Gündem ‘Seçim için 60 günde tereddüt yok’

‘Seçim için 60 günde tereddüt yok’

13.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Seçim tarihi tartışmasının fitilini CHP İstanbul Milletvekili Anayasa profesörü İbrahim Kaboğlu ateşledi. Kaboğlu, seçimlere ilişkin olarak yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi durumunda seçim tarihinin, yenilenme kararından 90 gün sonraki ilk pazar günü” olduğunu kaydetti.

‘Seçim için 60 günde tereddüt yok’

ÖNDER YILMAZ Ankara - AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç ise sosyal medya hesabından verdiği yanıtta Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun ilgili maddesine göre 60’ncı günü takip eden ilk pazar günü cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin yapılacağını dile getirdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz da “Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nun esas alınması gerekmektedir. Bu kanunda da süre 60 gündür” dedi.

Haberin Devamı

İktidar ile muhalefet partileri arasında, Cumhurbaşkanı tarafından seçim kararı alındıktan sonra “90 gün sonra mı, 60 gün sonra mı?” yapılacağı tartışılırken, TBMM Başkan Müşaviri ve aynı zamanda akademisyenlik görevini yürüten Doç. Dr. Şeref İba, konuya açıklık getirdi. Tartışmanın karar alındıktan sonra seçimin 1983 tarihli Milletvekili Seçimi Kanunu’nda 90, 2012 tarihli Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu’nda ise 60 gün sonra yapılacağı düzenlemelerinden kaynaklandığını anımsatan İba, “Roma hukukundan beri kural olan önceki kanun sonraki kanun ilişkisi nedeniyle sonraki hüküm olan 60 günlük sürenin esas alınacağı, diğer bir ifadeyle 90 ile 60 gün farklılığı bakımından 60 günlük sürenin geçerli olduğu hususunda bir tereddüt bulunmamakta” dedi.