Gündem Son dakika! Kahramanmaraş'ta 7,7 büyüklüğünde deprem

Son dakika! Kahramanmaraş'ta 7,7 büyüklüğünde deprem

06.02.2023 - 21:23 | Son Güncellenme:

Son dakika haberine göre, Saat 04.17’de Kahramanmaraş’ta 7.7 büyüklüğünde 7 km derinliğinde deprem meydana geldi. 10 ilde şiddetli şekilde hissedilen depremle ilgili son bilgiler de gelmeye devam ediyor.

Acil ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde deprem olduğunu duyurdu. AFAD’ın yaptığı açıklamaya göre Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem saati 04.17 olarak kaydedilirken depremin derinliği ise 7 kilometre olarak bildirildi. Depremin 10 ilde birden şiddetli şekilde hissedildiği açıklandı: Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Hatay...

00.34: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptığı açıklamada hayatını kaybeden vatandaşların sayısını 2379 olarak açıkladı. 

00.30: MSB: Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem dolayısıyla, Hatay’da kahraman silah arkadaşlarımız Ulş. Uzm. Çvş. Hakan AL, P. Er Mert Can SÜMBÜL ve P. Er Eren TAŞKIN şehit olmuşlardır.

00:29: Kızılay Başkanı Kerem Kınık CNN TÜRK'e bağlanarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Gerek arama kurtarma faaliyetleri, gerekse barınma gibi ihtiyaçlardan dolayı milli kapasitemizi seferber etmiş durumdayız. Marmara Depremini iki kere yaşadık gibi bir durum var. Kış ve çok ağır şartlarda yaşadığımızı düşününce çok ciddi şartlarla karşı karşıyayız. Kan bağışı talebimiz devam ediyor. 40 bin ünite civarında kan bağışı aldık. Yarın öğleye doğru kan alma işlemlerine yeniden başlıyoruz. Vatandaşlarımızdan randevu alarak gelmelerini rica ediyoruz.

00.29: Deprem bölgesinden İstanbul’a sevk edilen yaralıları taşıyan askeri uçak saat 00.00 sıralarında Atatürk Havalimanı'na indi. Uçakta bulunan 45 yaralı ambulanslara taşınarak İstanbul'daki çeşitli hastanelere sevk edildi.

00.21: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 07 Şubat 2023 Salı günü, deprem felaketinin yaşandığı Hatay'ı ziyaret edecek.

23:40: ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.

23.32: Merkez Bankası: Ülkemizde meydana gelen depremlere yönelik AFAD ve Kızılay gibi yardım kuruluşlarımız başta olmak üzere deprem bağış hesaplarına yapılan para transferlerinden ücret alınmaması yönünde Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) üyesi bankalara talimat gönderilmiştir.

CAN KAYBI 2 BİN 316'YA YÜKSELDİ

23.23: AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar: Ölü sayısı an itibari ile 2 bin 316’ya yükseldi. Yaralı vatandaşımızın sayısı 13 bin 293, yıkılan bina sayısı 6 bin 217 ve sağ kurtulanların sayısı ise 7 bin 840.

22.43: Merkez Bankası: Deprem/afet bölgesindeki illerde kurulu firmaların; 6 Şubat 2023 (dahil) ila 30 Nisan 2023 (dahil) tarihleri arasındaki ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri ile yatırım taahhütlü avans kredileri geri ödemelerine 180 güne kadar faizsiz olarak vade uzatımı imkânı tanınmıştır. 6 Şubat 2023 (dahil) tarihi öncesinde kullanılmış olan ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerine 6 ay ilave ihracat ve döviz kazandırıcı hizmet taahhüdü kapatma süresi verilmiştir.

22.26: MSB: Deniz Kuvvetlerimizin TCG İskenderun gemisi, depremden etkilenen vatandaşlarımızın tahliyesi için görevlendirildi. Gemimiz, yaralı vatandaşlarımızı İskenderun’dan Mersin’e ulaştırmak üzere hareket etti.

22.08: AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: An itibarıyla yaşamını yitiren vatandaşımızın sayısı 1762, yaralı sayısı 12 bin 68, yıkılan bina sayısı 5 bin 506 oldu.

21.48: Aile Bakanlığı: Kahramanmaraş'da 111, Adana'da 113, Hatay'da 126, Gaziantep'de 64, Osmaniye'de 48, Malatya'da 59, Adıyaman'da 38, Diyarbakır'da 117, Şanlıurfa'da 92, Kilis'de 40 olmak üzere toplam 808 psikososyal destek personelimiz ve 179 aracımızla vatandaşlarımıza destek sağlıyoruz.Ayni yardımların toplanıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için 10 ilimizde toplam 15 depo kurduk.Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımızda görevli 359 personelimiz ile ayni yardımların dağıtım koordinasyonunu sağlıyor ve arama kurtarma çalışmalarına destek veriyoruz.Acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla 10 ilimizdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımıza ilk etapta 250 milyon TL nakdi yardım aktardık.Çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. 

