Gündem Pistorius kefaletle serbest bırakıldı!

Pistorius kefaletle serbest bırakıldı!

23.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güney Afrika’nın paralimpik yıldızı Pistorius kız arkadaşını öldürmekle suçlandığı davada tutuksuz yargılanma hakkı kazandı. Atlet “tasarlayarak cinayet”e yeterli delil bulunmadığı ve kaçma riski bulunmadığı gerekçesiyle kefaletle serbest bırakıldı

Pistorius kefaletle serbest bırakıldı

Sevgililer Günü sabaha karşı saat 3.00 sularında Güney Afrika’nın Pretoria kentindeki evinde kız arkadaşı Reeva Steenkamp’ı (29) vurarak ölümüne sebep olan paralimpik atlet Oscar Pistorius (26), tutuksuz yargılanmak için dört gündür sürdürdüğü hukuk mücadelesinde hakimi ikna etmeyi başardı. Pistorius’ın dün saat 10.00’da başlayan davası 16.30’da açıklanan kararla son buldu.

Savunmada kolları titredi
Sevgilisini hırsız sanarak banyo kapısının arkasından ateş ettiğini söyleyen Pistorius’ın iddiasına karşılık savcı Gerrie Nel, davaya net suçlamalarla başladı. Hâkim Desmond Nair’in uzun süren karar açıklaması sırasında ise kolları titreyen Pistorius güçlükle sakinleşebildi. Güney Afrika Kadın Bakanı Lulu Xingwana’nın da hazır bulunduğu ve uluslararası basının da anbean izlediği davada sırasıyla şu gelişmeler yaşandı:

ÜNLÜ DE OLSA KAÇABİLİR: Protezleri olması veya ünlü olması hiçbir şeyi değiştirmez. Kaçabilir. Julian Assange’ın da İngiltere’deki Ekvador Büyükelçiliği’nde yaşadığını biliyoruz. Pistorius uluslararası bir sporcu. Pasaportuna bir gün mutlaka ihtiyaç duyacak” diyen Nel, Pistorius’ın İtalya’da bir evi olduğunu belirtti.

ETKİLEMEK İÇİN AĞLIYOR: İfadesini yazılı olarak veren Pistorius’ın kendisini “Masumum” diyecek kadar bile savunamadığını “Reeva’yı yanlışlıkla öldürdüm” demek yerine “Yanlış hiçbir şey yapmadım” demesinin bile suçlu olduğunu gösterdiğini savunan Nel, atletin mahkemeyi etkilemek için ağladığını ima etti. Nel, “Evine hırsız girmesinden korkan biri gece 3.00’te balkon kapısı açıkken nasıl rahat uyuyabiliyor?” diye sordu.

TRAJİK BİR KAZA: Avukat Roux ise, Pistorius’ın protezlerinin aylık düzenli bakım gerektirdiğini, hiçbir yere kaçma ihtimali olmadığını söyleyerek Nel’in diğer suçlamalarını yanıtladı ve cinayetin “trajik bir kaza” olduğunu öne sürdü.

DELİLLER YETERSİZ: Nair ise 14.30’da başlayan karar açıklamasında, Pistorius’ın kendisini ikna etmemesine rağmen savcılık suçlamalarındaki yetersizlikler yüzünden tutuksuz yargılanacağını ifade etti. Nair, hafta içinde Pistorius’ın davası için atanan dedektif Hilton Botha’nın cinayet zanlısı olduğunun ortaya çıkması ve yetersiz delillerle suçlama yapmasının kararında etkili olduğunu belirtti. Kaçma riski ispatlanamayan Pistorius’ı hemen acil yardım çağırmamakla suçlayan Botha’nın telefon kayıtlarına hakim olmadığı, olay yeri incelemesinde delilleri etrafa saçtığı ve evde bulunan ilaçları incelemeden yasaklı olduğunu öne sürdüğü ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

Pistorius kefaletle serbest bırakıldı

Model Steenkamp sevgilisi Pistorius’un silahından çıkan 4 kurşunla can verdi.

Özgürlüğün bedeli: 200 bin lira

Steenkamp’ı öldürmekten tutuksuz yargılanacağı ilk davası 4 Haziran saat 8.30’da görülmeye başlanacak olan Pistorius’ın 100 bini nakit toplam 1 milyon rand (200 bin lira) kefalet masrafı ödemesine hükmedildi. Pistorius, yargılanma süreci içinde tüm pasaportlarını, silahlarını teslim edecek. Silah bulunduramayacak. Pistorius’ın haftalık tüm hareketleri bir soruşturma bir de ıslah yetkilisi tarafından takip edilecek. Alkollü veya uyuşturucu hiçbir madde kullanmayacak.