Gündem Meteoroloji ve AKOM'dan flaş uyarı! Yurtta kar alarmı: İstanbul için saat verildi

Meteoroloji ve AKOM'dan flaş uyarı! Yurtta kar alarmı: İstanbul için saat verildi

11.01.2024 - 16:34 | Son Güncellenme:

Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası tüm yurdu etkisi altına almaya devam ediyor. İstanbul için Meteoroloji ve AKOM'dan uyarılar peş peşe geldi. Bugün (cuma) öğle saatlerinden itibaren şehir merkezinde karla karışık yağmur, yükseklerde ise hafif kar yağışının etkili olması beklenirken sürücüler de uyarıldı. İşte tüm yurdu bekleyen hava durumu detaylar…

Yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, Doğu Akdeniz, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Kocaeli, Sakarya, Yalova, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Sivas, Yozgat, Kayseri, Niğde, Karaman, Sinop ve Ordu çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Yağışların Doğu Akdeniz'in doğusu, Doğu Karadeniz kıyıları, Güneydoğu Anadolu ile Ordu, Malatya ve Elazığ çevrelerinde yağmur ve sağanak, yağış alan diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Yağışların Güneydoğu Anadolu, Bitlis, Şırnak ve Hakkâri çevreleri, Van'ın güneyi ile Hatay’ın kıyı kesimlerinde yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. İç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı beklenirken, Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi bulunuyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığında önemli bir değişiklik beklenmiyor. Rüzgar, genellikle kuzey yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esecek.

Haberin Devamı

"İSTANBUL'DA KAR YAĞIŞI ÖĞLEN BAŞLAYACAK"

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, “Bugün Doğu Anadolu da ve İç Anadolu’nun doğusunda kar var. Güney doğuda yağmur kuvvetli. Diğer bölgelerde yağış yok. Sıcaklıkta değişim yok soğuklar devam ediyor. Yarın Cuma öğleden sonra İstanbul karla karışık yağmur ve hafif kar yağışlı Cumartesi de İstanbul’da hafif kar yağışı görülecek”

EĞİTİME KAR ENGELİ

Hakkari'de okullar 1 gün tatil edildi

Hakkari İl Hıfzıssıhha kurulu kararı gereği; yoğun kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle 12 Ocak 2024 Cuma günü tarihi itibariyle il genelinde eğitim-öğretime 1 gün ara verildi.

Beytüşşebap’ta eğitime kar tatili

İlçede yoğun kar yağışı hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kaymakamlık, ilçede okulların 1 gün tatil edildiğini duyurdu.

Bingöl'ün Yedisu ilçesinde taşımalı eğitime 1 gün ara verildi

Bingöl Valiliği, Yedisu ilçesinde kar yağışı, don ve buzlanma nedeniyle tedbir amaçlı taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencilerle 2 ilkokulunda eğitime 1 gün ara verildiğini duyurdu. Açıklamada, "Devam eden olumsuz hava koşulları, kar yağışı, don ve buzlanma nedeniyle, Yedisu ilçemizde tedbir amaçlı olarak 12 Ocak 2024’te Kürdan ve Döşengi ilkokulları ile taşımalı eğitim kapsamındaki tüm öğrenciler için eğitim ve öğretime 1 gün süreyle ara verilmiştir” denildi.

Haberin Devamı

Yüksekova’da kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu: Araçlar kara gömüldü

Meteorolojinin uyarılarından sonra ilçe merkezinde kar kalınlığı 20 santimetreyi, yüksek rakımlı kesimlerde ise yer yer 1 metreyi geçti. Araçlar kar içinde kaldı. Yüksekova-Van ve Yüksekova-Şemdinli karayolunda tipiden dolayı sürücülerin de ilerlemekte zorlandığı öğrenildi.

Meteoroloji ve AKOMdan flaş uyarı Yurtta kar alarmı: İstanbul için saat verildi

Kar yağışına en çok sevinen gençler ise kendilerini dışarıya atarak kartopu oynayıp kardan adam yaparken, o anı fotoğrafladılar.