5 BİN 606 BİNA YIKILDI

21.23: AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremde şu ana kadar 5 bin 606 binanın yıkıldığını bildirdi.

ERZURUM'DA 9 KİŞİ SAĞ OLARAK KURTARILDI

21.20: Erzurum'dan depremin vurduğu Hatay ve Malatya'ya giden AFAD ile Polis Arama Kurtarma (PAK) ekipleri, 9 vatandaşı enkazdan sağ kurtardı.

Son dakika Kahramanmaraşta 7,7 büyüklüğünde deprem

21.09: AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar: 185 artçı sarsıntı meydana geldi. Bölgede halen artçı sarsıntılar meydana geliyor. Bölgede görev yapan toplam personel sayısı 9 bin 688. Afet bölgesindeki illere 250 milyon lira acil durum ödeneği gönderilmiş durumda. Enkazdan 6445 vatandaşımız çıkarıldı. BOTAŞ ham petrol akışını tedbiren durdurmuş durumda. Özellikle Türk Telekom sabit şebekede bir kesinti bulunmamakta.

20.49: Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, AFAD’ı ziyaret etti.Kılıçdaroğlu, görüşmede Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve onlarca ilde yıkıma neden olan 7.7 büyüklüğündeki deprem hakkında bilgi aldı.

7 GÜN MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

20.38: Cumhurbaşkanı Erdoğan 7 gün süreyle milli yas ilan edildiğini duyurdu. Erdoğan yaptığı paylaşımda "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir." ifadelerini kullandı.

Son dakika Kahramanmaraşta 7,7 büyüklüğünde deprem

20.32: Bakan Kirişci: Barajlara ayrı bir dikkat kesildik. Gerekli incelemeler yapıldı, yapılmaya da devam ediyor.

20.27: Bakan Fatih Dönmez: 10 ilimizde olumsuz etkileyebilecek imkanda ve büyüklükte bir depremden bahsediyoruz. Altyapılarımız maalesef dayanamadılar ve ciddi hasarlar aldılar. Elektrik ve doğal gaz şebekelerimiz. Bu kadar yoğun ve çok sayıda olması sebebiyle her krizde olduğu gibi çevre illerden buraya ekipt takviyesinde bulunduk. Bazı kesintiler kontrollü olarak yapılıyor. BOTAŞ'ın birkaç önemli hattında hasar oluştu.

20.23: Milli Savunma Bakanı Akar, TCG İskenderun gemisinin bu gece İskenderun Limanı'na yanaşarak yaralıları Mersin'deki hastanelere sevk edeceğini bildirdi.

20.21: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: 7.7'lik depremde can kaybı 1651'e yükselirken, 11 bin 119 kişi yaralandı, 3 bin 471 bina yıkıldı.

19.42: Osmaniye'de depremde enkaz altında kalan Doğan Akçakaya, 15 saatin ardından ağır yaralı olarak enkaz altından çıkartıldı. Hemşire eşi Naciye Akçakaya'yı ise kurtarma çalışmaları devam ediyor.

19.36: AK Parti Sözcüsü Çelik: Türkiye’nin her yerinden ve her kesimden arama kurtarma çalışmalarına yardım etmek için gelmiş vatandaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Bu büyük imtihanı tüm Türkiye birlik ve beraberlik içinde atlatacağız. Vatandaşlarımızın uzman ekiplerin yönlendirmesine dikkat etmesi önemli.

19.14: Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti. 

19.10: EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz: Depremin meydana geldiği ilk andan itibaren bölgeye yönelik akaryakıt ikmalinin hızlandırılması için gerekli adımları attık ve mevzuata yönelik kısıtları kaldırdık. Bayilere akaryakıt ikmali ve vatandaşlarımızın akaryakıt temini konusunda hiçbir kısıtlama hiçbir mevzuat engeli yoktur. İkmal süreçleri vakit kaybı olmaksızın sürdürülmekte, ihtiyaçlar ivedilikle karşılanmaktadır.

18.56: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Depremden etkilenen 10 ilimizde kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüpleri 13 Şubat'a kadar tatil edilmiştir.

18.33: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Her iki depremde toplam 145 artçı deprem yaşadık. Toplamda 1541 vatandaşımız hayatını kaybetti, 9733 de yaralımız var. Okullarımız 13 şubata kadarıyla tatil edildi. Okullarımız, yurtlarımız barınma amaçlı kullanılacak. Üniversitelerin yurtları, spor salonları barınma için değerlendirilecek. 

