Gündem Sahurda su tüketimi

Sahurda su tüketimi

19.05.2018 - 12:57 | Son Güncellenme:

Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesiyle su tüketiminin de önemi artmıştır. Yazın sıcak ve kavurucu havasıyla uzun oruç saatleri birleştiğinde kişilerin daha dikkatli olması gerekmektedir. Peki, bu süreçte iftar ve sahur vakitleri arasında ne kadar su tüketilmelidir?

Sahurda su tüketimi

Ramazanda su kaybı

Haberin Devamı

İnsan vücudu susuzluk sebebiyle hastalık geçirebilir. Yaz sıcakları, terleme gibi etmenler su ihtiyacını arttırır. İnsanlar gün içinde yaklaşık 2 litre su kaybederler. Bu su kaybını önleyecek bir şey olmadığından yapılabilecek tek şey su tüketimini arttırmaktır.

İftar ve sahur arasında yeteri kadar sıvı tüketimi olmazsa vücudunuz buna tepki gösterebilir. Baş dönmesi, bayılma hissi, bulantı gibi rahatsızlıklar yaşanabilir. Bunları önlemek için sahura kadar olan sıvı tüketiminde 14-15 bardak sıvı alımı gerçekleştirmelisiniz. Bu, sıvı-elektrolit dengesinin bozulmasını engellemektedir.

Özellikle yaşlıların su tüketmesi oldukça önemlidir. Sıvı kaybı neticesinde kanın yoğunluğu artar ve bazı rahatsızlıklar oluşur. İftar ile sahur arasında yeteri kadar su tüketimi olmadığı takdirde hipotansiyon, böbrek fonksiyon bozuklukları, kardiyovasküler bozukluklar ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Sahurda süt tüketmeye başlayın

Ramazan, insan vücudunu zorlayan bir süreçtir. Bu dönemde karbondioksit alımından ziyade protein ağırlıklı beslenmek gerekiyor. Bu, gıdaların yanı sıra çeşitli içeceklerle de desteklenmelidir. Gazlı içecekler yerine meyve suyu ve maden suyu tercih edilmelidir.

Sahurda ise çay ve kahve yerine süt, yoğurt, çorba, ayran tercih edilmelidir. Kefir, komposto gibi sıvılarla da takviye edebilirsiniz. Özellikle bir bardak içeceğiniz süt, sizi 5 saat tok tutar. İçeriği sayesinde mineral ve vitamin deposudur.

Sahurda tuzlu ve tatlılardan uzak durun

Vücudunuzun suyu tutmasını sağlamak bu noktada önemlidir. Tuzlu besinler su tutmanızı engeller ve daha çok susamanıza sebep olur. Sahurda olabildiğince tuzlu besinlerden uzak durun. Aşırı yağlı yiyecekleri de tercih etmemeniz gerekiyor. Ayrıca tatlıları da sahur vaktinde masanızdan uzak tutmalısınız. Beslenmenize önem verdiğiniz sürece ramazanı kolay atlatabilir ve sağlığınızı bozmadan bu ayı geçirebilirsiniz.

Bu dönemde aynı zamanda, hafif giysiler tercih edilmeli ve mümkün olduğunca öğlen sıcağında güneş ışığından uzak durulmalıdır. Dikkatli olunduğu sürece ramazanı kolaylıkla atlatabilir ve sağlığınız bozulmadan bu zamanları güzel geçirebilirsiniz.