Gündem Samsun'u sel vurdu! 32 kent için alarm verildi

Samsun'u sel vurdu! 32 kent için alarm verildi

13.06.2023 - 09:58 | Son Güncellenme:

Ankara’dan sonra Samsun'u da sel vurdu. Meteoroloji’den peş peşe 32 kent için son dakika uyarısı geldi. Samsun’da etkili olan sağanak sele dönüştü. Suyla kaplanan yol, cadde ve sokaklarda birçok araç yolda kalıp arızalandı. Ardahan’da ise cadde ve sokaklar sular altında kaldı. Dolu nedeniyle sokaklar beyaza bürünürken, park halindeki bazı otomobiller zarar gördü. İşte il il hava durumu...

Geçen hafta selde 1 kişinin hayatını kaybettiği Samsun’da bu kez sağanak gece yarısında etkisini gösterdi. 1 hafta aranın ardından yine sele teslim olan Samsun'da durumun vahameti havadan çekilen drone görüntüleriyle gözler önüne serildi. Canik’te bulunan Gülsan ve Eski Sanayi Sitelerindeki dükkanların tamamına yakını sel sularıyla kaplandı. Belediye ekipleri ve esnaflar dükkanlara dolan suları boşaltmaya çalışıyor.  

Haberin Devamı

Selin en çok etkilediği yerlerden birisi ise İlkadım ilçesindeki Bowling Salonu’nun önündeki Atatürk Bulvarı oldu. Bulvar’ın Sinop’a gidiş istikameti tamamen yağmur sularıyla kaplanırken, araçlar da yolda kaldı. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla mazgalları açmaya çalışırken, engelli, hamile ve hastalar olay yerine gelen ambulans ile tahliye edildi. Yolda kalanların arsında Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram’da vardı. Bayram’ın sel sularından etkilenen ve arızalanan aracı olay yerine gelen çekici ile çekildi.

Samsunu sel vurdu 32 kent için alarm verildi

SAMSUN VALİSİ DAĞLI: TÜM EKİPLERİMİZ CANLA BAŞLA ÇALIŞIYOR

Vali Dağlı burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Yağışlar gece boyunca devam etti. Metrekareye 53 kilo yağış düştü. Bu büyük bir yağış miktarı. Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün uyarılarını kamuoyuna paylaşmıştık. Atakum, İlkadım, Canik ve Tekkeköy olmak üzeri bu yağıştan merkez ilçelerimiz etkilendi. Merkez ilçelerimizde okullarımızı tatil ettik. Yer yer su baskınları meydana geldi. Büyükşehir Belediyemizin, ilçe belediyelerimizin ekipleri, AFAD'ımızın ekipleri çalışmalarına devam ediyorlar. AFAD olarak 21 ihbar aldık. Bunlara müdahale ediliyor. Can kaybımızın olmaması bizim için çok büyük bir şans. Samsunumuza geçmiş olsun. Vatandaşlarımızdan özellikle şuna dikkat etmelerini istiyoruz: Yağışlar yer yer hala devam ediyor. Bafra, Alaçam, Yakakent, Vezirköprü ilçelerinde devam etmekte. Buralarda da vatandaşlarımız dikkatli olmalı. Gelişmeleri takip ediyoruz. Tüm ekiplerimiz canla başla çalışmalara devam ediyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Samsunu sel vurdu 32 kent için alarm verildi

“TÜM HAZİRAN AYINDA DÜŞEN ORTALAMA YAĞMUR 1,5-2 SAATTE YAĞDI”

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de yaptığı açıklamada, “Samsun yoğun bir yağış aldı. Metrekareye 53 kilo yağış düştü. Geçen hafta yaşanan yağışa göre çok daha fazla. Yaralanma ve can kaybımız yok. Ekiplerimiz sahada çalışıyor. Su tahliye çalışmaları yapılıyor. Bugün akşam saatlerine kadar normale döner diye düşünüyoruz. Hepimize geçmiş olsun. Belediyeevlerine yapılan altyapı tesisi eğer yapılmamış olsaydı bugün sanayiyi 30 santim değil, 1 metreye kadar su basardı. Onun çok faydası oldu. Tüm haziran ayında düşen ortalama yağmur 1,5-2 saatte yağdı. Gülsan Sanayi Sitesi Tobelen'e taşınacak” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi SASKİ ekipleri sanayi bölgesindeki sel sularının tahliyesi için yoğun çalışma yürütüyor.

“SANAYİ BÖLGESİNDE SUYUN TAHLİYE EDİLMESİNDE SIKINTI VAR”

İldeki son durum hakkında bilgi veren İlhan Bayram, “Geçen seferkinden çok şiddetli ve uzun süreli bir yağış var. Şu anda şehir içinde trafiği işler hale getirmeye çalışıyoruz. SASKİ ve belediye ekipleri çalışıyor. Sadece şu anda sanayi bölgesinde suyun tahliye edilmesinde sıkıntı var. Diğer yerlerde yağış kesildiği anda sistem çalışıyor, kısa sürede yollar açılıyor” dedi.

