Gündem Soma’da yine hüzün vardı

Soma’da yine hüzün vardı

14.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Soma’da 5 yıl önce 301 madencinin hayatını kaybettiği büyük facianın yıl dönümü her yıl olduğu gibi yine acıları tazeledi. Şehit madencilerin yakınları kaybettikleri sevdiklerinin mezarlarına koştu. Şehit madencilerden Kazım Karaçoban’ın kızı 8 yaşındaki Cansu Karaçoban’ın, babasını piknikte mangal başında çizdiği resim yürekleri burktu

Soma’da yine hüzün vardı

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği büyük facianın beşinci yıl dönümünde yine acı vardı. Şehit madencilerin mezarları, sabahın erken saatlerinden itibaren yakınları, Türkiye’nin birçok yerinden gelen madenciler ve vatandaşlar tarafından ziyaret edildi. Şehit madencilerden Kazım Karaçoban’ın kızı 8 yaşındaki Cansu Karaçoban’ın, babasını piknikte mangal başında çizdiği resim, yürekleri burktu.

Haberin Devamı

Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madenci yaşamını yitirdi. Türkiye’nin en büyük maden faciası olarak kayıtlara geçen facianın ardından tüm Türkiye günlerce Soma’ya kilitlendi. “Acının merkezi” Soma’da dün facianın beşinci yıldönümü nedeniyle anma program düzenlendi. Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Soma Kaymakamlığı ve Soma Belediyesi tarafından, dün saat 12.00’de etkinlik yapıldı. Kuran-ı Kerim’in okunduğu programda, şehit madenciler için dua edildi. Aileler de yakınlarının kabrine karanfil bıraktı. Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen STK temsilcileri şehitlikteki madenci anıtına çelenk bıraktı.

‘Yakınları bize emanet’

Manisa Valisi Ahmet Deniz, Türkiye’nin 5 yıl önce, cumhuriyet tarihinin en büyük facialarından birini yaşadığını söyledi. Üzüntülerinin hala yoğun bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Deniz, “Sözle ifade etmek mümkün değil. Bazen sözün bittiği yer. Şehitlerimizin yakınları bizlere emanet. Onlar için yapılması gereken ne varsa yapılmaya devam edilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Adalet de gömüldü’

Şehit madenci Uğur Çolak’ın annesi Gülsüm Çolak (48), “Biz onların mezarı başına her geldiğimizde ‘Adalet yerini buldu’ diyemiyoruz. ‘Sizi pisi pisine öldürdüler, yok yere gittiniz’ diyoruz. Yetkililere bin kat daha fazla öfke duyuyoruz. Onlarla beraber adaletin toprağın altında gömüldüğü gündür bugün. Türkiye’de adalet yok. Çünkü 301 kişi mezarda, avukatları içeride, patronlar serbest. Şehitlerimizin hesabını soramadık” dedi.

Soma’da yine hüzün vardı

Duygulandıran resim

Şehit madencilerden Kazım Karaçoban’ın kızı 8 yaşındaki Cansu Karaçoban’ın çizdiği, babasının mezarına bıraktığı resim ise görenlerin yüreğini burktu. Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu 2-A sınıfında okuyan Cansu, “Resimde ben, babam, annem ve ağabeyim var. Ailecek piknik yapıyoruz. Babam mangal yakıyor. Ağabeyim odun topluyor. Annemle ben ise yemek için masayı hazırlıyoruz. Tabakları, çatal ve bıçakları masaya koyuyoruz” dedi.

CHP’den madenciler için kanun teklifi

CHP, 13 Mayıs’ın, ‘Maden İşçisinin Can Güvenliği Günü’ olmasını öngören yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun imzasını taşıyan teklif ile 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma faciasının meydana geldiği 13 Mayıs’ın, ‘Maden İşçisinin Can Güvenliği Günü’ ilan edilmesi öngörülüyor.

Teklifin gerekçesinde, 2003-2013 yılları arasında Türkiye’deki madenlerde meydana gelen önlenebilir felaketlerde 862, Soma’da 5 yıl önce meydana gelen maden faciasında 301 işçinin hayatını kaybettiğine dikkat çekildi. Madenlerde gerekli önlem ve güvenliğin sağlanmadığı işaret edilerek, “Modern çalışma koşullarına sahip oluncaya kadar da can güvenlikleri açısından büyük bir risk altında kalmaya devam edeceklerdir” denildi. Bu gerekçelerle 13 Mayıs’ın ‘Maden İşçisinin Can Güvenliği Günü’ ilan edilmesi talep edildi. BESTİ KARALAR - Ankara DHA

Soma’da yine hüzün vardı

ANKARA'DA DA ANILDILAR

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyesi bir grup, Soma’da ölen madencileri anmak üzere Çankaya ilçesindeki Madenci Anıtı’nın önüne geldi. Burada ölen maden işçileri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunan grup, daha sonra üzerinde “İşçiler mezarda, sorumlular dışarıda. Adalet istiyoruz” yazılı pankart açtı. 150 kişilik grup adına konuşan DİSK Ankara Temsilcisi Tayfun Görgün, sorumluların yeterince ceza almadığını söyledi.