Gündem Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının şifreleri! Canlı yayında anlattı

Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının şifreleri! Canlı yayında anlattı

22.09.2021 - 11:53 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de düzenlenen Birleşmiş Milletler Zirvesi 76. Genel Kurulu'nda konuştu. Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM zirvesindeki verdiği mesajlar ne anlama geliyor? Erdoğan'ın Birleşmiş Milletlet Genel Kurulu'ndaki açıklamalarını Albright Stonebridge Group'tan Hakan Akbaş CNN TÜRK canlı yayınında Sultan Arınır'a değerlendirdi.

Hakan Akbaş şu ifadelere yer verdi; Öncelik Cumhurbaşkanı Erdoğan, her sene katılmaya gayret ettiği BMGK'da tarihi bir konuşma yaptı. Gerçekten güncel ve evrensel olarak aslında BM üyelerinin ortak paydası sorun ve çözüm ihtiyaçlarına değindi. Bunların başında iklim değişikliği, mülteciler-sığınmacılar sorunu vardı. Gerek Suriye, gerekse Afganistan'daki çözümsüzlüklerin maalesef Türkiye'ye dolaylı olarak yarattığı yük malum. 4-5 milyon Suriyeli üzerine bir de Afganistan'dan yeni bir göç dalgası riski var. Zaten Türkiye bunu görmeye başladı.

Haberin Devamı

Türkiye açısından da önemli konulara değindi Cumhurbaşkanı Erdoğan. Zaten 'Adil Bir Dünya Mümkün' isimli kitabını farklı dillerde bastırarak dağıttı dünya liderlerine. Dün de aslında kitabında da değindiği ortak meselelere değinmiş oldu.

Burada aslında ABD ile birlikte Kabil Havalimanı'ndan insani kurtarma süreci içerisinde sadece 2 ülkenin askeri gücü vardı (Türkiye ve ABD). Orada da insani görevini yaptı. Ancak bundan sonra gerek Suriye gerekse Afganistan olsun BMGK'nın varlığı o 5 daimi üyesinin ağırlığını kullanarak siyasi çözüm için zemin yaratması gerekiyor. Bu eğer Suriye'de mümkün olmazsa bundan sonrası İdlib'de kritik bir eşik var. Sayın Cumhurbaşkanı Putin'le Soçi'de bir araya gelecek. Orada yeni bir dalgayla da karşılabiliriz.

Haberin Devamı

Taliban ve sonrasında kurulacak olan hükümet veya ülkenin olası olarak yeni bir iç savaşın içerisine girmesi olasılığı Türkiye'nin üzerindeki göç yükünü artıracak. Bu en önemli konuydu.

TALİBAN'IN BM'YE MEKTUP

(Afganistan'ı BM'de temsil etme talebinde bulundu)

Eski Afganistan Hükümet Sözcüsü söylüyor. O eski orada kritik. Taliban 15 Ağustos'a kadar bir terör örgütüydü. Birleşmiş Milletleri ve üyeleri tarafından Türkiye, ABD dahil bir terör örgütü olarak tanınıyordu. Dolayısıyla Şu andaki konumda böyle bir şey olmadığı gibi Taliban'ın açıkladığı bir geçici hükümet var. Fakat bunun da üyelerine ve toplumu Afganistan'daki çoklu kültürel ve etnik açıdan hatta dini açıdan çoklu yapıyı temsil eden mutabakat hükümeti henüz oluşmadı. Ülkenin farklı bölgelerinde aşiretler çok kuvvetli. Burada mevcut koşullarda BM'ye üye olması veya söz hakkı verilmesi söz konusu olamayacaktır.

ABD BAŞKANI BIDEN'IN AÇIKLAMALARI

(Gündeminde Afganistan ve iklim değişikliği vardı)

Biden ile Trump sonrasında ABD dış politikası değişti. Dünkü konuşmada Biden'ın verdiği mesajlar önemliydi. Bir yandan Afganistan'dan fişi çeker gibi ayrılmış olmasının üzerine atıtğı eleştirilere cevap vermek istedi. Orada verdiği mesaj şuydu... Trilyonlarca dolar harcanan Afganistan, Suriye, Irak gibi askeri müdahaleler dönemi kapanmıştır. "Bu parayı biz vatandaşlarımızın vergilerine, içeride istihdam, koronavirüse karşı mücadele ve kendi alt yapımıza yatırım yapmak için harcayacağız" mesajı verdi. Burası bence önemli.