Kar yağışına sevinen Ferit Fırat isimli genç, “Zaten son zamanlar öyle bir kar yağışı olmuyordu. Ama iki gündür aralıklı kar yağışı etkisini sürdürüyor. Arkadaşlarla bu fırsatı kaçırmamak için dışarıya çıktık ve o güzel manzarayı fotoğrafladık” dedi.
Öte yandan, Yüksekova Karayolları 17. Şube Şefliği, Yüksekova Belediyesi ve İl Özel İdaresinin Yüksekova Şantiye Şefliği karla mücadele ekipleri, yol temizleme çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

AKOM'DAN GİZLİ BUZLANMA UYARISI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanlığı'ndan (AKOM), yapılan açıklamada İstanbul'da sıcaklıkların Pazartesi gününe kadar 4 ila 6 derece aralığında, kış değerlerinde seyredeceği belirtildi. Cuma öğle saatlerinden itibaren şehir merkezinde karla karışık yağmur, yükseklerde hafif kar yağışının etkili olacağı duyuruldu. Cuma akşam saatlerinden itibaren ise il genelinde hafif kar yağışı bekleniyor. İstanbul'da hava sıcaklıklarının 15 Ocak'a kadar mevsim normallerinin 2-5 derece altında, 16-25 Ocak tarihleri arasında mevsim normalleri civarı ila 1-3 derece üzerinde seyretmesinin beklendiği belirtildi.

Haberin Devamı

AKOM'dan ayrıca yollarda 'gizli buzlanma' olabilir uyarısı geldi. Gizli buzlanma nedeniyle Buzlanma Erken Uyarı Sistemi (BEUS) mesajlarından gelecek uyarıların dikkate alınması, güzergâhlarda gerekli kontrol ve müdahalenin yapılmasının önemli olduğu belirtildi.

Meteoroloji ve AKOMdan flaş uyarı Yurtta kar alarmı: İstanbul için saat verildi

GÖLCÜK TABİAT PARKI, KARLA KAPLANDI

Kent merkezine 13 kilometre uzaklıktaki Gölcük Tabiat Parkı, 2 gündür etkili olan yağışın ardından karla kaplandı. Tabiat parkını çevreleyen karla kaplı çam ormanları güzel manzaralar oluşturdu. Beyaz örtüyle kaplanan Gölcük'te kar kalınlığı yaklaşık 50 santime ulaştı. Hava sıcaklığının gece saatlerinde sıfırın altında 2 dereceye kadar düştüğü tabiat parkındaki gölün büyük kısmı buz tuttu.

Haberin Devamı

Meteoroloji ve AKOMdan flaş uyarı Yurtta kar alarmı: İstanbul için saat verildi

YENİ RAPOR YAYIMLANDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Doğu Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinin doğu kesimlerinin; Batı ve Doğu Karadeniz geneli ile Orta Karadeniz kıyılarının; Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Doğu Anadolu'nun güneydoğusu, Doğu Karadeniz'in doğusu ve İskenderun Körfezi çevrelerinde yer yer kuvvetli olması beklenen yağışların, Batı Karadeniz ile Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun doğusu ve Doğu Anadolu'da karla karışık yağmur ve kar, diğer yerlerde yağmur ve sağanak şeklinde görüleceği, kuzey, iç ve doğu kesimlerde ise buzlanma ve don olayı gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi bulunmaktadır.

HAVA SICAKLIĞI: Hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmiyor.

RÜZGAR: Genellikle kuzeyli, yurdun güneydoğu kesimlerinde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara ve Kuzey Ege'de kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (30-50 km/sa) eseceği tahmin ediliyor.

UYARILAR

KUVVETLİ ve YOĞUN YAĞIŞ UYARISI: Yağışların, Rize ve Artvin kıyıları ile İskenderun Körfezi çevrelerinde kuvvetli yağmur; Hakkari ve Bitlis ile Muş ve Van'ın güney, Rize ve Artvin'in iç ve yüksek kesimlerinde yer yer yoğun kar şeklinde görülmesi beklendiğinden, yaşanabilecek ulaşımda aksamalar, su baskını buzlanma ve don gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA

Parçalı ve çok bulutlu, Kocaeli ve Sakarya ile İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaz çevrelerinin yağmurlu, yükseklerinin karla karışık yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor. Gece ve sabah saatlerinde pus, yer yer sis görülmesi bekleniyor.

EDİRNE -3°C, 5°C

Parçalı ve çok bulutlu

İSTANBUL 1°C, 6°C

Parçalı ve çok bulutlu, (Cuma) öğle saatlerinden sonra İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaz çevreleri yağmurlu

KOCAELİ 3°C, 8°C

Parçalı ve çok bulutlu, (Cuma) öğle saatlerinden sonra aralıklı yağmurlu, yüksekleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı

TEKİRDAĞ -1°C, 5°C

Parçalı ve çok bulutlu

EGE

Parçalı ve çok bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Gece ve sabah saatlerinde iç kesimlerde pus, yer yer sis görülmesi bekleniyor.

