Dünya Eurovision’da protestolar bitmiyor

Eurovision’da protestolar bitmiyor

11.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsveç’in Malmö kentinde yapılacak Eurovision şarkı yarışmasıyla ilgili protestoların ardı arkası kesilmiyor.

Eurovision’da protestolar bitmiyor

Malmö’nün merkezinde Perşembe günü, aralarında iklim aktivisti Greta Thunberg’in de bulunduğu 10 binden fazla kişi toplanarak yarışmayı protesto etti. Gösteri için komşu ülke Danimarka’dan 8 otobüs kalktığı, bazı göstericilerin de trenle geldiği öğrenildi. Bir TV kanalına konuşan Thunberg, “İsrail’in, soykırım yaptığı bir dönemde Eurovision’a katılmasına izin verilmesi skandal ve affedilemez” dedi.

Haberin Devamı

Belçika’nın kamu yayın kuruluşu VRT ise, Eurovision Şarkı Yarışması’nın ikinci yarı finali sırasında İsrail’i protesto için kısa süreliğine yayını durdurdu. Kanal, ekrana yansıttığı mesajda, “İsrail’in insan hakları ihlallerini kınıyoruz. İsrail basın özgürlüğünü yok ediyor. Bu nedenle yayını kısa bir süreliğine durduruyoruz. #Derhal ateşkes #Soykırımı durdurun” ifadelerine yer verildi. Eylem sonrasında yayın normal şekilde devam etti.

Öte yandan önceki gün, İsrailli yarışmacı Eden Golan’ın Eurovision’a katılması ve finale kalması da protesto edilmişti. Golan’ın şarkısının sözleri, yapılan itirazlar sonrası değiştirilmişti. Sırbistan, Portekiz, Slovenya, Ukrayna, Litvanya, Finlandiya, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Hırvatistan, İrlanda, Lüksemburg, İsrail, Letonya, Avusturya, Hollanda, Norveç, Estonya, Ermenistan, İsviçre, Gürcistan ve Yunanistan finale kaldı.