BARAJLAR DENETLENDİ

Bölgedeki tüm barajlar denetlendi. Bazı çok yapısal olmayan yüzeyde çatlaklar olduğu, yapısal bir risk olmadığını gördük. Bu çalışma ciddi şekilde devam ediyor. Orada da bir problem olması durumunda müdahale etmek için de hazırız.

18.17: Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, deprem bölgesindeki ihtiyaç listesini paylaştı.

Son dakika Kahramanmaraşta 7,7 büyüklüğünde deprem

18.10: Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Musa Avsever ile gittiği Hatay Serinyol’da incelemelerde bulunarak AFAD Koordinasyon Merkezine geçti ve son duruma ilişkin bilgi aldı.

Son dakika Kahramanmaraşta 7,7 büyüklüğünde deprem

17.58: Cumhurbaşkanı Erdoğan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, görüşmede, deprem sonrası bölgedeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

17.54: Kahramanmaraş'ta 7.7'lik depremde mucize bir kurtuluş gerçekleşti. Depremden 14 saatten sonra enkazdan iki kişi daha sağ olarak çıkarıldı.

Son dakika Kahramanmaraşta 7,7 büyüklüğünde deprem

17.47: Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak, Türkiye'ye arama kurtarma ve afetle mücadele alanında yapacakları desteğe ilişkin bilgi verdi.

17.45: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Bahçeli, görüşmede, deprem sonrası bölgedeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında değerlendirmede bulundu.

17.40: 7.6'lık ikinci depremde Adana'nın merkez Çukurova ilçesinde 3 bina daha yıkıldı. Yerle bir olan Sinem Apartmanı'nda arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Bu binalarda birlikte her iki depremde Adana'da yıkılan bina sayısı 10'a yükseldi.

Son dakika Kahramanmaraşta 7,7 büyüklüğünde deprem

17.30: Depremde Malatya- Adıyaman D850 kara yolu da hasar gördü. Yolun Polatdere mevkisinde asfalt kalktı, bazı noktalarda ise yarıldı. Araçların tehlike oluşturan yoldan güçlükle geçtiği görüldü.

17.24: AFAD'dan yapılan son açıklamada depremde hayatını kaybeden sayısının 1498 olduğu, yaralı sayısının da 8 bin 533 olduğu bildirildi. AFAD, depremin ardından 130 artçı deprem olduğunu aktarırken, bölgede 15 bine yakın arama kurtarma personeli görevlendirildiğini belirtti.

17.23: Kahramanmaraş'ta 7.7'lik depremde mucize bir kurtuluş gerçekleşti. Depremden 13 saat sonra enkazdan bir kadın sağ olarak çıkarıldı.

Son dakika Kahramanmaraşta 7,7 büyüklüğünde deprem

17.00: Bakan Mahmut Özer: "Tüm Türkiye’de okullarımızı 13 Şubat’a kadar 1 hafta tatil ediyoruz"

16.30: AFAD, depremlerde 1121 can kaybı olduğunu, 7 bin 634 vatandaşın yaralandığını, 2 bin 834 binanın yıkıldığını bildirdi.

16.07: Diyarbakır'da deprem bölgesinde konuşan Adalet Bakanı Bozdağ, "Enkaz altında kalan vatandaşlarımızı kurtarmak için çalışılıyor. Birçok açıdan seferberlik var. Dileğimiz enkaz kaltında kalan vatandaşlarımıza sağ olarak ulaşmak. Bazı provokatif paylaşımlara karşı hepimizin hassas ve duyarlı olunmasında fayda var. Bununla ilgili adli süreçler işletilmektedir. Doğru bilgi yetkili ağızlardan ulaşmaktadır. Diyarbakır'da iki ilçemizde hasar var. Toplam 7 binada çökme var. " dedi.

 16.06: AFAD'dan yapılan yeni açıklamada, "Deprem sonrası bölgedeki hasarlı yapılara kesinlikle girmeyin. Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapın. Deprem bölgesine sevk edilen arama kurtarma ekipleri ve acil yardım araçlarının ulaşımı ve çalışmaların aksamaması için yolları boş bırakın, zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayın." dedi.

15.50: Adana'da Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki depremde merkez Çukurova ilçesinde bulunan 15 katlı Mete Apartmanı'nın ön cephesi yıkıldı. Binanın enkazında arama kurtarma çalışması başlatıldı.

