Gündem Rize’ye Çin Seddi

Rize’ye Çin Seddi

15.10.2010 - 15:52 | Son Güncellenme:

Sahildeki kale burcundan ana kaleye kadar üzerinde yürünebilecek 600 metrelik duvar yapılacak

Rize’ye Çin Seddi

RİZE Kalesi için ilginç bir proje geliştirildi. Çin Seddi’ni andıran proje ile sahildeki burctan ana kaleye kadar üzerinde yürünebilecek yaklaşık 600 metre uzunluğunda duvar inşa edilecek.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Rize Kent Konseyi Yönetim Kurulu üyesi Hamit Turna, çocukluğundan itibaren Rize Kalesi’nin sahildeki burcundan ana kaleye kadar kale duvarları üzerinden yürüyerek çıkmayı hayal ettiğini söyledi. Turna, bu yönde hazırladığı mimari projeyi Rize Belediyesi’ne sunduğunu belirterek, “Mimari projede Atatürk Caddesi üzerindeki kale burcu ile Kale mahallesi’ndeki Rize Kalesi arasında bağlantı yapılacak. Ara kesintiler taş kemer köprülerle geçilecek. Çin Seddi gibi inşa edilecek kale duvarları üzerinden yürünerek kaleye ulaşılacak. Yaklaşık 500 ila 600 metre uzunluğundaki bu güzergahtan kentin doğal güzellikleri de seyredilebilecek. Proje hayata geçirildiğinde kentin turizmine büyük katkı sağlayacak” dedi. Turna, proje ile ilgili Rize Belediyesi’nin çalışma yürüttüğünü de sözlerine ekledi.

RİZE KALESİ Rize Kalesi, iç kale ve aşağı kale olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Cenevizliler döneminde kullanıldığı bilinen iç kale Bizans imparatoru Jüstinyen döneminde (527-563) yeniden inşa edildi. Kenarları düzgün olmayan yamuk bir plan gösteren iç kale, 150 metrelik doğal bir yükselti üzerine kuruldu. Kale duvar kalınlığının yaklaşık 1.5 metre olduğu kale yarım daire planlı 5 kuleye sahip. Aşağı kale ise, surlarının bazı bölümlerinin Alexios döneminde (1297-1330) yapılan kale surlarıyla benzerlik göstermesi nedeniyle aynı döneme tarihleniyor. Zamanında iç kaleden kuzeydoğu ve kuzeybatıya açılarak uzayan ve denize ulaşan surlarla çevrili olan kalede bu gün batı surlarının bir kısmı ile bazı kuleler yer alıyor. Bizans döneminde aşağı surları da inşa edilerek kullanılan Rize Kalesi’nin Osmanlılar döneminde de onarılarak kullanıldığı biliniyor.