Gündem Siber zorbalık nedir?

Siber zorbalık nedir?

14.12.2017 - 11:42 | Son Güncellenme:

Siber zorbalık nedir? Günümüzde teknolojinin büyümesi, istenmeyen yolların yaşanmasına sebep olmuştur. Siber zorbalık günden güne artmakta ve zararını göstermektedir. Peki bu gün geçtikçe yayılan siber zorbalık nedir?

Siber zorbalık nedir

Siber zorbalık, bilgisayar ve cep telefonu gibi iletişim araçlarını kullanarak, bireylere hakaret ve tehdit gibi yollarla zarar verme biçimi olarak tanımlanır. Öfke dolu mesajlarla alay etme, sataşma, tehdit etme gibi davranışlar, sahte hesaplarla özel bilgileri ele geçirme ya da bunları yaymaya çalışmak gibi durumlarla sosyal medyada artık sıkça karşılaşılıyor.


ZAMANINDA ÖNLEM ALINMALI

Siber zorbalığa maruz kalma ile depresyon, düşük benlik saygısı, korku, üzüntü, hayal kırıklığı, utanç ve benzeri sorunlar yaşanıyor. Siber zorbalık sonucu ortaya çıkan durumlarda yerinde ve zamanında önlem alınmadığında ciddi problemlere neden oluyor.

Psikolog Eda Şentürk, çocukların siber zorbalıktan korunması için yapılması gerekenleri aktardı:

Bu durumun sonlanması ve daha ileriye gitmemesi için öğretmenlerin, ailelerin sorumluluğu oldukça büyük. İşe çocukları, öğrencileri konuyla ilgili bilgilendirmeyle başlanabilir. Bunu yaptıklarında aslında karşılarında sanal bir karakter olmadığı, gerçek insanların var olduğuna dikkat çekilerek konuyla alakalı bilgilendirme seminerleri düzenlenebilir. Sonrasında ise bu internet ve mobil telefonlarının kullanımı ile ilgili de bilgi verilerek bu kullanımların takip edilmesi, sınırlandırılması izlenecek yollardan biri olabilir.

Çocuklara arkadaşlarından geri kalmaması için daha ilkokul çağında en lüks mobil cihazları almak ne kadar yanlışsa, alındığı halde nasıl kullanacağını, ne için kullanacağını anlatmamak, öğretmemek de o kadar yanlıştır. Lütfen ebeveyn ya da öğretmen olarak bu konu hakkında önce kendiniz bilinçlenip sonrasında çocuğunuzu da bilinçlendirmekten kaçınmayın. Çocukların sanal dünya üzerinden birbirlerine karşı intikam duyguları beslemelerine engel olun.