15.40: Malatya’da özellikle Yeşilyurt ve merkez Battalgazi ilçesinde yıkımların yoğun olduğu görüldü. Kar yağışı altında devam eden çalışmalarda ekipler enkaz altında kalan kişilere ulaşmaya çalıştı. Yeşilyurt ilçesinde 5 kattan oluşan 2 bloklu apartman enkazında yapılan çalışmalarda 2 kişi sağ çıkarılarak ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

15.05: TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "TBMM Genel Kurulu yaşanan deprem felaketi nedeniyle yarın toplanarak calışmalarına ara verecek." dedi. Enkaz altında olduğu açıklanan AK Parti'li vekil Yakup Taş ile ilgili Şentop, 'Adıyaman Milletvekilimiz Yakup Taş ve ailesine henüz ulaşamadık.' yorumunda bulundu.

CAN KAYBI 1014'E YÜKSELDİ

15.00: AFAD'dan yapılan açıklamada, "SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş’ta 191, Gaziantep’te 200, Şanlıurfa’da 27, Diyarbakır’da 41, Adana’da 43, Adıyaman’da 20, Osmaniye’de 131, Hatay’da 250 Kilis’te 13 ve Malatya’da 98 olmak üzere toplam 1014 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 7003 vatandaşımız yaralanmıştır." denildi.

Son dakika Kahramanmaraşta 7,7 büyüklüğünde deprem

14.50: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa dileğinde bulundu. Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını belirten liderler, Türk halkına geçmiş olsun temennilerini iletti.

14.48: AFAD'dan yapılan bir diğer açıklamada, "Bugün Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerden sonra şu an itibarıyla Doğu Akdeniz'de kıyılarımızı etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmamaktadır." denildi.

14.40: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca, "Acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla 10 ilimizdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımıza ilk etapta 250 milyon TL nakdi yardım aktarılmıştır" açıklaması yapıldı.

14.10: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Adana Havalimanı’nın hava trafiğine açık olduğunu bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, “Deprem nedeniyle Adana Havalimanı'nın trafiğe kapandığına ilişkin haberler gerçek dışıdır. Havalimanımız hava trafiğine açıktır. Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde saat 13.24`te meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki depremde Malatya Havalimanı terminal binamızda da hasar meydana gelmiştir. Malatya Havalimanı sivil uçuşlara kapalı, acil uçuşlara açıktır” denildi.

13.52: Malatya Battalgazi'de Kırçuval Oteli çöktü. 11 voleybol, 4 ampute futbol oyuncusu olmak üzere 15 sporcu enkaz altında kaldı. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

7.6 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM DAHA

13.24: AFAD, 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede 7.6 büyüklüğünde bir depremin daha meydana geldiğini duyurdu. Merkez üssünün Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7.6'lık depreme derinliği 7 km olarak açıklandı.

Son dakika Kahramanmaraşta 7,7 büyüklüğünde deprem

7.7 nüyüklüğündeki depremden bağımsız bir deprem olduğunu söyleyen AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar yaptığı açıklamada, "Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde başka bir deprem meydana geldi. İlk depreminin sonrasında 100’e yakın 3 tanesi 6’nın üzerinde artçı sarsıntılar meydana geldi. Her ikisi de birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler."" dedi.

13.04: Cumhurbaşkanı Erdoğan depreme ilişkin son durumu kamuoyuyla paylaştı. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Bu gece saat 04.17'de son bir asırda yaşadığımız 1939 Erzincan depreminden sonraki en büyük felaketle sarsıldık. Devletimiz, deprem anından itibaren tüm kurumlarıyla harekete geçmiştir, valiliklerimiz kendi illerindeki tüm imkanları seferber etmiştir.

Depremden etkilenen 10 ilimize mevcut valiliklerimizin yanına onlarla birlikte çalışacak 10 vali daha görevlendirilmiştir. Halihazırda 9 bin personel arama kurtarma çalışması yürütmekte, bölgeye dışarıdan ulaşanlarla bu sayı sürekli artmaktadır.

912 vatandaşımız hayatını kaybetti. 5 bin 385 vatandaşımız yaralımız var. Enkaz altından kurtarılan kişi sayısı 2 bin 470'i bulmuştur. Yıkıldığı tespit edilen bina sayısı 2 bin 818'dir.

Uluslararası yardımlar için de ülkemizle temaslar kurulmaya başlanmıştır. NATO ve AB yanında 45 ülkenin yardım teklifleri tarafımıza ulaşmıştır. Gün 85 milyon tek yürek, tek bilek olma günüdür.

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 7.7 OLARAK REVİZE EDİLDİ

12.52: AFAD 7.4 büyüklüğünde olarak açıkladığı depremin büyüklüğünü 7.7 olarak güncelledi. Yapılan açıklamada, "Bu sabah 04:17’de Pazarcık (Kahramanmaraş) da meydana gelen depremin büyüklüğü yapılan ayrıntılı sismolojik çalışmalarla Mw 7.7 olarak revize edilmiştir." denildi.

