Gündem Pestisitin zararları nelerdir?

Pestisitin zararları nelerdir?

13.04.2018 - 14:58 | Son Güncellenme:

Pestisit, böcek öldürücü, yabani ot öldürücü, küf öldürücü, kemirgen öldürücü gibi kimyasal maddelerin tümünü kapsayan son derece etkili bir maddedir. Son dönemlerde birçok kez adını duyduğumuz ve televizyon dizilerine de konu olan pestisit maddesinin hiç bilinmeyen özellikleri son derece ilgi çekici...

Pestisitin zararları nelerdir

Antik dönemden bu yana pestisit kullanımı

Tarihi M.Ö. 1500’lere kadar uzanan pestisitin özelliklerine baktığımızda birçok etkisinin olduğunu görmekteyiz. Antik dönemde bile kullanılan bu maddenin bit, pire ve eşek arılarına karşı kullanıldığına dair kayıtlar bulunmuştur.

Bu madde tarımda bitkilere zarar verebilecek canlıların uzaklaştırılması için kullanılmaktadır. Aynı zamanda depolama sürecinde de besinlere zarar veren mikroorganizmaları uzaklaştırmak için tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra bitkilerin büyümesini düzenlemek için de pestisitin tercih edildiğini görmekteyiz. İnsanlara, besinlere ve hayvanlara hastalık taşıyan canlıları kontrol etmek amacıyla pestisit kullanılmaktadır.

Pestisitin Canlılara Zararları

Kimyasal pestisit olarak kullanılan bu maddelerin çoğu hedef organizma dışındaki organizmalarda da çeşitli sorunlara ve hatta öldürücü durumlara bile yol açabilmektedir. Birçok pestisitin insan sağlığı için son derece zararlı olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle birçok ülkede kullanımına sınırlama getirilmiştir.

Bitkilerde kullanılması halinde insanlar tarafından tüketilebilen bu madde yaygın hastalıklara sebep olur. Tarımda kullanılan pestisit nedeniyle tarım işçilerinde birçok genetik hasar ve karaciğer, böbrek ve kaslarda çeşitli rahatsızlıklar görülmüştür. Özellikle çocuklarda artış gösteren deri rahatsızlıklarının en büyük nedenlerinden biri olarak da pestisit gösterilmektedir.

Pestisitten Nasıl Korunabiliriz?

Besinlerin korunmasında ya da saklanmasında kullanılan bu madde basit bir pazar alışverişinde bile evlerimize, soframıza kadar taşınıyor. Söz konusu pestisitten korunmak olunca akla ilk gelen çözüm organik gıdaları ya da ‘iyi tarım sertifikalı’ ürünleri tercih etmek. Ancak bu her zaman mümkün olmuyor. Genel olarak sebze meyveyi sirkeli suda bekleterek yıkamak, kabuklarını soyarak tüketmek ve pişirerek yemek gibi alışkanlıklar edinmek pestisit zararlarını minumuma indirmek için günlük hayatta uygulanabilecek basit adımlar...

Yazarlar