Gündem Son dakika... Meteoroloji'den kar, sağanak, fırtına uyarısı! 12 kentte alarm verildi

Son dakika... Meteoroloji'den kar, sağanak, fırtına uyarısı! 12 kentte alarm verildi

24.12.2023 - 17:42 | Son Güncellenme:

Meteoroloji yeni haritayı yayınladı. Bugün 12 kent için sarı alarm verildi. Uyarıların ardından Hakkari, Kastamonu, Ordu, Artvin, Gümüşhane'de kar yağışı etkili oldu. Bolu’nun Gerede ilçesinde etkisini sürdüren kar yağışı sebebiyle ilçede kar kalınlığı 30 santimetreye ulaştı. Peki bu hafta İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere hava nasıl olacak? İşte tüm detaylar…

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, yurdun genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, İç Anadolu’nun kuzeyi, Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu, Güneydoğu Anadolu’nun doğusu, Kütahya, Hatay, Kayseri ve Şanlıurfa çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Genellikle yağmur ve sağanak, Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde görülecek olan yağışların; Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Sakarya, Artvin, Bitlis, Hakkari, Şırnak ve Siirt çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

Hava sıcaklığının Karadeniz'de 3 ila 6 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Rüzgarın ise genellikle güney ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara’nın doğusu, İç Anadolu’nun kuzeyi ve Karadeniz’de batı ve kuzeybatı yönlerden, Doğu Anadolu’nun doğusunda güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde (50-70 yer yer 90 km/saat) esmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

12 KENTE SARI UYARI

Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Erzurum, Hakkari, Kars, Muş, Rize, Trabzon, Van, Ardahan

Son dakika... Meteorolojiden kar, sağanak, fırtına uyarısı 12 kentte alarm verildi

"BU GECE KÖTÜ HAVA ŞARTLARI BİTECEK"

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, “Rüzgar Marmara’nın doğusu, İç Anadolu’nun kuzeyi ve Karadeniz’de batı ve kuzeybatı yönlerden, Doğu Anadolu’nun doğusunda güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde esecek.

Bütün Karadeniz bölgesinde yağış var. Sıcaklık 5-6 derece düşüyor. Yağışlar iç bölgelerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde. Öğlene kadar Sakarya, Kastamonu, Sinop, Bolu, Samsun öğleden sonra Ordu, Trabzon, Rize, Artvin çevrelerinde şiddetli kıyıda yağmur iç kesimde kar var.

Dere kenarlarından uzak durun. Aracınızı yüksek yere koyun. Yayla yolunda karda kalmayın, eğimli yüzeylerde ağaçlar dik durmuyorsa buralar potansiyel heyelan bölgesidir uzak durun. Çatı ve ağaç diplerinden uzak durun. Bu gece kötü hava şartları bitecek bugünü afetsiz atlatın.

Rüzgar bugün Doğu Anadolu’nun doğusunda güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde esecek.

Bugün ayrıca Sivas, Erzincan, Erzurum, Bitlis, Hakkari, Şırnak ve Siirt çevrelerinde yağış kuvvetli. Karla karışık yağmur ve kar var.”

Son dakika... Meteorolojiden kar, sağanak, fırtına uyarısı 12 kentte alarm verildi

BOLU

Bolu’nun yüksek rakımlı ilçesi Gerede ilçesinde dün gece saatlerinde kar yağışı başladı. Gece boyunca etkili olan ve aralıklarla etkisini sürdüren kar yağışı sebebiyle kar kalınlığı 30 santimetreye ulaştı. İlçenin ara sokakları beyaz örtüyle kaplandı. Park halindeki araçlarını yerinden çıkarmaya çalışan vatandaşlar, kar nedeniyle araçlarını bulundukları yerden çıkartmakta zorlandı.

Haberin Devamı

Sabah saatlerinde dükkanlarını açan vatandaşlar işyerlerinin önünde kar temizliği yaparken, araçlarıyla işe gidecek olan vatandaşlar ise araçlarının üzerindeki karları temizledi. İlçede akşam saatlerine kadar kar yağışının etkisini sürdürmesi bekleniyor.

Bolu Dağı'nın D-100 kara yolu geçişinde ise kar yağışı aralıklarla etkisini sürdürürken, ulaşımda herhangi bir aksama yaşanmadı.

GÖLCÜK TABİAT PARKI BUZ TUTTU

Bolu’nun doğa harikası Gölcük Tabiat Parkı’ndan gece saatlerinde kar yağışı etkili oldu. Kar kalınlığının 15 santimetreye ulaştığı ölçülen Gölcük Tabiat Parkı’nda bulunan göl, hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesiyle buz tuttu. Bolu Belediyesi ekipleri “Donmuş göl yüzeyine çıkmak tehlikeli ve yasaktır” tabelasıyla ziyaretçileri uyardı.

Haberin Devamı

Kar yağışının etkisini kaybettiği tabiat parkında sis ve yağmur etkili oluyor.

Son dakika... Meteorolojiden kar, sağanak, fırtına uyarısı 12 kentte alarm verildi

ORDU

Ordu’nun bazı bölgelerinde dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı sonrası yüksek kesim ve yaylalar beyaz örtüyle kaplandı.

Şehrin sahil kesiminde dün sabah saatlerinde başlayan sağanak, yüksek rakımlı bölgeler ile yaylalarda dün akşam saatlerinde kar yağışına dönüştü. Dün gece aralıklarla devam eden kar yapışı sonrası yüksek kesimler beyaz örtü ile kaplanırken, güzel görüntüler oluştu, hava sıcaklıkları da hissedilir derecede düştü.