12.30: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana, Osmaniye ve Kilis belediye başkanları ile telefonda görüşerek deprem sonrası ve arama kurtarma faaliyetleri ile ilgili bilgi aldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ve Kilis Valisi Recep Soytürk ile Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmelerde, depremden etkilenen bölgelerdeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı.

11.55: Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından "hava yardım koridoru" oluşturuldu.

11.45: Bakan Akar, 'Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirleme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef 3 şehidimiz, yaralılarımız var. Birliklerimizde tekrar yoklamaları alıyoruz' ifadelerini kullandı.

11.40: YÖK tarafından depremden etkilenen 10 ilde yükseköğretim kurumlarında ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verildiği bildirildi.

Son dakika Kahramanmaraşta 7,7 büyüklüğünde deprem

10 İLDE EĞİTİME ARA

11.20: Bakan Özer, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerinde bugün itibarıyla eğitim öğretime 2 hafta ara verildiğini açıkladı. Özer; Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis illerinde ise 1 hafta eğitim öğretime ara verileceğini söyledi.

11.13: Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD merkezine geldi. Depremle ilgili çalışmalar hakkında bilgi alan Erdoğan'ın açıklama yapması bekleniyor.

11.08: Türkiye'deki deprem nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

HATAY'DA YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNİN BULUNDUĞU BİNA YIKILDI

11.00: Hatay'ın İskenderun ilçesi Devlet Hastanesi'nin Yoğun Bakım ünetisinin bulunduğu 6 katlı A Blok depremde yıkıldı. Binada arama kurtarma çalışması yapılırken, binanın Acil Servisi'nde ise yaralı depremzedelerede hizmet veriliyor. Serviste yatan hastalar da bahçeye tahliye edildi. Yogun Bakım Ünitesi'nde kaç hastanın ve personelin bulunduğu henüz açıklanmadı. 

Son dakika Kahramanmaraşta 7,7 büyüklüğünde deprem

Reyhanlı ilçesinde ise öğrenci pansiyonu olarak kullanılan ancak boş olduğu bildirilen 5 katlı tesis de yıkıldı. 

10.49: MHP'de depremden etkilenen bölgelerde incelemede bulunmak üzere Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili Sadir Durmaz başkanlığında heyet görevlendirildi.

"TÜRKİYE İLE TAM DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ"

10.40: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Çavuşoğlu ile temas halinde olduğunu belirterek, “Bu korkunç depremin ardından müttefik Türkiye ile tam dayanışma içindeyiz” dedi.

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Suriye'deki yıkıcı deprem haberleriyle şoke olduk. Düşüncelerimiz kurbanlar, aileleri ve yaralı çok sayıda Türk ve Suriyeli ile birlikte. Hollanda, Türkiye'ye Kentsel Arama ve Kurtarma ekibi gönderecek. Bu ekip, polis ve askeri personel, ilk yardım ekipleri ve itfaiyecilerden oluşmaktadır” dedi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de yaptığı açıklamada, “Yıkıcı deprem bu sabah Türkiye ve Suriye’de yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine ve çok daha fazlasının yaralanmasına neden oldu. Düşüncelerimiz Türkiye ve Suriye halklarıyla birliktedir. AB yardıma hazır” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, yıkıma neden olan deprem dolayısıyla üzgün olduğunu belirtirken, "Hayatını kaybedenlerin ailelerine derinden başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Duygu ve düşüncelerim, etkilenen herkesle birlikte. Yunanistan, kaynaklarını seferber ediyor, acil yardım sağlanacak" ifadelerini kullandı.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Suriye'de çok sayıda can kaybına neden olan yıkıcı deprem haberinin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ermenistan yardım sağlamaya hazır” ifadelerini kullandı.

10.35: Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, "Deprem nedeniyle Türkiye'ye 100 kişilik arama kurtarma ekibini taşıyan 2 adet İl-76 uçağı gönderilmeye hazır" denildi.

10.15: İstanbul'un çeşitli ilçelerinden gelen arama kurtarma ekipleriyle birlikte, Tuzla 3. Jandarma Komando Tabur Komutanlığı askerleri de Sabiha Gökçen Havalimanı'nda toplanarak, deprem bölgelerine doğru yola çıktı.

SAAT 10.00 İTİBARIYLA 284 CAN KAYBI

10.00: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depreme ilişkin son bilgileri paylaştı. Oktay'ın açıklamaları şöyle; Büyük ölçekli, şiddeti çok yükse ve 10 ilimizi etkileyen bir deprem. Cumhurbaşkanımız depremin olduğu dakikadan itibaren olayı takip etmekte ve yönetmektedir. Şu an Ankara'ya intikal etmek üzere.

