Gündem Parti Meclisi’nde İstanbul ağırlığı

Parti Meclisi’nde İstanbul ağırlığı

07.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP’nin PM listesine İstanbul ağırlığı damga vurdu, en yüksek oyları İstanbul adayları aldı. Özel’in 60 kişilik PM listesini, 9 kişi deldi. Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Salıcı, PM’ye giremedi ancak Salıcı’nın hazırladığı anahtar listeden 8 isim PM’ye girmeyi başardı.

Parti Meclisi’nde İstanbul ağırlığı

MEHTAP GÖKDEMİRCHP Kurultayının ikinci günü tam bir liste savaşına sahne oldu. Pazar sabah saat 10.00’da başlayan maraton Pazartesi sabah saat 11.00’e kadar sürdü. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 60 kişilik Parti Meclisi listesini 9 kişi deldi. Yeni PM’ye İstanbul damgasını vurdu, en yüksek oyları İstanbul adayları aldı. Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Oğuz Kaan Salıcı anahtar liste çıkardı. Salıcı, PM’ye giremedi ama anahtar listesindeki 8 kişi listeyi deldi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu’nun MYK’sında görev almasına karşın Özel’in listesinde de yer bulan Tahsin Tarhan ise delegeden çizik yedi. Hem Salıcı hem Özel’in anahtar listesinde yer alan Ecevit Keleş ise delegeden onay aldı, PM’ye girdi.

CİNSİYET VE GENÇLİK KOTASI

Kurultayın ikinci günü 60 kişilik PM ve 15 kişilik YDK için seçim yapıldı. Pazar sabahı saat 10.00’da başlayan adaylık başvuru süresi tam 3 kez uzatıldıktan sonra saat 19.00’da sona erdi. Oylamaya ancak gece yarısı saatler 01.50’yi gösterirken geçilebildi. Genel Başkan Özgür Özel oylama başlamadan sadece birkaç dakika önce kurultay salonuna geldi ve oyunu kullandı. Oy kullanma işlemi sabah 05.35’de sona erdi, sonuçlar Pazartesi sabahı saat 11 sularında açıklandı. Bazı isimler yeterli oyu almalarına karşın, yüzde otuz üç cinsiyet ve yüzde yirmi gençlik kotası uygulanması nedeniyle listeden düştü. 60 kişilik PM’nin 52’si delegelerin oyu ile belirlenirken, 8’i Özel’in hazırladığı Bilim, Kültür ve Yönetim Platformu listesinden seçildi.

Haberin Devamı

İMAMOĞLU'NUN EKİBİ

PM’de en yüksek dört oyu, İstanbul adayları aldı. Dolayısıyla İstanbul ağırlığı, PM listesinde hissedildi. 648 oy ile İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek birinci sırada yer alırken, ikinci İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, üçüncü İstanbul İl Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Bedirhan Berk Doğru, dördüncü de yine Gençlik Kolları eski Genel Sekreteri Ozan Işık oldu. PM’ye İstanbul’dan giren isimler de, “CHP’de İstanbul’a rağmen siyaset yapılamayacağını kurultay net bir biçimde ortaya koydu. Hem genel başkan değişimini gerçekleştirdi, hem de partinin bundan önceki siyasi kadrolarını önemli bir biçimde değiştirdi” yorumunu yaptılar. PM’ye İstanbul’dan; İstanbul Milletvekilleri Gökan Zeybek, Özgür Karabat, Suat Özçağdaş, İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın, Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Bedirhan Berk Doğru ile Baki Aydöner, Pınar Uzun Okakın, Mahir Yüksel, Silivri İlçe Başkanı Berker Esen, Erbil Aydınlık, Sevgi Kılıç, Turgay Özcan, Umut Dikili, Sinem Kırçiçek girdi.

Parti Meclisi’nde İstanbul ağırlığı

HİKMET ÇETİN'DEN ÖZEL'E ZİYARET

Haberin Devamı

Eski CHP Genel Başkanlarından Hikmet Çetin, Özel’i ofisinde ziyaret etti. Özel, ziyarete ilişkin “Genel Başkanımız Sayın Hikmet Çetin büyük bir nezaket göstererek çalışma ofisimde beni ziyaret etti. Deneyimleri, bilgi ve birikimleri bu süreçte yol gösterici olacaktır” paylaşımında bulundu.

