Gündem Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı! Tahliye edildiler

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı! Tahliye edildiler

05.08.2021 - 08:35 | Son Güncellenme:

Devam eden yangınların 9. gününde Tarım ve Orman Bekir Pakdemirli son durumu paylaştı. Antalya ve Muğla'da devam eden yangınların ardından bazı mahalleler tahliye edildi. Milas'taki yangının Kemerköy Termik Santrali'ne ulaştığı, işçilerin tahliye edildiği bildirildi. Santral yetkilileri patlama riskinin bulunmadığını, alevlerin sadece binaya zarar verebileceğini belirtti. İletişim Başkanı Fahrettin Altun,"Hadisenin bu noktaya gelebileceği öngörüldüğü için Kemerköy Santrali kontrollü devre dışı bırakılmış, personel tahliyesi ivedilikle gerçekleştirilmiştir" açıklamasında bulundu. Bakan Çavuşoğlu bugün ülkeye gelecek yeni yangın söndürme uçaklarına dair bilgi paylaştı. İşte son dakika haberinin ayrıntıları...

Orman yangınları 9. gününde. Muğla'nın Milas ilçesinde devam eden orman yangınının Kemerköy Termik Santraline sıçramasının ardından, Muğla Valiliği ve Milas Belediyesi bölgenin boşaltılması için karar aldı. Milli Savunma  Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Muğla'nın Milas ilçesindeki orman yangınının bölgedeki termik santraline yaklaşması üzerine, iskelede toplanan vatandaşlarımız Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait çıkarma gemilerimizle emniyetli bölgelere tahliye ediliyor." ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

İşte yangınlarla ilgili son dakika gelişmeleri:

05.45: Ören Mahallesi'nden Sahil Güvenlik Komutanlığına ait kurtarma gemisine alınan 300'den fazla kişi Bodrum ilçesindeki Cruise Port iskelesine götürülüyor. Bazı vatandaşların özel araçlarıyla gitmeleri nedeniyle kara yolu ulaşımı durdu, bunun üzerine askeri gemiler tahliye için sahile yanaştı.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

05.30: Gecenin ilerleyen saatlerinde alevlerin sardığı termik santralın bulunduğu alandan zaman zaman patlamalar ve ardından parlamalar meydana geldi. Gün ağarmasıyla birlikte havadan yapılacak müdahale ile soğutma çalışmalarının ardından santralde oluşan tahribatın boyutunun ortaya çıkacağı belirtildi.

04.03: Aydın'ın Karacasu ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale sürüyor. Alemler Mahallesi'ndeki Karıncalı Dağı eteklerinde 2 gün önce başlayan orman yangınına ekipler çok sayıda arazöz, su tankeri ve beton mikseriyle müdahale ederken, vatandaşlar da kazma ve küreklerle mücadeleye destek veriyor.

Haberin Devamı

03.13: Muğla'nın Kavaklıdere ilçesi Menteşe Mahallesi'ndeki ormanlık alanda iki gün önce başlayan yangın Menteşe ilçesine ulaştı. Menteşe Kaymakamlığı koordinasyonunda oluşturulan İlçe Kriz Masası tarafından ilçeye bağlı Kozağaç ve Şenyayla mahallelerindeki vatandaşların tahliye edilmesine karar verildi.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

02.22: Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Muğla'nın Milas ilçesi Yeniköy Mahallesi'ndeki Kemerköy Termik Santrali'ne ulaşan yangına ilişkin, "Hadisenin bu noktaya gelebileceği öngörüldüğü için Kemerköy Santrali kontrollü devre dışı bırakılmış, personel tahliyesi ivedilikle gerçekleştirilmiştir." açıklamasında bulundu. Altun, "Halen acil müdahale ekiplerince santral sahasında inceleme ve soğutma işlemleri ile gerekli tüm emniyet tedbirleri alınmaya devam etmektedir. Soğutma işlemleri, sabah saatlerinde havadan ve karadan devam edecektir. Yangın mahallinde herhangi bir can kaybı yaşanmaması için gerekli tüm adımlar atılmıştır" ifadelerini kullandı.

