Gündem Son dakika... Düzce'de 5.0 büyüklüğünde deprem! İstanbul ve çevre illerde hissedildi

Son dakika... Düzce'de 5.0 büyüklüğünde deprem! İstanbul ve çevre illerde hissedildi

17.11.2021 - 22:35 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre; Düzce'de saat 15.40'ta 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul'da ve çevre illerden de hissedildi. Deprem sonrası AFAD ve Kandilli Rasathanesi'nden peş peşe açıklamalar yapıldı. Bakan Soylu depreme ilişkin her hangi bir olumsuz durumun olmadığını söyledi. Düzce Valisi Atay, depremle ilgili kendilerine ulaşan olumsuz bir durum olmadığını, korkuyla hastaneye başvuran 12-13 kişinin ayakta tedavilerinin gerçekleştirildiğini bildirdi. Öte yandan bölgede artçı depremler olmaya devam ediyor.

AFAD depremin büyüklüğünü 5.0 olarak açıkladı. Saat 15.40'ta meydana gelen depremin derinliği 18.02 km. olarak duyuruldu. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 5.2 olarak açıklarken depremin derinliğini 7.9 km. olarak duyurdu.

Haberin Devamı

Deprem İstanbul ve çevre illerde de hissedildi. Depremin saati 21.35 olarak açıklanırken derinliği 11.21 km olarak kaydedildi.

PEŞ PEŞE DEPREMLER

Düzce'de artçı sarsıntılar devam ediyor. Saat 21.35'te merkez üssü Düzce olan 3.9 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Bazı vatandaşlar, korku içerisinde evlerinden çıkarken, deprem nedeniyle endişelendiklerini belirtti.

Saat 15:57'de bir artçı deprem daha meydana gelmişti. Depremin büyüklüğü 4.3 derinliği ise 7.11 km. olarak açıklanmıştı.

Son dakika... Düzcede 5.0 büyüklüğünde deprem İstanbul ve çevre illerde hissedildi

Düzce'de meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından bazı vatandaşlar, yaşadıkları korku nedeniyle evlerine giremiyor.

BAKAN KOCA'DAN AÇIKLAMA: CAN KAYBI YOK

Bakan Koca sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Düzce’de yaşanan 5 şiddetindeki depremde yaralanma ve can kaybı olmadı. Olay sebebiyle, 14 panik atak ve 5 travma tanılı hastaya sağlık hizmeti sunuldu. Toplam 38 personelden oluşan 112 Acil Yardım ve UMKE Timleri bölgede görev başında. Düzce’ye ve Türkiye’ye geçmiş olsun." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"OLUMSUZ BİR DURUM YOK"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 5.0 büyüklüğündeki depreme ilişkin yaptığı açıklamada, "Düzce’de, saat 15.40'ta gerçekleşen 5,0 büyüklüğünde depremin ardından Valiliğimiz, AFAD ve 112 ekiplerine ulaşan herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır. Gelişmelere göre kamuoyu, Valiliğimiz tarafından bilgilendirilecektir. Düzcemize ve hemşehrilerimize geçmiş olsun." ifadelerine yer verdi. Düzce Valisi Cevdet Atay da yaptığı açıklamada, şu ana kadar herhangi bir olumsuz ihbar alınmadığını belirtti.

 DÜZCE VALİSİ ATAY'DAN AÇIKLAMA

Düzce Valisi Atay, depremle ilgili kendilerine ulaşan olumsuz bir durum olmadığını, korkuyla hastaneye başvuran 12-13 kişinin ayakta tedavilerinin gerçekleştirildiğini bildirdi. Düzce Valisi Atay, depreme ilişkin sahadaki tespit ve tarama çalışmalarının en ücra köyler olmak üzere devam ettiğini belirterek vatandaşları sakinliklerini korumaya çağırdı.

Son dakika... Düzcede 5.0 büyüklüğünde deprem İstanbul ve çevre illerde hissedildi

"5.1 SANİYE SÜRDÜ"

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, Düzce'deki depreme ilişkin yeni detayları açıkladı. Nurlu, 'Öncelikle geçmiş olsun. 5.0 büyüklüğündeki Düzce depreminden sonra 4.3 büyüklüğündeki artçı depremde meydana geldi. 5.1 saniye süren depremin ivme değeride yüksek olduğundan oldukça geniş bir alanda da hissedildi. Artçılar normal seyrinde gidiyor dikkatle takip ediyoruz.' ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Son dakika... Düzcede 5.0 büyüklüğünde deprem İstanbul ve çevre illerde hissedildi

VALİ YERLİKAYA VE İBB BAŞKANI İMAMOĞLU'NDAN AÇIKLAMALAR

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya deprem sonrası sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Düzce merkezli AFAD verilerine göre 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İstanbul'umuzda da hissedilen depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Allah her türlü afetten ülkemizi ve milletimizi korusun." dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da depremle ilgili, "Düzce merkezli gerçekleşen depremden etkilenen bütün illerimize geçmiş olsun. İstanbul'da şu ana kadar olumsuz bir gelişme yaşanmadı." açıklamasını yaptı.