İlk etapta vefat, yaralı ve enkazlarla ilgili bilgi vereceğim. Kahramanmaraş'ta 70 vatandaşımızı kaybettik. Hatay'da 4 kişi vefat etti. Osmaniye'de 20 kaybımız var. Adıyaman'da 13 kaybımız var. Diyarbakır'da 14 kaybımız var. Urfa'da 18 kaybımız var. Antep'te 80 kişi hayatını kaybetti. Adana'da 10 kaybımız var. Malatya'da 47 kaybımız var. Toplam itibarı ile 284 vefatımız var. 2323 yaralımız var. Bin 170 bina yıkıldı.

Hatay Havalimanı şu anda uçuşa kapalı. Maraş ve Antep'i de sivil uçuşlara kapatmış durumdayız. Artçı deprem konusunda 78 artçı deprem söz konusu... 6'dan büyük 3 artçı deprem, 5'ten büyük 8 artçı oldu.

Okullarımız, yurtlarımız, pansiyonlarımız hamdolsun sapasağlam yerinde. Deprem bölgelerine şu ana kadar 102 mobil baz istasyonu gönderilmiştir ve devreye alınmaya başlanmıştır. Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Pazarcık, Narlı, Besni, Gölbaşı, Nurdağı, İslahiye, Reyhanlı, Kırıkhan, Hassa'ya doğal gaz akışı durduruldu.

09.35: ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD’nin her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu belirtti. Açıklamada “ABD, bugün Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı deprem haberlerinden derin endişe duyuyor. Gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazırız. Başkan Biden, en çok etkilenenlere yardım etmek adına ABD'nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için USAID ve diğer federal hükümet ortaklarına talimat verdi. Türkiye Hükümeti ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğiz” denildi.

09.28: Emniyet'ten yapılan açıklamada, "Deprem sonrasında, sosyal medya platformları üzerinden yardım çağrısında bulunan vatandaşlarımızın adres bilgileri ivedilikle tespit edilerek ilgili birimlerle koordinasyon kuruluyor. Ayrıca provokatif paylaşımda bulunduğu değerlendirilen 13 hesap yöneticisi tespit edildi." ifadeleri kullandı.

09.26: İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Depremin ilk anından itibaren Bakanlığımız ve AFAD yetkililerinin olduğu iletişim grubu, sosyal medyada yardım çağrısı içeriklerini, kurumlara yazılan direkt mesajlar da dahil olmak üzere titizlikle toplayıp hızla ilgili bölgedeki arama kurtarma ekiplerine bildirmektedir." denildi.

09.20: Kilis Valiliği, 07.15 itibarıyla 49 ihbar alındığını Musabeyli ilçesinde 4 ölü, 10 yaralı bulunduğunu bildirdi.

09.00: Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla başlangıçta 370 kişiden oluşan yardım ekibi gönderileceğini duyurdu.

Son dakika Kahramanmaraşta 7,7 büyüklüğünde deprem

Depremden etkilenen illerden Hatay’da da havalimanın pistinde tahribat oluştu. Hatay Havalimanı’nın pistinin enine doğru yarıldığı, asfaltın kalktığı görüldü.

08.15: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Adıyaman, Osmaniye ve Şanlıurfa valileri ile telefonda görüşerek deprem sonrası durum ve arama kurtarma faaliyetleri ile ilgili bilgi aldı.

07.58: Gaziantep Valisi Davut Gül, "Depremin ardından ilk andan itibaren 657 ihbar aldık, tamamı değerlendirildi, kent genelinde 531 göçük söz konusu." dedi.

AFAD: 76 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

07.44: AFAD'dan yapılan açıklamada; saat 07.40 itibarıyla depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 42 artçı deprem meydana geldiği belirtildi. Açıklamada, "SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman ve Malatya’da 76 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 440 vatandaşımız yaralanmıştır" denildi.

Son dakika Kahramanmaraşta 7,7 büyüklüğünde deprem

07.34: Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Valisi, 'Şu an yıkılan bina ile ölü ve yaralı sayısı vermemiz mümkün değil. Hasar ciddi.' dedi.

07.30: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 'Deprem bölgesinde evlerine giremeyen vatandaşlarımız, müftülükler ve din görevlileri rehberliğinde uygun camilerde diledikleri kadar kalabilirler.' ifadelerini kullandı.