GECE GÖRÜŞLÜ HELİKOPTER İLE HAVADAN MÜDAHALE

01.42: Kemerköy Termik Santrali'ne sıçrayan yangın devam ederken, alevlerin, çevresinde kızılçam ağaçlarının sıklıkla bulunduğu yaklaşık 7 kilometre mesafede bulunan Yeniköy Termik Santrali'ne yaklaştığı öğrenildi. 

Haberin Devamı

Öte yandan, Milas'ta 8 mahallenin tahliye edilmesine yol açan Kemerköy Termik Santrali'nde söndürme çalışmaları yoğun şekilde sürdürülüyor. Alevlerin teslim aldığı santraldeki yangına karadan sürdürülen çalışmalarının yanı sıra gece görüşlü helikopterle de havadan müdahalenin devam ettiği bildirildi.  

RÜZGAR ETKİSİNİ YİTİRMEYE BAŞLADI

00.43: CNN TÜRK muhabiri Mustafa Berber , Kemerköy Termik Santrali çevresindeki yangına dair "Rüzgar biraz daha şiddetini yitirdi. Bu da sevindirici bir haber. Alevlerin daha hızlı kontrol altına alınması umuluyor" ifadelerini kullandı.

00.35 Muğla Valiliği tarafından, vatandaşların güvenliği sebebiyle tahliye işlemlerinin başlatıldığının belirtildiği açıklamada "Değerli hemşerilerim Muğla Valiliği tarafından alınan karar gereği Ören Mahallemiz ve çevre mahallelerde boşaltma kararı alınmıştır. Bu karar hemşerilerimizin güvenliği noktasında derhal uygulanması gereken bir karardır telaşa kargaşaya heyecana gerek yoktur. Soğukkanlılıkla ve en güvenli bir biçimde bu süreci tamamlayarak vatandaşlarımızın güvenli yerlere naklini sağlayacağız. Resmi açıklamalar harici hiçbir açıklamaya sosyal medya paylaşımına veya kulaktan dolma dedikodulara itibar etmeyin vatandaşlarımızın yanındayız" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

00.25: Milas ilçesinde vatandaşlar bölgeden uzaklaşmak için yola koyuldu. Jandarma ve polis ekiplerinin güvenlik amaçlı önlem aldığı noktalarda uzun araç kuyrukları meydana geldi. Ailesinin Ören Mahallesi'nde olduğunu anlatan vatandaşlardan Ramazan Kaan, "Evimizde oturuyorduk hiçbir şey yoktu. Annem ve babam o bölgede ama yanlarına gidemiyorum. Yardıma gitmek istiyorum bir şey yapamıyorum. Kenarda oturmaktan başka çarem yok. Telefonla ulaşamıyorum telefon hiçbir yerde çekmiyor" dedi.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

MİLAS BELEDİYE BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

00.02: Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, tahliyelerle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Başkan Tokat, tahliye kararının ardından ilçesi araçlarıyla tahliye edecek vatandaşların  Kurtak, Alatepe, Pinar ve Dereköy yol istikametlerini kullanmalarını istedi. Telaşa, kargaşaya ve heyacana gerek olmadığını ifade eden Başkan Tokat, "Soğuk kanlılıkla ve güvenli şekilde bu süreci tamamlayıp, vatandaşlarımızın güvenle tahliyesini sağlayacağız." dedi. Tokat, Ören Marina'da bin 500 kişilik çıkarma gemisinin hazır şekilde beklediğini açıkladı.

Haberin Devamı

23.38: Hatay'ın Dörtyol ilçesi Çarşamba ve Öğülbek mevkilerindeki ormanlık alanda saat 14.00 sıralarında çıkan orman yangını, vatandaşların da yardımıyla büyük oranda kontrol altına alındı. Yangın söndürme ekiplerinin bölgedeki çalışması devam ediyor.