1/29

2/29

3/29

4/29

5/29

6/29

7/29

8/29

9/29

10/29

11/29

12/29

13/29

14/29

15/29

16/29

17/29

18/29

19/29

20/29

21/29

22/29

23/29

24/29

25/29

26/29

27/29

28/29

29/29

Sağanaktan etkilenen ve yolda kalan vatandaşlar ise bu yağışların geçen selden daha etkili olduğunu, Tekkeköy’den Samsun’a gelene kadar birçok yerde su birikintisi olduğunu ve birçok aracın yolda kaldığını ifade ettiler.

“ATAKUM'DA BÜTÜN MERKEZ MAHALLELERİNDE SU BASKINLARI VAR”

Haberin Devamı

Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, istinat duvarı yıkılan ve bodrum katları su basan Mimarsinan Mahallesi'nde incelemelerde bulundu. Başkan Deveci yaptığı açıklamada, “Bu gece ciddi bir yağmur yağdı. Son dönemde iklimler değişti. Güneş olunca çok sıcak oluyor, yağmur yağınca çok yağıyor. Atakum'da da bütün merkez mahallelerinde su baskınları var. Yerin altına, bodrum katlara iskan verilmiş. Yağmurda da vatandaş suyun altında kalmış. İstinat duvarları çöktü. Bazı vatandaşlar tedbirsiz, kurumlar da tedbirsiz, altyapı da yetersiz. Mühendislik planıyla, yağış ölçümleriyle ne gerekiyorsa bunlar el birliğiyle yapılmalı. Bize ulaşan yaralı ve can kaybı yok. Sadece zemin ve bodrum katlarda su baskınları mevcut. Bunları temizlemeye çalışıyoruz. 7-8 mahallerde zemin ve bodrum katlarda su baskınları var” dedi.

Samsunu sel vurdu 32 kent için alarm verildi

Sağanak nedeniyle şehirdeki akarsuların de debisi yükseldi. Bazı noktalarda taşkınlar yaşandı.

Samsunu sel vurdu 32 kent için alarm verildi

SANAYİ ESNAFI KAYIKLA DOLAŞTI

Samsun'u yine sel vurdu, caddeler göle dönüp kaldırımlar çöktü, araçlar sel suları içinde mahsur kaldı. Sanayi esnafı ise kayıkla dolaştı. Öte yandan sel Vezirköprü Devlet Hastanesi'ni de vurdu.

Haberin Devamı

3 İLÇEDE EĞİTİME ARA VERİLDİ

İl Milli Eğitim Müdürlüğü selin ardından yaptığı açıklamada İlkadım, Atakum ve Canik ilçelerinde eğitime 1 gün (13 Haziran Salı) ara verildiğini açıkladı.

MAHSUR KALAN KEDİ KURTARILDI

İlkadım ilçesine bağlı Derebahçe Mahallesi'nde su basan tek katlı evde mahsur kalan yavru kedi, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerince kurtarıldı.

Samsunu sel vurdu 32 kent için alarm verildi

32 İL İÇİN UYARI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Eskişehir, Isparta, Mersin, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Konya, Kütahya, Manisa, K.Maraş, Muğla, Nevşehir, Niğde, Sivas, Tokat, Uşak, Yozgat, Aksaray, Karaman, Kırıkkale ve Osmaniye için sarı kodlu uyarıda bulundu.

İŞTE İSTANBUL, ANKARA VE DİĞER İLLERDE BEKLENEN HAVA DURUMU

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, ülkemiz genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara'nın doğusu, Ege'nin güney ve iç kesimleri, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile İstanbul, Kırklareli, Gaziantep ve Kilis çevrelerinin aralıklı ve yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; İç Ege, Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu ve Orta Karadeniz'in iç kesimleri ile Kastamonu çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

Hava sıcaklığı: Sıcaklıklarda önemli bir değişiklik olmayacağı, mevsim normalleri civarında seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor. Rüzgar: Genellikle kuzeyli, Akdeniz kıyıları ile doğu kesimlerde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, yağış alan yerlerde yağış anında kuvvetli esmesi bekleniyor.,

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel kuvvetli olmak üzere, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24

İstanbul: Parçalı, yer yer çok bulutlu, hafif sağanak yağışlı 24

İzmir: Parçalı ve çok bulutlu, doğusu yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 28

Adana: Parçalı, yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra iç ve yüksek kesimlerinde yerel kuvvetli olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 28

Antalya: Parçalı, yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. Yağışların iç kesimlerde yerel kuvvetli olması bekleniyor 26

Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 22

Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 23

Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 24