Gündem Rektörlük için profesörlük şartı kalktı

Rektörlük için profesörlük şartı kalktı

11.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine giçişin ardından, dün çıkarılan cumhurbaşkanı kararnamesiyle eğitimle ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın teşkilat yasası da değiştirildi.

Rektörlük için profesörlük şartı kalktı

Öte yandan önceki gün yayımlanan 703 nolu KHK ile Cumhurbaşkanı tarafından atanacak rektörlerin profesör olması şartı kaldırılmış oldu.

Haberin Devamı

Dün yayınlanan cumhurbaşkanı kararnamesiyle Milli Eğitim Bakanlığı’nda yapılan değişiklikler şöyle:

- İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’nün adı Personel Genel Müdürlüğü olarak değiştirildi.

- MEB’in tüm birimlerinden “politika üretmek” görevi kaldırıldı. Tüm birimler, yalnızca belirlenen politikaları uygulamakla görevli olacak.

- Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün görev alanından “Yükseköğretim dışındaki her kademedeki özel öğretim kurumlarının açılmasına izin vermek ve bunları denetlemek” maddesi çıkarıldı. Maddeden “Öğrencilere özel barınma hizmeti veren kurumlara iş yeri açma ve çalışma ruhsatı bakanlıkça verilir” ifadesi de çıkarıldı.

- Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın oluşumu, çalışma usul ve esasları ile diğer hususlar artık cumhurbaşkanı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek. Eski yasaya göre “Kurul, eğitim sisteminin tüm kademelerini temsil edecek nitelikte bir başkan ile 10 üyeden oluşuyordu. Talim Terbiye Kurulu, Millî Eğitim Şûrasının sekreterya hizmetlerini de yürütmeyecek.

Haberin Devamı

- Eğitim ve öğretim ile ilgili gerekli görülen konuları tetkik etmek ve tavsiye niteliğinde kararlar almakla görevli MEB’in en yüksek danışma kurulu Milli Eğitim Şurası kaldırıldı. Milli Eğitim Şurası ilk kez 17-29 Temmuz 1939’da toplanmıştı. Son Şura 2014 yılında yapılan 19. Milli Eğitim Şurası olmuş; şûraya ilkokul 1, 2 ve 3’üncü sınıflara zorunlu din dersi verilmesi ve karma eğitimin sonlandırılması tartışmaları damga vurmuştu.

- MEB kadrolarının tespiti, ihdası, kullanımı ve iptali ile kadrolara ilişkin hususlar artık cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre düzenlenecek.

- Yeni kararname ile Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda istihdam edilen Bakanlık Maarif Müfettişliği kaldırıldı. Maarif müfettişliği, 2016’da dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın projesiydi.

KHK düzenlemesi

Önceki gün yayımlanan 703 no’lu KHK’da üniversitelere cumhurbaşkanı tarafından atanan rektörlerle ilgili ilginç bir madde de yer aldı. 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, 13. Madde’nin ilk paragrafında yer alan “Devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanır” ifadesinin yerine şu ifade getirildi:

Haberin Devamı

“Devlet ve vakıf üniversitelerine rektör, Cumhurbaşkanınca atanır. Vakıflarca kurulan üniversitelerde rektör ataması, mütevelli heyetinin teklifi üzerine yapılır. Rektör, üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü tüzel kişiliğini temsil eder.”

Bu yeni düzenleme ile Cumhurbaşkanı tarafından atanacak rektörlerin profesör olması şartı kaldırılmış oldu.

Yazarlar