CNN Türk yayınında konuşan Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü , "Kötü bir haber yok. Düzce’deki yapı stoku yenilendi. Zemin artı 4 kata izin veriyoruz. Düzce deprem konusunda deneyimli. Hemşehrilerimiz panik yapmasınlar. Bize gelen kötü bir haber yok" dedi.

Haberin Devamı

"KARIŞTIRMAMAK LAZIM"

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı ve İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy depremi değerlendirdi. 

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Bu depremi İstanbul'da hissedince vatandaşlar, Marmara'da bir deprem olduğunu düşündü ama bu doğru değil. 5 büyüklüğündeki depremin yeri Düzce. Düzce'deki deprem oradaki pek çok fay üzerinden bir tanesi. Biliyorsunuz 1999'da da, 12 Kasımda da 7.0'ın üzerinde deprem olmuş, yıkımlar yaşanmış, can kayıpları olmuştu. Bu deprem de Kocaeli depreminin devamıydı. Bu 5.0 büyüklüğündeki deprem, Bolu ile İstanbul arasında hissediliyor. Tabi hissedilmeyle etkilenme birbirinden farklı şeyler. Bunu karıştırmamak gerek. Bunu şunun için söylüyorum. İstanbul'daki vatandaşlar çok panikliyorlar. 5 büyüklüğündeki depremi hissettikleri için etkileneceklerini düşünüp, bir yerlerden atlayanlar sokaklara kaçanlar oluyor, çok tehlikeli işler" dedi.

Haberin Devamı

"İSTANBUL'U TETİKLEMEZ"

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Şerif Barış da CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin deprem üssü olduğunu hatırlatan bir sarsıntı. Biz hep aynı şeyleri söylüyoruz... Orta büyüklükte bu depremlerin olması normal. Fayın daha büyük bir deprem üretecek potansiyeli yok. Bu tür depremlerle insanların çok fazla tedirgin olmadan güvenli bir şekilde tahliye edilmeleri lazım. Bizim deprem öncesinde ev ve iş yerleride deprem öncesi ve sonrasında yapılacakları anlatmamız lazım. Bana göre bu normal bir deprem. Küçük artçılar sürebilir, İstanbul'u tetiklemez." ifadelerine yer verdi.

Son dakika... Düzcede 5.0 büyüklüğünde deprem İstanbul ve çevre illerde hissedildi

Son dakika... Düzcede 5.0 büyüklüğünde deprem İstanbul ve çevre illerde hissedildi

KANDİLLİ'DEN YENİ AÇIKLAMA

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden Düzce depremiyle ilgili yapılan değerlendirmede,  "Bölgenin deprem tehlikesinin göreceli olarak çok yüksek olduğunu göstermektedir" denildi.

Düzce'de meydana gelen depremle ilgili Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi'nde değerlendirme yayınlandı.

"SIĞ ODAKLI BİR DEPREMDİR"

Yazılı açıklamada, "Yayakbaşı-Düzce merkez üssünde, yerel saat ile 15.40'da aletsel büyüklüğü 5.2 olan orta şiddette bir deprem meydana gelmiştir. Depremin odak derinliği yaklaşık 8 kilometre civarında olup sığ odaklı bir depremdir. Deprem Düzce ve ilçeleri ile çevre illerde hissedilmiştir" denildi. Açıklamada, Düzce'nin güneydoğusunda ve batıda Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde çok sayıda deprem meydana geldiği belirtilerek, “Bu ise bölgenin deprem tehlikesinin göreceli olarak çok yüksek olduğunu göstermektedir. İl sınırlarının güney ve güneybatısı genel olarak Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun etkisi içerisindedir. MTA tarafından 2011 yılında hazırlanan Türkiye Diri Fay Haritasında da görüleceği gibi il sınırlarının güneyinden Kuzey Anadolu Fay Zonu geçmektedir. Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Düzce, Karadere fay parçaları ve Çilimli, Yığılca fayları il sınırlarından geçmekte, kuzeydoğuda Devrek Fayı, güneyde Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Doğu-Batı uzantılı Bolu, Taşkesti fay parçaları, batıda Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Karadere, Dokurcun, Arifiye fay parçaları ve Hendek Fayı bölgedeki önemli tektonik yapılardır. Genelde ana yapıların doğrultuları Doğu- Batı ve Kuzey Doğu-Güney Batı gidişlidir" bilgilerine yer verildi.

"TALİ BİR FAYIN KIRILMASI SONUCUNDA MEYDANA GELMİŞTİR"

Açıklamanın devamında şu bilgiler yer aldı: "Merkezimiz tarafından yapılan hızlı fay düzlemi çözümü depremin doğrultu atımlı bir faylanma ile meydana geldiği göstermektedir. Deprem, Kuzey Anadolu Fay Sistemi içerisindeki Kuzey Doğu-Güney Batı gidişli sağ yanal doğrultu atımlı tali bir fayın kırılması sonucunda meydana gelmiştir. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşa edilmiş olması depreme karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır"

SON DEPREMLER

Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan Türkiye ve yakın çevresindeki son depremler şöyle;

Son dakika... Düzcede 5.0 büyüklüğünde deprem İstanbul ve çevre illerde hissedildi