Gündem Son dakika... Antalya'da DHA muhabirinin zor anları! Fırtınaya canlı yayında yakalandı

Son dakika... Antalya'da DHA muhabirinin zor anları! Fırtınaya canlı yayında yakalandı

30.12.2021 - 09:17 | Son Güncellenme:

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün kırmızı kod verdiği Antalya sağanak yağış ve fırtına şiddetini artırdı. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen canlı yayında önemli uyarılarda bulundu. Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin de, 'Beklenen hadiseler, sıradan hadiseler değil. O yüzden çok nadir kullandığımız kırmız kod uyarısını Kemer, Finike ve Kumluca için verdik' dedi. Fırtınaya canlı yayında yakalanan DHA muhabiri Aslı Duran da zor anlar yaşadı. İşte haberin ayrıntıları...

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü, dün yaptığı uyarıda Antalya kent merkezi için turuncu, Kemer, Kumluca ve Finike ilçeleri için de kırmızı kod uyarısı verdi. Şehir merkezinde 100 kilogramın üzerinde, Kemer, Kumluca ve Finike'de 200 kilogramların üzerinde, yüksek kesimlerde ise 300 kilogram yağış beklendiğini belirten Meteoroloji yetkilileri, sel, su baskını, ulaşımda aksamalar, yıldırım, çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını istedi.

Haberin Devamı

Antalya Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu ise 3 ilçede 30 Aralık Perşembe günü 1 gün süreyle eğitime ara verilmesi kararı aldı.

DHA MUHABİRİ FIRTINAYA CANLI YAYINDA YAKALANDI

DHA muhabiri Aslı Duran fırtınaya canlı yayında yakalandı. Haberi sunduğu esnada dalgaların sahile vurmasıyla zor anlar yaşayan Duran haberini anlatmaya devam etti. Konyaaltı sahilinde fırtınayla ilgili değerlendirmelerde bulunan Duran, 'Konyaaltı sahilinde perişan olduk. Dalgalar kıyıya vurdu. Zaman zaman ayakta zor duruyoruz. Klimalar araçların üzerine düştü. Vatandaşlar zorda kalmadıkça dışarıya çıkmasın uyarısında bulunmuştu Antalya Valiliği. Antalya kent merkezinde saat 16.00 sıralarında fırtınanın şiddetinin artacağı öngörülüyordu. An itibarıyla artmış durumda. Fırtınanın şiddeti yer yer artıyor.' dedi.

Haberin Devamı

FIRTINA HIZINI ARTIRDI

Antalya kent merkezinde fırtına hızını artırdı. Saatte 90 kilometre hızla esen fırtına nedeniyle dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili'nde, dev dalgalar kıyı bandını dövdü. Sahil denize karışan toprak nedeniyle tamamen çamur rengine döndü.

Falezlere çarpan dalgalar 30 metre yüksekliğe kadar ulaştı. Diğer yandan Konyaaltı ilçesindeki Çakırlar ve Altınyaka mahallelerini birbirine bağlayan Boğaçayı Köprüsü de yükselen ve çamur rengine dönen suya gömüldü. Ulaşıma izin verilmezken vatandaşların köprü kenarında otomobilleri içinde oturup köprüyü izledikleri dikkati çekti. Kemer'de ise fırtına nedeniyle elektrik tellerinin birbirine çarpmasının ardından elektrik direğinde patlama meydana geldi. O anlar, cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

Son dakika... Antalyada DHA muhabirinin zor anları Fırtınaya canlı yayında yakalandı

(Konyaaltı ilçesi Çakırlar Mahallesi'ndeki dere taştı, köprü sular altında kaldı)

219 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

Meteoroloji 4'üncü Bölge Müdürlüğü, son 24 saatteki yağışlar ve maksimum rüzgar değerlerini paylaştı. Buna göre; Kemer ilçesi Ovacık Mahallesi'ne metrekareye 219.8 kilogram, Korkuteli ilçesine 197, Döşemealtı ilçesine ise 176 kilogram yağış düştü. Fırtınanın saatteki hızı ise Kemer Sığlık Feneri'nde 140, Antalya Körfezi'nde 90, Finike ilçesinde 84 kilometreye ulaştı.