07.25: Enkaz altındaki vatandaşların kurtarılması için tüm birimlerin seferberlik halinde olduğunu söyleyen AK Parti Sözcüsü Çelik, 'Tüm vatandaşlarımızın yetkili birimlerin açıklamalarına göre hareket etmesi çok önemlidir.' dedi.

TAG OTOYOLU ULAŞIMA KAPATILDI

07.20: Karayolları Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 'TAG Otoyolu Osmaniye - #Gaziantep Batı Kavşağı arası deprem sebebiyle otoyol gövdesinde oluşan hasardan dolayı ulaşıma kapatılmıştır. Trafik, D-400 Devlet Yolu'na yönlendirilmiştir.' denildi.

07.15: İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem dolayısıyla bölge halkının mağdur olmaması için tüm GSM operatörleri kapasite arttırarak kapanan telefon hatlarını açacak ve internet hizmeti sağlayacaktır. Tüm GSM operatörleri kapasite arttırarak kapanan telefon hatları açılmıştır.' denildi.

Son dakika Kahramanmaraşta 7,7 büyüklüğünde deprem

32 ARTÇI, EN BÜYÜĞÜ 6.6

07.14: AFAD: Depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere an itibarıyla 32 artçı deprem meydana gelmiştir.

07.10: AFAD Deprem ve Risk Azaltma Müdürü: Prof. Dr. Orhan Tatar, 'Oldukça sığ bir deprem ve geniş bir coğrafyada hissedildi. Şu ana kadar en büyük artçı sarsıntının büyüklüğü 6.6.' dedi.

1/10

2/10

3/10

4/10

5/10

6/10

7/10

8/10

9/10

10/10

07.00: Malatya Valisi Hulusi Şahin, kentte depremde şu ana kadar 23 kişinin hayatını kaybettiğini, 420 kişinin yaralandığını, 140 binanın yıkıldığını belirtti.

06.58: Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesindeki 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından Adana ve Mersin’de eğitime bir gün ara verildi. Adana ve Mersin Valiliklerinden yapılan açıklamada, Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem nedeniyle tüm eğitim kurumlarının 6 Şubat Pazartesi günü tatil edildiği belirtildi.

BAKAN AKAR VE KOMUTA KADEMESİ BÖLGEYE GİDİYOR

06.51: MSB: Bu sabah meydana gelen depremlerde Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye illerinde bulunan birliklerimiz etkilenmiştir. Hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. Millî Savunma Bakanlığında deprem faaliyetlerinin koordinasyonu için Afet Acil Durum Kriz Merkezi oluşturularak faaliyetlerine başlamıştır. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile bölgeye gitmektedir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun.

06.35: Malatya Valisi Hulusi Şahin, "İlk belirlemelere göre 130 bina yıkıldı. 100'ü aşkın yaralı var, 3 kişinin enkazdan cesedi çıkarıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor." dedi.

06.19: Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, "12 vatandaşımız vefat etti. 18 bina çöktü. Bütün sahadan bilgi aldık." dedi.

06.15: Türk Kızılay Genel Başkanı Kınık, "Deprem bölgesine kan sevkiyatı yapıyoruz. Ulusal kan stoklarımız mevcut, ilave ihtiyaçlar için vatandaşları kan bağışına davet ediyoruz." açıklamasını yaptı.

06.12: TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde yaşanan 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Şentop yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Milletimize geçmiş olsun. Devletimiz bütün kurumlarıyla teyakkuz halindedir ve vatandaşlarının yanındadır. Cenab-ı Hak afetlerden ve sonuçlarından ülkemizi ve milletimizi muhafaza etsin."

06.10: Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar, "Biri 17 diğeri 14 katlı olmak üzere ilk belirlemelere göre 3 apartman tamamen yıkıldı. Ekipler buraya gelemiyor. Lütfen vatandaşlarımız yolları boşaltsın" dedi.

Son dakika Kahramanmaraşta 7,7 büyüklüğünde deprem
Deprem Hatay'da da yıkıma sebep oldu

EN BÜYÜĞÜ 6.6 OLAN 22 ARTÇI MEYDANA GELDİ

06.00: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı yeni açıklamada, "Sabah saat 04.17 civarında 7.4 büyüklüğünde Kahramanmaraş merkezli bir deprem oldu. Etkilenen iller Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Adana, Diyarbakır ve Kilis 7.4 yıkım ortaya koyan bir depremdir. Şu anda bütün valilerimiz, jandarma, Emniyet, Türk Silahlı Kuvvetleri, AFAD ve Kızılay ekiplerimiz görevlerinin başında ilgili bölgelere sevk ediliyor. Biz de bakan arkadaşlarımızla beraber yola çıkıyoruz. Kahramanmaraş’a ben gideceğim Hatay'a Tarım Bakanımız gidecek, Gaziantep’e Murat Kurum, Osmaniye’ye Gençlik ve Spor Bakanı gidecek, Adıyaman’a Ulaştırma Bakanı İstanbul’dan şu anda geçiyor. Malatya’ya ise Kültür ve Turizm Bakanı gidecek. Sağlık Bakanımız ise buraya intikal ediyor” dedi.