23.30: Muğla'nın Milas ilçesinde devam eden orman yangının Kemerköy Termik Santraline sıçramasının ardından, Muğla Valiliği ve Milas Belediyesi bölgenin boşaltılması için karar aldı. Ören, Alatepe, Kurtak, Çamlıca, Bayır, Fesleğen, Demirciler ve Karaağaç mahallelerinin tahliye edilmesi için çalışma başlatıldı. Çalışmalar kapsamında, Milli Savunma Bakanlığı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait bin 500 kişilik çıkarma gemisi vatandaşların tahliyesi için Ören Marina'ya yanaştığı öğrenildi. Bölgenin boşaltılması için jandarma ve zabıta ekipleri, koordineli bir şekilde vatandaşların tahliyesini sürdürüyor.

23.19: Ukrayna'dan Isparta Havalimanı'na gelen 5 helikopter, akşam da orman yangınlarına müdahale için hazırlıklarına başladı.

SANTRAL BÖLGESİ TAHLİYE EDİLDİ

22.47: Yangının Kemerköy Termik Santraline sıçraması sonrasında, santral yetkilileri alevlerin santrali sardığını belirterek bölgenin tamamen tahliye edildiğini ifade etti. Santral yetkilileri patlama riskinin bulunmadığını, alevlerin sadece binaya zarar verebileceğini belirtti.  Yangınla mücadelenin sürdüğü bölgede Ören Mahallesi'nde oturanların da tahliye işlemlerine başlanıldı. 

22.30: MSB: Muğla'nın Milas ilçesindeki orman yangınının bölgedeki termik santraline yaklaşması üzerine, iskelede toplanan vatandaşlarımız Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait çıkarma gemilerimizle emniyetli bölgelere tahliye ediliyor.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

21.28: Muğla'nın Milas ilçesindeki orman yangını Kemerköy Termik Santrali'nin tel örgülerine kadar yaklaştı. Alevlere su tankerleri, TOMA'lar ve itfaiye aracı müdahale ediyor. Kemerköy Termik Santrali personeli tahliye edildi, yanıcı ve patlayıcı maddeler dışarı çıkarıldı.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

20.52: Olay yerinden yayına bağlanan CNN TÜRK muhabiri Mustafa Berber son dakikalarda Kemerköy Termik Santrali yakınındaki yangının şiddetini arttırdığı ve olay yerinden uzaklaştıklarını aktardı. Berber, 'Rüzgarın artması yangının seyrinde etkili oldu. Bir anda 30 saniyede yangın termik santralin etrafını tamamen sardı.' dedi.

BAKANLAR SON DURUMU AKTARDI

20.25: Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Kurum Antalya'dan son dakika gelişmelerini aktardı: Bakan Çavuşoğlu: 6 uçak, 2 insansız hava aracı, 2'si yönetim 17 helikopter, 1878 araç ve 6 bin 500'den fazla personelle çalışmayı sürdürdük. Yunanistan ve Arnavutluk ülkelerine de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Ukrayna'dan yola çıkan 4 uçak Isparta'ya indi. Bu akşam ve yarından itibaren yangın söndürme çalışmalarına katkı sağlayacaklar. Azerbaycan'dan yarın sabah 1 uçak ve içerisindeki 10 personel ve 40 itfaiye aracıyla da 150 personel karadan ülkemize gelecekler. Yarın İsrail'den bir şirketten kiraladığımız 2 uçak da gelecek.

Bakan Kurum: Yangının ilk saatleri itibarıyla devletimiz tüm kurumları ile Antalya Manavgat'ın yardımına koştu. Tüm ekiplerimiz insan üstü bir gayret ile çalışıyorlar. Ben bu mücadeleye katılan tüm çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.

20.11: İçişleri Bakanı Soylu yaptığı paylaşımda, "Jandarma'nın yeni başarısı! Tarihimizde bir ilk! Jandarma Teşkilatımız bünyesindeki, Sikorsky helikoptere su sepeti (bambi) takarak Milas’ta yangın söndürme filosuna katıldı" ifadelerini kullandı.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

GECE GÖRÜŞÜ OLAN HELİKOPTLER İLE MÜDAHALE EDİLİYOR

19. 36: CNN Türk'te yer alan son dakika haberine göre Kemerköy Termik Santrali yakınındaki yangına müdahale devam ediyor. Alevlerin yeniden ortaya çıkmaması için çalışmalar son hızıyla sürüyor. Yangına gece görüşüne de sahip olan hava araçları ile müdahale ediliyor. Emniyete ait TOMA'lar da soğutma çalışmalarına destek veriyor.