Meteoroloji tarafından 'kırmızı kod' ile uyarılan Kemer ve Kumluca ilçelerinde yağış etkisini göstermeye devam ediyor. Kemer ilçesine bağlı turizm merkezlerinden Çıralı'nın girişindeki köprü, derede biriken yağmur sularının yükselmesi nedeniyle su altında kaldı. Kumluca ilçesine bağlı Olimpos girişindeki Yazır Deresi de taştı. Derenin taşmasından dolayı Olimpos'a girişin yapıldığı yol, sular altında kalırken, güvenlik nedeniyle D400- Olimpos bağlantı yolu da trafiğe çift taraflı kapatıldı.

Haberin Devamı

Son dakika... Antalyada DHA muhabirinin zor anları Fırtınaya canlı yayında yakalandı



UÇAKLAR HAVALİMANINA İNEMEDİ

Antalya’daki şiddetli yağış ve fırtına, hava trafiğini de etkiledi. Bugün Antalya Havalimanı’na inemeyen 3 uçak, yakındaki başka havalimanlarına yönlendirildi. Antalya Havalimanı’ndan edinilen bilgiye göre, 2'si İstanbul, 1'i yurt dışından gelen 3 uçaktan 2'si Adana Havalimanı’na; 1'i de Bodrum Havalimanı’na yönlendirildi. Gün içinde 3 uçak da havalimanı bölgesinde havanın düzelmesiyle yeniden Antalya’ya gelerek iniş yaptı.

FIRTINA ÇATIYI UÇURDU

Meteoroloji Genel Müdürlüğü aşırı yağış ve fırtına nedeniyle Antalya’nın Finike, Kemer ve Kumluca ilçelerine ‘kırmızı kod’ uyarısı yaparken, merkeze de uyarı yapmıştı. Dün gece saatlerinde etkisini arttıran şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle Kepez ilçesi Emek Mahallesi 2184 Sokak’taki 3 katlı bir binanın çatısının duvarı uçtu.

Haberin Devamı

Son dakika... Antalyada DHA muhabirinin zor anları Fırtınaya canlı yayında yakalandı

Duvarda bulunan tuğla, beton ve mermer parçalarının uçması ile 4 araçta maddi zarar meydana geldi. Binanın bahçesi ise adeta savaş alanına döndü. Olayda binanın duvarındaki bazı klima motorlarının da yerinden koptuğu gözlemlendi. Sabah gördükleri karşısında adeta hayatlarının şokunu yaşayan bina sakinleri ise gördüklerine inanmakta güçlük geçti.

'DEPREM OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜM'

Penceren gördükleri karşısında hayatının şokunu yaşayan Nurgül Kılıç, “Saat 05.00 sıralarında bir gürültü ile uyandım. Deprem olduğunu düşündüm. Benim de tam camımım önünde oldu. Sonra balkona koştum bir baktım, balkon göçtü sandım. Komşulara haber verdim. Çatıda bir bölge uçmuş neresi bilmiyorum” sözlerine yer verdi.

Haberin Devamı

"ŞUAN EN AZ 20-30 BİN TL ZARARIM VAR"

Abdurrahman Öztürk ise ”Gece bir gürültü geldi, şimşek düştü sandık. Bizim aracın alarmı çaldı. Pencereden bakınca bir şey göremedim. Aşağı indik aracın bu halini gördüm. Çatı göçmüş. Çatı araçların üzerine düşmüş. Polise haber verdik. Tutanak tutuldu. 4 araçta hasar var. Beyaz araç bana ait. Şuan en az 20-30 bin TL zararım var. Kaput göçmüş, motor zarar görmüş. Böyle bir şey beklemiyorduk. Nasıl oldu biz de anlamadık. Kırmızı uyarı vardı ama çatının göçeceğini bilemedik. İyi ki gece oldu. Burada bir insan olduğunu düşünür müsünüz?” dedi.

Son dakika... Antalyada DHA muhabirinin zor anları Fırtınaya canlı yayında yakalandı

KEMER'DE EKİPLER MAZGALLARI TEMİZLEDİ

Antalya'da Meteoroloji'nin kırmızı kodla yağış uyarısı yaptığı Kemer'de belediye ekipleri, teyakkuzda bekliyor. Kemer Belediye Başkan Vekili İsmail Aka, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Emin Gül, birim müdürleri ve belediye personeli, şiddetli yağış ve fırtına karşı alınan tedbirleri değerlendirdi.