MAZBATADAN SONRA DEVİR TESLİM

Özel, Kurultay’da PM ve YDK seçimleri için oyunu kulandıktan sonra açıklamalarda bulundu. Özel, “Türkiye’ye örnek olacak bir demokrasi şöleni yaşanıyor. Bir genel başkanın demokratik bir yarışla, çoklu bir yarışla değişebileceğini bütün Türkiye gördü” dedi. Özel, “Kemal Bey ile bir görüşmeniz oldu mu?” sorusuna “Telefonla görüştük, mazbatadan sonra bir devir teslim törenini hep birlikte, bütün Türkiye’nin gözü önünde partimize yakışır bir şekilde yapacağız” yanıtını verdi.

İŞTE YENİ VİTRİN

Resmi olmayan sonuçlara göre PM’de şu isimler yer aldı: Gökan Zeybek, Özgür Karabat, Bedirhan Berk Doğru, Ozan Işık, Deniz Yücel, Gamze Taşcıer, Murat Bakan, Suat Özçağdaş, Cem Aydın, Baki Aydöner, Ensar Aytekin, Gül Çiftçi Binici, Selin Sayek Böke, Canan Taşer, Pınar Uzun Okakın, Mahir Yüksel, Erhan Adem, Burhanettin Bulut, Ecevit Keleş, Ali Abbas Ertürk, Hikmet Erbilgin, Ali Haydar Fırat, Bülent Nuri Çavuşoğlu, Hüseyin Yaşar, Berker Esen, Ulaş Karasu, Müslim Sarı, Deniz Yavuzyılmaz, Zeliha Aksaz Şahbaz, Özgür Ceylan, Hikmet Yalım Halıcı, Erbil Aydınlık, Sevgi Kılıç, Yalçın Görgöz, Orhan Sarıbal, Turgay Özcan, Melisa Uğraş, Mehmet Tüm, Ali Haydar Hakverdi, Mehmet Necati Yağcı, Sinem Kırçiçek, Semra Dinçer, Hüseyin Can Güner, Ahmet Hakan Uyanık, Şengül Yeşildal, Emin Umut Dikili, Nazan Güneysu, Koza Yardımcı, Aylin Nazlıaka, Saniye Barut, Mehmet Alkın Denizaslanı ve Uğurcan İrak.

Haberin Devamı

YDK LİSTESİ

Resmi olmayan sonuçlara göre YDK’nın 15 kişilik listesi şöyle: Ayça Akpek Şenay, Esin Fatma Temel, Hümeyra Akkuş Sandıkcı , İsmail Emre Telci, Ekincan Aksoy, Özkan Tice, Aysemin Gülmez, Deniz Çakır, Süleyman Bülbül, Deniz Demiröz, Nurdan Yücal, Turan Taşkın Özer, Ali Balta, Özgür Sağlam, Remzi Kazmaz. Özel’in 12 kişilik Bilim Kültür Sanat Platformu listesinden PM’ye giren 8 isim şöyle: Yankı Bağcıoğlu, Yalçın Karatepe, Volkan Demir, Baran Bozoğlu, İlhan Uzgel, Gülşah Deniz Atalar, Gökçe Gökçen, Armağan Erdoğan.

Haberin Devamı

SELİN SAYEK BÖKE TEKRAR PM'DE

Kadınlarda en yüksek oyu Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer aldı. CHP’nin önceki dönemde genel sekreterliğini yapan Selin Sayek Böke, Özel’in listesinden PM’ye girdi. PM’ye daha önce seçilen ilk başörtülü kadın olan Sevgi Kılıç bu kez de Özel’in listesinden girdi. Kılıçdaroğlu’nun bir önceki MYK’sında yer alan milletvekili Gökçe Gökçen de PM’ye girdi. Yüzde 33’lük cinsiyet kotasından seçilen üyeleriyle birlikte PM’nin 19 üyesi kadınlardan oluştu. Kumpas davaları sürecinde tutuklanan emekli Tümamiral Yankı Bağcıoğlu da PM’nin yeni yüzleri arasında yer aldı.

