Gündem Rehber Star emekli oldu

Rehber Star emekli oldu

29.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ankara dipomatlarının renkli siması Büyükelçi Moore’un eşine eşlik eden rehber köpeği Star emekli oldu. Moore yaptığı paylaşımda Star’ın VIP bulaşmalara tanıklık ettiğine vurgu yaptı

Rehber Star emekli  oldu

Birleşik Krallık eski büyükelçisi Richard Moore’un eşi Maggie Moore’a günlük yaşamında eşlik eden rehber köpeği Star emekliye ayrıldı.

Haberin Devamı

Star’ın emekliliğe ayrılışını Richard Moore, twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla duyurdu. Star’a ait anıları mesajlar ve fotoğraflarla paylaşan Moore paylaşımlarında, Star’ın Kraliçe Elizabeth, Başbakan Boris Johnson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, pek çok VIP ile aynı ortamda bir araya geldiğine değindi.

Star, Türkiye’de Rehber Köpekler Derneği’nin kuruluşuna da vesile olmuştu. Maggie Moore ve Avukat Nurdeniz Tunçer öncülüğünde kurulan dernek, rehber köpeklerin yetiştirilmesi ve kamuya açık alanlarda kabulü için çalışmalar yürütüyor.

Rehber köpeği Kara ile birlikte, Kara’nın en yakın arkadaşı Star’a veda etmenin hüznünü yaşadıklarını ifade eden Nurdeniz Tunçer, “Türkiye’de ilk kez Rehber Köpeklerle ilgili toplumsal farkındalığın gelişimine büyük katkısı olan Star, protokol konuğu olduğu kadar toplumun her kesiminden kendine hayran kitlesi oluşturmuştu. Özellikle protokollü etkinliklerde sakin duruşu, her ortama uyumlu davranışı ile Rehber Köpeklerle ilgili Türkiye’de toplumsal farkındalığa katkısı büyüktü. Türkiye’nin ilk rehber köpeği Kara için örnek bir rol model oldu. Maggie Moore, Rehber Köpeği Star ile birlikte, başarılı bir diplomat, müşfik bir eş ve güçlü kadın olarak, görme engellilerin toplumdaki konumlandırması ile ilgili algıların pozitif yönde değişimine büyük katkı sağladı. Star ise Türkiye’deki ilk VIP alanlarda rehber köpeklerin yer almasına yol açan bir efsaneydi” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

Rehber Star emekli  oldu

6 rehber köpek var

Uluslararası Rehber Köpekler Federasyonun belirlediği kriterlere göre, bir rehber köpek 8-10 yıl arası aktif görev yapabiliyor. Rehber köpek eğitim uzmanları, refleks performanslarına göre rehber köpeklerin görev sürelerini belirliyor.

Türkiye’de halen 6 Rehber Köpek ve 5 Terapi Köpeği görev yapıyor. Rehber Köpekler Derneği, ücretsiz olarak sahiplendirme şeklindeki bu hizmetini aralıksız olarak sürdürürken, toplumsal farkındalığın yaygınlaşması için de çaba harcıyor. Bir Rehber Köpeğin hizmete hazır hale gelmesi uzun ve meşakkatli bir süreç içinde gerçekleşiyor. Tüm hizmetler ücretsiz olarak veriliyor. l İSTANBUL Milliyet