A.KARAHİSAR -1°C, 3°C

Parçalı ve çok bulutlu

DENİZLİ 4°C, 9°C

Parçalı ve çok bulutlu

İZMİR 5°C, 11°C

Parçalı ve çok bulutlu

MUĞLA 1°C, 8°C

Parçalı ve çok bulutlu

AKDENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, Doğu Akdeniz'in doğusunun yağmur ve sağanak yağışlı, yükseklerinin (Toroslar) karla karışık yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların, Hatay'ın kıyı kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

ADANA 9°C, 16°C

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı

ANTALYA 9°C, 17°C

Parçalı ve çok bulutlu

ISPARTA 3°C, 7°C

Parçalı ve çok bulutlu

MERSİN 10°C, 16°C

Parçalı ve çok bulutlu

İÇ ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, (Cuma) öğle saatlerinden sonra doğusunun karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Gece ve sabah saatlerinde pus, yer yer sis görülmesi bekleniyor.

ANKARA 0°C, 3°C

Parçalı ve çok bulutlu

ESKİŞEHİR -2°C, 2°C

Parçalı ve çok bulutlu

KAYSERİ 0°C, 7°C

Parçalı ve çok bulutlu, Cum) öğle saatlerinden sonra karla karışık yağmur ve kar yağışlı

KONYA 0°C, 6°C

Parçalı ve çok bulutlu

BATI KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, (Cuma) kıyı kesimlerinin aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu, iç kesimlerinin kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Gece ve sabah saatlerinde iç kesimlerde pus, yer yer sis görülmesi bekleniyor.

BOLU -4°C, 1°C

Parçalı ve çok bulutlu, (Cuma) aralıklı kar yağışlı

KASTAMONU -4°C, 1°C

Parçalı ve çok bulutlu, (Cuma) aralıklı kar yağışlı

SİNOP 4°C, 9°C

Parçalı ve çok bulutlu, (Cuma) aralıklı yağmurlu, iç ve yüksek kesimleri karla karışık yağmurlu

ZONGULDAK 2°C, 6°C

Parçalı ve çok bulutlu, (Cuma) aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu

ORTA ve DOĞU KARADENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, Doğu Karadeniz geneli ile Orta Karadeniz kıyıları ve Tokat çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların bölgenin kıyılarında yağmur, iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Rize ve Artvin çevrelerinde beklenen yağışların kıyılarda kuvvetli yağmur, iç ve yüksek kesimlerde yoğun kar şeklinde gerçekleşmesi bekleniyor. Gece ve sabah saatlerinde iç kesimlerde pus, yer yer sis görülmesi bekleniyor.

RİZE 5°C, 8°C

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı ve yer yer kuvvetli yağmurlu iç kesimleri karla karışık yağmur ve yüksekleri yer yer yoğun kar yağışlı

SAMSUN 3°C, 9°C

Parçalı ve çok bulutlu, (Cuma) öğle saatlerinden sonra aralıklı yağmurlu

TOKAT 0°C, 4°C

Parçalı ve çok bulutlu, (Cuma) öğle saatlerinden sonra aralıklı karla karışık yağmurlu, yüksek kesimleri kar yağışlı

TRABZON 5°C, 8°C

Parçalı ve çok bulutlu, (Cuma) aralıklı yağmurlu iç kesimlerinin yüksekleri karla karışık yağmur ve yer yer kar yağışlı

DOĞU ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Malatya ve Şırnak çevrelerinde yağmur, yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur; diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar, Hakkari ve Bitlis ile Muş'un ve Van'ın güney çevrelerinde yer yer yoğun kar şeklinde görülmesi bekleniyor.

AĞRI -2°C, 1°C

Çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı

ERZURUM -3°C, 1°C

Çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı

MALATYA 1°C, 7°C

Çok bulutlu, (Cuma) öğle saatlerinden sonra aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu

VAN 0°C, 4°C

Çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı, güney kesimleri yer yer yoğun kar yağışlı

GÜNEYDOĞU ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

DİYARBAKIR 2°C, 8°C

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmurlu

GAZİANTEP 2°C, 9°C

Parçalı ve çok bulutlu, (Cuma) öğle saatlerinden sonra aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı

MARDİN 2°C, 6°C

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmurlu, yüksekleri karla karışık yağmurlu

ŞANLIURFA 4°C, 8°C

Parçalı ve çok bulutlu, (Cuma) öğle saatlerinden sonra aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı

Meteoroloji ve AKOMdan flaş uyarı Yurtta kar alarmı: İstanbul için saat verildi