Gündem Ramazan ayında okunacak dualar ve yapılacak ibadetler nelerdir?

Ramazan ayında okunacak dualar ve yapılacak ibadetler nelerdir?

31.05.2018 - 16:56 | Son Güncellenme:

Ramazan-ı şerif, 11 ayın sultanı ve en değerli aydır. İçerisinde Kadir Gecesi gibi özel bir gece barındıran ve yapılan ibadetlerin kat kat sevaplar kazandırdığı bu ay, mümkün olduğunca verimli şekilde geçirilmelidir. Farklı dualar ve ibadetler eşliğinde geçirilen bir ramazan ayı, hakkıyla istifade edilen bir ay olur.

Ramazan ayında okunacak dualar ve yapılacak ibadetler nelerdir

Ramazan ayında hangi dualar okunur?

Haberin Devamı

Ramazan ayında iftar ve sahur duaları başta olmak üzere okunması gereken ve sevap kazandıracak pek çok dua mevcuttur.

İftar duası

Gün boyunca tutulan oruçları açmak için oturulan iftar sofralarında iftar duası okunur. Arapçası "Allahümme leke sumtü ve ve bike amentü ve ala rızkıke eftartü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve bi hamdike tekabbel minmi, inneke entes semiul alim." olan iftar duasının mealinde ise tamamen Allah rızası için oruç tutulduğundan, Allah'ın verdiği rızıkla orucun açıldığından ve yalnızca O'na tevekkül ve tespih edildiğinden bahsedilir.

Sahur duası

Arapçası "Allahümm? inni ?s’?lük? bi rahm?tik?lti v?siat küll? ş?y’in ?n tağfirali" olan sahur duasının mealinde ise her şeyi kuşatan ve her şeyi içine alan büyüklükte bir merhamet sahibi olan Allah'tan bağışlama dilenir.

Haberin Devamı

Ramazan ayında hangi ibadetler yapılır?

Namazlar düzenli kılınmalı

Farz olan beş vakit namazın düzenli ve vaktinde kılınmasına özellikle ramazan aylarında mümkün olduğunca dikkat edilmelidir.

Zekât verilmeli

Müslümanların büyük bir çoğunluğu, farz olan zekât ibadetlerini Ramazan ayında gerçekleştirir. Zekâtı verirken zekât kurallarının yerine getirildiğinden emin olunmalıdır.

Bolca Kur'an okunmalı

Yapılan her ibadetin kat kat sevaba dönüştüğü bu mübarek ay, İslam'ın kutsal kitabı olan Kur'an-ı Kerim'in hem Arapçası hem de Türkçesi okunarak geçirilmelidir. Fırsatı olanların bir mukabele halkasına katılması ya da mukabele okunan bir camiye gitmesi tavsiye edilir.

Teravih namazı kılınmalı

Ramazan ayında yatsı namazının ardından kılınan ve çok büyük sevap kazandıran teravih namazını iki kişiden dahi oluşsa cemaatle kılmaya özen gösterilmelidir.

Bolca tespih çekilmeli

Tövbe ve istiğfar getirilmesi gereken ramazan ayında çokça tespih çekilmeli ve Allah'tan af dilenmelidir.

İftar sofraları kurulmalı

Müslümanlar arasında eşsiz bir muhabbete vesile olan ramazan ayları, çok iyi değerlendirilmeli ve kurulacak iftar sofraları sayesinde aç insanların karınları doyurulmalıdır.

Fitrelere özen gösterilmeli

İslam dinine göre varlıklı kabul edilen Müslümanların mallarının bir kısmını ihtiyaç sahibi insanlara vermesi anlamına gelen fitre ibadetine özen gösterilmelidir. Ramazan, bolluk ve bereket ayıdır. Cömert davranmaya, cimrilik yapmamaya, aç karınları doyurmaya ve ihtiyaç sahiplerinin ihtiyacını gidermeye çalışılmalıdır.