19.34: Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Hatay Valiliğinin talebi üzerine Dörtyol ilçesinde başlayan yangına müdahale için 39’uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımızdan 160 personel görevlendirilmiştir. " ifadeleri yer aldı.

19.19: Muğla'nın Milas ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Kıyıkışlacık ve Kızılağaç mahalleleri arasındaki ormanlık alanda dün akşam saatlerinde başladıktan sonra kontrol altına alınan yangın, rüzgarın etkisiyle tekrar yayılım gösterdi. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangına, müdahale ediliyor. Jandarma ekipleri, bazı sitelerdeki vatandaşları tedbiren tahliye etmeye başladı.

19.01: Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Altun yaptığı paylaşımda "Milletimiz ve memleketimiz için hiç durmadan gayret ve samimiyetle çalışıyoruz. Yeşil Vatanımız için tüm ekiplerimiz seferber olmuş durumda.İnsanımız, ağacımız, hayvanımız, börtü böceğimiz, hasılı tüm canlarımız için sahadayız." ifadelerini kullandı.

BAKAN KOCA ANTALYA VE MUĞLA'DAKİ SON DURUMU AÇIKLADI

18.57: Bakan Koca yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Antalya: 704 hastamızı tedavilerini tamamlayarak taburcu ettik. Tedavisi devam eden 6 hastamız var. Bölgedeki felakette 7 can kaybımız olmuştu. 46 Ambulans, 17 UMKE ekibi, 1 mobil komuta aracı, toplam 242 sağlık profesyoneli ile sahadayız. Muğla: 450 hastamızı tedavilerini tamamlayarak taburcu ettik. Tedavisi devam eden 10 hastamız var. Bölgedeki felakette 1 can kaybımız olmuştu. 61 Ambulans, 22 UMKE ekibi, 1 mobil komuta aracı, toplam 306 sağlık profesyoneli ile sahadayız.

18.48: Mersin'de 31 Temmuz'da otları tutuşturarak yangına sebebiyet verdikleri iddiasıyla gözaltına alınan 2 şüpheliden 1'i tutuklandı.

18.00: İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Yangınla mücadelemiz çok yönlü bir şekilde devam ediyor. Havadan ve karadan yapılan etkili müdahaleler umudumuzu daha da artırıyor. Özellikle hava araçlarımız Yeşil Vatanımız için cansiparane çalışıyor. Tüm ekiplerimize sonsuz teşekkürler." ifadelerini kullandı.

17.20: Kumlubük mevkisinde rüzgarın şiddetiyle etkisini artıran yangın, Amos Antik Kenti'ne doğru ilerliyor. İtfaiye ekipleri hem havadan hem de karadan yangının önünü kesmek için yoğun çaba sarf ediyor. (TRT Haber)

17.18: Aile ve Sosyal Hizmet Bakanı Derya Yanık, "Muğla’da yangın sebebiyle tahliye edilen yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının karşılanması için 5.000.000 TL daha aktarıyoruz. Yangından etkilenen bölgelere aktardığımız kaynak toplam 39.000.000 TL’ye ulaştı." ifadelerine yer verdi.

17.10: Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Muğla'nın Milas ilçesinde devam eden orman yangınını söndürme çalışmalarına destek vermek amacıyla bir itfaiye ekibinin daha bölgeye gittiğini bildirdi.

16.52: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu da açıklamasında, "Havadan ve karadan onlarca helikopter ve uçaklarla insanüstü bir mücadele var. Yangını bertaraf edip, izlerini ortadan kaldıracağız." ifadelerine yer verdi.

BURSA'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

16.50: Bursa'da İnegöl'e bağlı kırsal Esenköy Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Yangını gören bölgedeki çiftçiler, itfaiye ve orman işletme müdürlüğü ekiplerine ihbarda bulundu. Kısa süre içinde bölgeye gelen ekipler, yangını kontrol altına aldıktan sonra söndürdü. Bölgeye çok sayıda jandarma ekibi yönlendirilirken, yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.