Akkuş, Aybastı, Gürgentepe, Kumru, Korgan, Mesudiye, Çamaş, Kabadüz, Gölköy, İkizce, Kabataş ilçelerinin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı sonrası çevre beyaz örtüyle kaplandı.

Son dakika... Meteorolojiden kar, sağanak, fırtına uyarısı 12 kentte alarm verildi

YÜKSEKOVA

Yüksekova’da etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiledi. İlçe merkezinde kar kalınlığı 30 santimetreyi, yüksek rakımlı kesimlerde ise yer yer 1 metreyi buldu. Kar yağışının yolları kapatırken, karla mücadele ekipleri de çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Şehir merkezinde kar yağışını eğlenceye çeviren çocuklar, yokuşlu yolda tepsi ve poşetlerle kayma keyfini yaşıyor. Büyükler için çileye dönüşen kar yağışı nedeniyle tek katlı evler ve arabalar ise adeta kara gömüldü.

Haberin Devamı

Rıdvan Akgül isimli vatandaş, ilçenin adeta kara gömüldüğünü belirterek, “Kar yağışı tarım ve su için iyi oldu. En güzel tarafı çocuklar için eğlenceye dönüşürken, büyükler için de çileye dönüştü” dedi.

İhsan Atay da kar yağışına en çok çocukların sevindiğini söyleyerek, “Çocuklar için eğlence olan kar, biz büyükler için de maalesef çileye dönüştü. Çünkü zorlu bir kış süreci başladı” ifadelerini kullandı.

GÜMÜŞHANE

Gümüşhane’de sabah saatlerinde başlayan ve öğle saatlerinde fırtınayla şiddetini artıran kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi.

Öğle saatlerinde başlayan şiddetli fırtınanın ardından hızını artıran yağışın ardından kent merkezinde kar kalınlığı 5 santimetreyi geçerken yağışın bu gece yarısı da etkili olması bekleniyor.

Tüm ilçelerde ve yüksek kesimlerde etkili olan yağış nedeniyle yüksek dağ geçitlerinde trafikte aksamalar yaşanırken Karayolları yetkilileri Gümüşhane-Şiran arasındaki Tersun dağı ve Gümüşhane-Kelkit arasındaki Pekün dağı geçidinde tırların ilerlemesine izin vermiyor. Yetkililer zincirsiz ve çekme halatı olmadan sürücülerden yola çıkmamasını istedi.

ARTVİN

Artvin’de dün geceden itibaren etkili olan kar yağışı 60 köy yolunu ulaşıma kapatırken, 3 köye de heyelan nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.

Meteoroloji’nin uyarılarının ardından kent genelinde başlayan kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiledi. Ardanuç’ta 5, Şavşat’ta 48, Borçka'da 6, Yusufeli ilçesinde ise 1 köye kar nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.

İl Özel İdaresine bağlı 11 ekip ve 16 personel, karla mücadelesini sürdürerek kapalı bulunan köy yollarının yeniden ulaşıma açılması için birçok noktada çalışma yapıyor.

Yusufeli'ne bağlı Yüncüler ve Boyalı köyü, Borçka ilçesinde ise Çaylı köyü yolunda meydana gelen heyelan nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.

Ekipler kapalı olan köylere yeniden ulaşım sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Kar yağışının 25 Aralık Pazartesi günü öğle saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor.

Son dakika... Meteorolojiden kar, sağanak, fırtına uyarısı 12 kentte alarm verildi

ÇANKIRI

Çankırı’nın D100 karayolu geçişindeki Çerkeş, Atkaracalar, Kurşunlu ve Ilgaz ilçelerinde kar yağışı etkili olmaya başladı. Lapa lapa yağan kar ilçeleri beyaza bürüdü. D100 karayolunda sürücüler hızlarını düşürerek ilerlemek zorunda kaldı. Karayolları ekipleri ise kar yağışı öncesinde önlem alarak tuzlama çalışması yaptı. Trafik ekipleri sürücülere tedbirli araç kullanmaları konusunda uyarılarda bulundu.

KASTAMONU

Kastamonu'da gece saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı, il merkezini de beyaza bürüdü. Kar altında kalan Kastamonu'nun tarihi binaları ve yapıları kartpostallık görüntüler oluşturdu. Kar yağışını fırsat bulan vatandaşlar da dışarı çıktı. Vatandaşlar fotoğraf çektirip, kardan adam yaparak karın tadını çıkarttı. Kartpostallık görüntülerin ortaya çıktığı Kastamonu'da kar manzaraları fotoğraf karelerine yansıdı.

Son dakika... Meteorolojiden kar, sağanak, fırtına uyarısı 12 kentte alarm verildi

BATMAN

Batman’da akşam saatlerinde etkili olan yağmur, ilerleyen saatlerde Sason ilçesinin yüksek kesimlerinde yerini kar yağışına bıraktı.

Merkez ve bazı ilçelerinde etkili olan yağmur, Sason ilçesinin yüksek kesimlerindeki birçok köyde kar yağışı şeklinde oldu. Mereto Dağı eteklerinde bulunan bazı köylerde kar kalınlığı 40 santimi bulduğu görüldü. Kar yağışı nedeniyle her hangi bir olumsuzluğun meydana gelmediği öğrenildi.