Belediye ekipleri, Beldibi Mahallesi'nden Çıralı'ya kadar olan bölgede yaşanabilecek olumsuzluklara karşı hazır bekliyor. Devriye gezen Kemer Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri de mazgalları temizleyerek su taşkınlarının oluşmaması için çaba sarf etti.

Son dakika... Antalyada DHA muhabirinin zor anları Fırtınaya canlı yayında yakalandı

'SAHADAYIZ, TEDBİRLERİMİZİ ALDIK'

Şiddetli fırtına nedeniyle Kemer sahillerinde de dev dalgalar oluştu ve Ağva Deresi'ndeki su seviyesi yükseldi. Kemer Belediyesi Başkan Vekili İsmail Aka "Meteoroloji'den gelen kırmızı kod uyarısı sonrası Kemer Belediyesi olarak sahadayız. Olası bir sıkıntıya karşı tüm vatandaşlarımız bize ulaşabilir. Şiddetli yağış ve fırtınaya tedbirimizi aldık. Vatandaşlarımızın da çok dikkatli olmasını istiyoruz. Ekiplerimiz sürekli devriye olarak geziyor ve tüm olumsuzluklara karşı nöbet tutuyor" dedi.

Son dakika... Antalyada DHA muhabirinin zor anları Fırtınaya canlı yayında yakalandı

BALIKÇI TEKNESİ BATTI

Antalyalı balıkçılar da Meteoroloji'nin uyarıları sonrası tekneleri için tedbir aldı. Bir balıkçı teknesi, rüzgar ve dalgalar nedeniyle sulara gömüldü. Kurtarıcı yardımı ile çıkartılan tekne, onarım için tersaneye götürüldü.

DSİ'DEN ÖNLEM

Yağış öncesinde önlem aldıklarını söyleyen Devlet Su İşleri 13'üncü Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun, “Bugün meteorolojinin verdiği uyarı doğrultusunda önlemlerimizi aldık. Biz 2 aydır kış öncesi hazırlıklarımızı tamamladık. Özellikle vatandaşlarımızın rahatsız oldukları Kemer Ağva Çayı'nda yaklaşık 350 bin metreküp malzemeyi yayarak taşkın öncesi önlem aldık. Antalya'da Boğaçayı Deresi'nden başlayarak, Göynük Çayı, Ağva Çayı, Kumluca ve Finike'ye doğru devam edeceğiz. Ekiplerimiz çalışmalarını yaptı. Amacımız insanımızın, tarımsal alanlarımızın taşkından etkilenmemesi" dedi.

Son dakika... Antalyada DHA muhabirinin zor anları Fırtınaya canlı yayında yakalandı

'TAŞKIN GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYACAK ZARARLAR GETİRİR'

Beklenen yağış miktarının yüksek olduğunu belirten Coşkun, “Bakanlığımız kış aylarında çalışılmayan bölgelerdeki iş makineleriyle Antalya'mıza destek olacak. İş makinelerimizle belli noktalarda önlemler aldık. İnşallah bu afeti kazasız, belasız atlarız. Yağışların şiddetli olduğu Kemer, Finike ve Kumluca'daki büyük çaylarda şu an için bir sıkıntı yok fakat meteoroloji yağış miktarının 300'e kadar ulaşabileceğini söyledi. Bu önemli bir rakam. Dünyanın farklı yerlerinde de taşkınlar oluyor. Barajlarımızın da suya ihtiyacı var fakat şiddetli taşkın geri dönüşü olmayacak zararlar getirir. Umarım kazasız, belasız atlatacağız" diye konuştu.

Son dakika... Antalyada DHA muhabirinin zor anları Fırtınaya canlı yayında yakalandı


AFAD'DAN ÖĞLEDEN SONRA İÇİN UYARI

Öte yandan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Antalya İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, dün geceden itibaren şiddetli yağış nedeniyle Konyaaltı’nda küçük 2 otel, Konyaaltı ve Kepez’de bazı iş yerleri, Konyaaltı, Muratpaşa ve Kepez ilçelerinde 6 konutta su baskınları meydana geldi. Ayrıca Antalya- Kemer kara yolu üzerinde Topçam mevkisine kaya düştüğü ve ekiplerin yolu açmak için bölgeye sevk edildiği kaydedildi. İş yeri ve konutlardaki su baskınlarına karşı Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı itfaiye ekiplerinin müdahale ettiği de açıklandı. AFAD’dan yapılan uyarıda, öğleden itibaren sürecin önemli olduğu vurgulanarak, özellikle batı ilçelerdeki yerleşim yerlerinde meydana gelebilecek su baskınları ve benzeri olumsuzluklara karşı dikkatli olunması ve gerekli tedbirlerin alınması istendi.