Son dakika Kahramanmaraşta 7,7 büyüklüğünde deprem

05.55: AFAD'dan yapılan açıklamada, "7,4 Büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 5 artçı deprem meydana gelmiştir. Deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedilmiştir. Depremin seviyesi 4️. seviye olarak belirlenmiş olup; Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında illerimizde ve Başkanlık AFAD Merkezi’nde tüm afet grupları toplanmıştır." ifadeleri kullanıldı.

05.48: Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, kentte 34 binanın yıkıldığını, 5 kişinin hayatını kaybettiğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

05.40: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Kahramanmaraş depreminin ardından çalışmaları AFAD Koordinasyon Merkezinde koordine ediyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN İLK AÇIKLAMA

05.35: Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı; Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır.

05.25: Kızılay Başkanı Kerem Kınık, "7-8 vilayetimizde ciddi hasar var. Artçıları da güçlü ve şiddetli olacaktır. Binalara eşya almak için girmesinler. Yapmamız gereken şey hasar olan binaları terk etmek. Çok büyük bir yıkım var. Mobil tırlar, aşevleri, ekiplerimiz bölgeye intikal halinde." açıklamasında bulundu.

05.22: Elazığ Valisi Ömer Toraman, “Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7.4 şiddetindeki depremi Elazığ’da da hissettik. Şu an itibariyle olumsuz bir ihbar almadık. Taramalarımız devam ediyor. Çok geçmiş olsun” dedi.

BAKAN SOYLU: BÜTÜN BİRİMLERİMİZ TEYAKKUZ HALİNDE

05.21: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, "Saat 04.17'de Kahramanmaraş Pazarcık'ta bir fay üzerinde deprem meydana geldi. Büyüklüğü 7.4. Şu anda bütün arkadaşlarımız valilerimizle depremin etkilerini değerlendirmeye çalışıyoruz. Arama kurtarma ekiplerimizi seferber ettik. Bütün birimlerimiz şu anda teyakkuz halinde. Depremin etkilerinin hangi vilayetlerde olduğunu bir şekilde, son gelen artçının da 6.4 olduğunu arkadaşlar ifade ettiler. Gaziantep Nurdağı çevresinden. İlk bilgiler. Öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Allah yardımcımız olsun.." açıklamasında bulundu.

05.14: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazarcık'ta yaşanan 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun'u arayarak bilgi aldı.

05.10: Depreminde ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, 'Şu an son gelen artçı 6.4 olduğunu arkadaşlar ifade etti. Geçmiş olsun dileklerimi bütün milletimize, ülkemize iletiyorum. En yüksek seviyede alarmı verdik.' dedi.

05.06: Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde de saat 05.06'da 4.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

05.05: Van Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Bugün sabah 04:17'de Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem ilimizde de hissedilmiş olup ekiplerimizin tarama faaliyetleri devam etmektedir. Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun." denildi.

04.43: Gaziantep Valisi Davut Gül, "Deprem ilimizde de şiddetli hissedilmiştir. Lütfen panik yapmadan dışarıda bekleyelim. Araçlarla yola çıkmayalım. Ana yolları boş bırakalım. Telefonları meşgul etmeyelim. Geçmiş olsun" açıklamasında bulundu.

04.26: 6.4 büyüklüğünde Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde bir deprem daha meydana geldi. AFAD verilerine göre depremin derinliği 6.98 km.

ŞÜKRÜ ERSOY: BEKLENEBİLECEK EN BÜYÜK DEPREMLERDEN BİR TANESİ

Prof. Şükrü Ersoy CNN TÜRK yaptığı açıklamada, "Sığ bir deprem olması geniş bir alana yayılmasına neden olmuştur. Burası bir deprem bölgesi. Yıkım fazla olabilir. Mardin'de Hatay'da dahi çok şiddetli hissedilmiş. Geniş bir alanda hissedildiğin göre depremin merkez üssünde yıkım çok fazla olabilir. 7,4 Kocaeli depremi gibi bir deprem demektir. O bölge için beklenebilecek en büyük depremlerden bir tanesi." ifadelerini kullandı.

Malatya'da yaşayan gazeteci Burak Altun, "Tüm devlet büyüklerimizi Malatya'ya yardıma davet ediyorum. Büyük yıkım oldu, Malatya komple yıkıldı." dedi.