33 İLDE 167 YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

16.46: Orman yangınlarındaki son durumu paylaşan Bakan Pakdemirli, "33 ilde 167 yangın kontrol altına alındı. Ormanın Kahramanları’nın 7 ilde, 16 farklı yangınla olan mücadelesi durmadan devam ediyor." dedi.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

16.42: Muğla Orhaniye mahallesinde yangın yerleşim yerlerine doğru ilerliyor. (Fotoğraf: Uğur Can)

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

16.40: İletişim Başkanı Altun, Twitter'daki hesabından orman yangınlarına ilişkin açıklamada bulundu. Altun, "Devletimizin ilgili tüm kurumları büyük bir özveriyle yangınla mücadele ediyor. 40 ilimizde çıkan 183 yangının 167'si kontrol altına alındı" dedi. Altun'un paylaştığı görselde, saat 16.30 itibarıyla 7 ilde 16 yangının devam ettiği bilgisi yer aldı.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler



16.15:
Adana'nın Feke ilçesinde, ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Feke ilçesi Akoluk mevkisinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye söndürme helikopteri ile çok sayıda arazöz ve yer ekibi sevk edildi. Yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

15.58: Muğla’nın Milas ilçesinde 5 gündür devam eden yangın, Kemerköy Termik Santrali'ni tehdit etmeye devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in bölgede inceleme ve açıklama yapmak için santrale geldiği dakikalarda rüzgar, aniden yön değiştirdi ve santrale 500 metre kadar yaklaştı. Kemerköy Termik Santrali'nin bahçesinde gökyüzünün dumanla kaplandığı görüldü.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

15.56: Erzincan'da Akarsu mevkisinde yer alan ormanlık alanda başlayan orman yangını, bir süre sonra yaklaşık yarım futbol sahası büyüklüğünde alanı kapladı. Yangın üzerine bölgeye jandarma ve Refahiye itfaiyesi ekiplerinin yanı sıra Erzincan Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri ile orman muhafaza görevlileri sevk edildi. Kısa sürede bölgeye ulaşan ekiplerce müdahale edilen yangın daha fazla büyümeden kontrol altına alındı.

KİRA YARDIMININ İLK ÖDEMESİ YAPILDI

15.40: Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da A Haber canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, "Hasar tespiti 33 mahallede yapıldı. 3 mahallede sürüyor. Yanan ormanlarımız, yeşil alanlarımız ile ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. İhtiyaç doğrultusunda vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz. Evi yanan vatandaşlarımıza kira yardımının ilk ödemesi yapıldı. 50 bin TL'ye kadar taşınma yardımını da yapacağız. Zarar gören hayvanlar ve tarım alanları ile iilgili tespitler de sürüyor. Buradaki vatandaşlarımızın büyük bir kısmı yaylalarda. 2 ay içinde köylerine göçecekler. 1 ay içinde tüm Alanya'da Akseki'de zarar gören yerlerde ev çalışmalarımıza başlayacağız. Daha güzel köylerimizi inşallah inşa etmiş olacağız." ifadelerine yer verdi.

15.20: Manavgat'ta 8 gündür devam eden ve söndürme çalışmalarının sürdüğü yangın nedeniyle oluşan duman, ilçe merkezinde gökyüzünde bulut şeklini alıyor. Dumanlar, kentin birçok noktasından ve farklı ilçelerinden görülürken, gün içinde güneşin görülmesine dahi engel oluyor. Akşam saatlerinde güneşin batışıyla gökyüzünde bulut şeklindeki duman turuncu görünürken, güneş ise duman nedeniyle kızıla bürünüyor.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

TOMA'LAR YERLEŞİM YERLERİNE 80 METRE KALA YANGINI SÖNDÜRDÜ

15.12: Marmaris'te devam eden yangında, bugün saat 12.00 sıralarında ilçe merkezine 36 kilometre mesafedeki turistik Turunç Mahallesi’nin antik kent ile aynı adı taşıyan Amos mevkisinde alevler, yerleşim yerlerine yaklaştı. Mahalleli 112 ihbar hattını arayarak yardım istedi. Bölgeye sevk edilen 7 arazöz, 3 itfaiye aracı ve 3 TOMA sık ağaçlarla kaplı alanda alevlere müdahale etti. TOMA'ların uzak mesafelere su sıkması ile alevler büyümeden kontrol altına alındı. 2 saat süren müdahale sonunda yangın yerleşim yerlerine 80 metre kala söndürüldü. TOMA ve arazözler ters rüzgarlar nedeniyle çıkması muhtemel yangın için Amos mevkisinde bekletilmeye başlandı.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