TEKNELERİN ÇIKIŞINA İZİN VERİLMİYOR

Kemer ilçesindeki marinada bağlı olan teknelerde tüm kontrollerinin yapıldığını söyleyen Kemer Marina Genel Müdürü Levent Tokaç, "Ekip olarak dünden bu yana çalışıyoruz. Rüzgarın hızı, şu an artmaya devam ediyor. Bütün teknelerimizin güvenliğini sağlamak için çalışıyoruz. Şu ana kadar olumsuz bir sonuçla karşılaşmadık. Umarım, hortum gibi bir doğal afetle karşılaşmayız. Meteoroloji'nin vermiş olduğu bilgiler doğrultusunda şu an için denize çıkmak uygun değil. Bu şartlarda normal bir teknenin dışarı çıkması mümkün değil. Meteorolojik uyarıya göre, teknelerin dışarı çıkmasına müsaade etmiyoruz" dedi.

RÜZGARIN HIZI 124 KİLOMETREYE ULAŞTI

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü verilerine göre, saat 13.30 itibarıyla Döşemealtı ilçesi Nebiler bölgesine 152,2, Kemer ilçesi Ovacık mevkisine 148,3, Korkuteli'ne 145,9, Kepez'e 131,8, kent merkezine 115,9 kilogram yağış düştü. Bu arada rüzgarın hızı da Kemer Limanı'nda 124,2, Antalya'da 90, Finike'de 82,8, Konyaaltı'nda 77, Kaş'ta 74.5 kilometreye ulaştı.

'SON 15 YILIN EKSTREM DEĞERLERİ'

Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Balkanlar üzerinden önce Trakya'yı etkileyen yağışlı hava kütlesi, bugünden itibaren Akdeniz'e indi. Şiddetli yağışlar gün boyu aralıklarla devam ederek, cuma öğle saatlerinden itibaren etkisini kaybedecek. Kuvvetli yağışla birlikte şiddetli rüzgar da etkili olacak. Saatte 90 kilometreye kadar ulaşmasını bekliyoruz. Tahmin modellerimiz son 15 yılın ekstrem değerlerin yaşanabileceğini gösteriyor. Beklenen hadiseler, sıradan değil. O yüzden çok nadir kullandığımız kırmızı kod uyarısını Kemer, Finike ve Kumluca için verdik. Şehir merkezi için de turuncu kod uyarısı verdik. Turuncu kodda yaşanan hadiseler, hayatı olumsuz etkileyebilir."

Gültekin, aşırı yağış ve fırtınanın 31 Aralık Cuma günü saat 13.00'te sona ermesinin beklendiğini belirtti.

Son dakika... Antalyada DHA muhabirinin zor anları Fırtınaya canlı yayında yakalandı

UZMANLAR SİMÜLASYON PAYLAŞTI

Antalya'nın batı ilçelerinde sahil kesimlere şiddetli yağmur, yüksek kesimlerinde ise yoğun kar yağışı tahminleriyle ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Barış Önol, hazırladığı bir simülasyonu paylaştı. Doç. Dr. Önol, sosyal medya hesabından yaptığı uyarıda, hazırladığı simülasyona göre 3 günlük toplam yağış tahminlerinin Antalya'da uç değerleri gösterdiğini belirterek, özellikle bugün için dikkat edilmesini istedi. Doç. Dr. Önol, Beydağları'nda 2 metrenin üzerinde kar birikimi oluşacağını da dile getirdi.

Meteoroloji uzmanı Kerem Ökten'in paylaştığı uydu görüntülerinde de yine batı ilçeleri için şiddetli yağış uyarısında bulunuldu. Sosyal medyadan uyaran Ökten, Antalya'nın batısında 300 mm yağış beklendiğini belirterek "Lütfen tedbir alın. Ayrıca gece fırtına bekleniyor. Afet riski var" dedi. Ökten, Antalya'nın yüksek kesimlerinin çok kar alacağını aktararak, kar kalınlığının 2,4 metreye ulaştığını ifade etti.

Son dakika... Antalyada DHA muhabirinin zor anları Fırtınaya canlı yayında yakalandı

Yazarlar