TANRIKULU LİSTE DIŞI

Özel’in anahtar listesinde 17 milletvekili yer aldı. Ancak Diyarbakır Milletveki Sezgin Tanrıkulu, Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, Samsun Milletvekili Murat Çan, Muğla Milletvekili Cumhur Uzun delegeden çizik yedi. Kılıçdaroğlu’nun MYK’sında bulunan Tahsin Tarhan da PM’ye giremezken, Kılıçdaroğlu’nun bir önceki MYK’sında yer alan Fethi Açıkel, Özel’in Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu’nda kendine yer buldu ancak cinsiyet ve gençlik kotasına takıldı.

SALICI'NIN LİSTESİNDEN 8 KİŞİ PM'YE GİRDİ

Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Oğuz Kaan Salıcı da anahtar liste çıkardı. 363 oy alan Salıcı, PM’ye giremedi ancak listesinde yer alan Ecevit Keleş, Müslim Sarı, Orhan Sarıbal, Mehmet Tüm, Ali Haydar Hakverdi, Semra Dinçer, Aylin Nazlıaka, Koza Yardımcı, Saniye Barut delegeden onay aldı. En dikkat çeken başarıyı hiçbir anahtar listede yer almayan ve çarşaf listede aday olan Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz gösterdi. Yavuzyılmaz Özel’in PM listesini delen 9. kişi oldu.

BABA OĞULDAN KARDEŞ KARDEŞE

CHP Kurultayında Divan Başkanlığı görevini üstlenen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i ziyaret etti. Özel’in henüz mazbatasını almaması nedeniyle çalışma ofisinde gerçekleşen görüşmenin ardından ikili birlikte basın mensuplarının karşısına çıktı. İlk olarak konuşan İmamoğlu, Kurultay’ın dengeli ve seviyeli geçtiğini belirterek, “Sayın önceki dönem Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na yürekten teşekkür ediyorum. Kendilerini de yakın zamanda ziyaret edip kurultay sürecine dair hem düşüncelerimi hem teşekkürlerimi sunacağım. Bu kapsamda bugün de 8. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’i ziyaret ettim. Görevimi bitirmiş oldum, genel başkanımdan izin isteyerek görevime dönüyorum” dedi.

'BAŞARIYLA YÖNETTİ'

Özel ise Kurultay sürecine ilişkin “Kılıçdaroğlu güvenli limana ulaştıracağım demişti, öyle oldu. CHP’nin en güvenli limanı kurultayıdır” değerlendirmesini yaparken, İmamoğlu’nun performansını da “Ekrem Başkan hangi işin ucundan tutsa dört dörtlük yapan birisi. Çok zor bir kurultayı çok başarılı bir şekilde yönetti” diyerek övdü. Aralarında çıkan gerginlik iddialarına da, selefi Kılıçdaroğlu’nun daha önce İmamoğlu ile kurduğu “baba-oğul” ilişkisini hatırlatan şekilde karşılık veren Özel, “Hep konuşulan bir şey var; Ekrem Başkan’la aranızda nasıl bir ilişki var? Aramızdaki ilişki, kardeşilik ilişkisi, kardeşlik hukukudur ama bu kardeşlik hukuku, CHP’yi iktidara taşıyacak” ifadelerini kullandı.

ÖZEL, PM'Yİ CUMARTESİ GÜNÜ TOPLAYACAK

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Parti Meclisini cumartesi günü toplayacak. Özel’in, A Takımını yani MYK’yı da pazar ya da pazartesi günü açıklaması bekleniyor.

Öte yandan Özel, gazeteci Tolga Şardan’ın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına ilişkin sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “Haksız yere tutuklanan gazeteci Tolga Şardan’ın tahliye kararının, hiç yaşanmaması gereken bir sürecin sonu olduğunu umut ediyoruz. Hukuksuz tutuklama kararını verenler tarih önünde hesap vermelidir. Bir daha hiçbir gazetecinin yazdıkları nedeniyle tutuklanmamasını diliyorum.” 

 

 

 

 

 

Yazarlar