur.

Haberin Devamı

BAYRAM ÖNCESİ ÖDEME: Ülkemize yıllar boyunca hizmet etmiş, bu uğurda saçlarını ağartmış emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz. Temmuz ayı engelli, engelli yakını aylığı ile yaşlı aylıklarının ödemesini erkene alıyor, toplam 1.4 milyon kardeşimizi Kurban Bayramı’ndan önce sevindiriyoruz. Haziran ayı içerisinde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza toplam 19 milyar lira ödeme gerçekleştireceğiz. Geçen haftaki açıklamamız sonrasında Asgari Ücret Komisyonumuz görüşmelerine başladı. Görüşmeler yapıcı bir zeminde ilerliyor. İnşallah tüm tarafların içine sinecek, hayırlı bir neticeye ulaşacağımıza inanıyorum.

MEMUR MAAŞLARI: Memur maaş artış oranlarıyla ilgili Meclis sürecini yakında başlatıyoruz. Bakan arkadaşlarımızdan önümüzdeki döneme dair kısa, orta ve uzun vadeli planlarını dinleme fırsatı bulduk. Yeni dönemde ekonomimizi şahlandıracak kurmay kadromuzu hamdolsun kısa sürede oluşturduk. Merkez Bankası’ndan BDDK’ya kadar, alanında temayüz etmiş isimleri görevlendirdik. Muhalefetin seçim döneminde kadın hakları konusunda yaydığı yalanların tamamen temelsiz olduğunu bir kez daha gösterdik.

Haberin Devamı

YOL HARİTASI: Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Beyi hükümet programımızı hazırlamak üzere görevlendirdik. 12. Kalkınma Planımızdan Orta Vadeli Programa, yıllık programdan yatırım programına kadar yol haritamızı milletimizle paylaşacağız. Millet bahçelerimizle adeta vahalar oluşturuyoruz. Bu alandaki vizyon projemiz, Atatürk Havalimanı’na yapmakta olduğumuz 7,7 milyon metrekare büyüklüğündeki millet bahçemizdir. Londra’nın Hyde Park’ı, New York’un Central Park’ı bu ayarda dünya çapında bir eseri İstanbul’umuza kazandırıyoruz.

BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ: Deprem bölgesindeki 11 ilimizin alt yapısı ve üst yapısıyla yeniden ayağa kaldırılması birinci önceliğimizdir. Gözümüz kulağımız ve kalbimiz her zaman bölgedeki kardeşlerimizledir. Tüm bakanlıklarımızın depremden etkilenen şehirlerimizde yürüttüğü çalışmalardan gelinen son durumu görüştük. Bugüne kadar afetzedelerimize yaptığımız nakdi yardımların toplam tutarı 61 milyar lirayı buluyor. Depremzedelerimizi bir an önce yuvalarına kavuşturmak istiyoruz. Deprem konutlarının inşasını hızlandıracak farklı alternatifler üzerinde mütaalalarımız sürüyor. Depremde zarar gören OSB’ler, sanayi siteleri ve fabrikaların hasar tespit taramalarını zaten tamamlamıştık. Bölge ekonomisinin canlanması ve üretim çarklarının yeniden dönmesi amacıyla iş dünyamıza yönelik desteklerimiz artırmıştık. Şimdi yeni bir adım daha atıyoruz. Yayınladığımız kararnameyle 2 bin 430 hektarlık alanda 11 yeri daha sanayi sahası olarak ilan ediyoruz. Depremin ardından ilan ettiğimiz sanayi alanı sayısını 18’e yükseltiyoruz.