Gündem Sivrisineklerden erken mesai!

Sivrisineklerden erken mesai!

14.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Biyolog Kıvanç Sevim, iklim değişikliğinin tüm canlıları etkilediğini belirterek “Sivrisinekler, sıcaklıkların artmasıyla yumurtadan erken çıkıyor. Çok sıcak bir kış geçirdik. Nisanda görülmesi normal” dedi.

Sivrisineklerden erken mesai

Gülden Çoktan - Havaların erken ısınmasıyla sivrisinekle mücadele de erken başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Dairesi Başkanlığı ekipleri, kent genelinde sivrisinek ilaçlama için düğmeye basarken uzmanlar, bu durumun sivrisineklerin iklim değişikliğine bağlı olarak normalin üzerinde seyreden kış sıcaklıkları nedeniyle kış uykusuna geçememesinden kaynaklandığını belirtti. Sıcaklık artışları sinek gelişim sürelerini kısaltırken aynı zamanda hızlı üremelerine yol açıyor.

Haberin Devamı

Uzman Biyolog Kıvanç Sevim, ilerleyen aylarda sivrisinek şikâyetlerinin artmaması için yerel yöneticilere ve vatandaşlara büyük sorumluluk düştüğünü  belirterek uyarılarda bulundu.

Şikâyetler başladı

İklim değişikliğinin sadece hayvanların değil bütün canlıların hayat dönemini etkilediğini belirten Uzman Biyolog Kıvanç Sevim şöyle devam etti: “Sivrisinekler, zorlu kış şartlarını atlatabilmek için ya yumurta halindeyken ya da larva halindeyken sığınak içerisine giriyorlar. Sıcaklıkların artmasıyla yumurtadan daha erken çıkıyor. Ve hayat döngülerini daha erken sürede tamamlıyorlar. Sıcaklıkların artması yumurtadan daha erken çıkmasına ve gelişmesine neden oluyor. Uçkun hale geliyor ve üremek içinde kan emmeye ihtiyacı oluyor. Normalde haziran ayında yaşanan sivrisinek ısırığı şikâyetleri nisan-mayıs aylarına kayıyor. Bu yıl çok sıcak bir kış geçirdik. Onun için nisan ayında sivrisineklerin görülmesi normal. İlaçlama çalışmalarının başlaması yerinde bir karar.”

Haberin Devamı

Su birikintilerinin yok edilmesi önemli

İBB de bu yıl artan sıcaklıklar nedeniyle periyodik çalışmaların daha erkene alındığını belirtildi. İBB tarafından yapılan açıklamada, vektör üreme kaynaklarının yüzde 90’dan fazlasının insan eliyle oluşturulduğu kaydedildi. İBB Sağlık Dairesi Başkanı Dr. Önder Yüksel Eryiğit, “Evlerin çevresindeki su birikintilerini yok etmek, saksı altlarında su birikmesine önlemek, çöpleri düzenli olarak toplamak önlemlerin başında geliyor” ifadelerini kullandı.