ALEVLER YOLUN KARŞISINDAKİ DAĞA SIÇRADI

15.08: Isparta- Konya ve Antalya arasındaki ormanlık sınır üzerinde bulunan Kızıldağ'a alevlerin sirayet etmemesi için büyük mücadele veriliyordu ancak saat 14.30 sıralarında yangın, yolun karşısındaki yamaca sıçradı. İlçenin batısına doğru yayılan yangın, rüzgarın etkisi ve yoğun dumanla birlikte hızlandı. Önlenememesi durumunda Beşkonak, Demirciler ve Ankara mahalleleri ile turistik Köprülü Kanyon ve Tazı Kanyonu'na alevlerin ulaşmasından endişe ediliyor. Bölge sarp kayalık olduğu için karadan müdahale yapılamıyor.

'1 SENE İÇİNDE TESLİM EDECEĞİZ'

14.55: Manavgat'ın Kalemler bölgesinde açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu, "Rüzgar yine bugün kuvvetli. Yangınla mücadeledeki önümüzdeki en büyük engel rüzgar. Gündoğmuş merkezde yangın kontrol altına alınsa da ilçeden Alanya ve Manavgat tarafından sahile inmeye çalışan yangına müdahale devam ediyor. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Vatandaşlarımızın taleplerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Bir ay içerisinde örnek evimiz burada (Manavgat) inşa edilmiş olacak. En geç 1 sene içinde evlerimizi yapıp vatandaşlara teslim edeceğiz. Yangından etkilenen vatandaşlara yapacağımız 50 bin liraya kadar olan yardımların ilk başta 10 bin lirasını hesaplarına yatırdık." dedi.

14.40: MSB'den yapılan açıklamada, "Deniz Kuvvetlerimize ait çıkarma gemisi ve yangın söndürme ekipleri, Muğla’daki Türkevleri-Ören sahiline denizden yanaşarak yangın söndürme ve soğutma çalışmalarına devam ediyor." denildi.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

HATAY'DA DA YANGIN ÇIKTI

14.25: Hatay'ın Dörtyol ilçesinde orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, yangına müdahale ediyor. Kuzuculu Mahallesi Öğülbek mevkiindeki E-91 Otoyolu kenarında bulunan ormanlık alanda saat 14.00 sıralarında bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Çevredekilerin ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda yangın söndürme ekibi sevk edildi. Ekipler, yangını kontrol altına almak için çalışma başlattı.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

14.20: KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Antalya'nın Manavgat ilçesinde yangın bölgesini ziyaret ediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun refakat ettiği Tatar, Manavgat Ulualan'da bulunan Yangın Yönetim Merkezi'nde incelemelerde bulundu ve brifing aldı. Yangından zarar gören Kalemler Mahallesi'ni ziyaret edecek KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Bakan Çavuşoğlu ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyecek.

14.16: Muğla'nın Seydikemer ilçesinin Çökek Mahallesi’nde dün çıkan ve Dereköy Mahallesi’ne de sıçrayan yangın, günün ilk ışıklarıyla birlikte helikopterlerin de devreye girmesiyle kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

13.45: Jandarma Genel Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Omuz omuza görev başındayız. Yangın bölgelerinde bulunan diğer arama kurtarma ve söndürme birimlerimiz ile birlikte omuz omuza çalışmalarımıza devam ediyoruz..." denildi.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

13.00: İletişim Başkanı Altun, "Yangın söndürme çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Sahada etkin bir koordinasyon var. Etkili ve zamanında müdahalelerle her geçen saat bir yangını daha kontrol altına alıyoruz. 174 yangının 161’i kontrol altına alındı." dedi.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

İHA'LAR 45 ADET YANGINI TESPİT ETTİ

12.39: Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Deniz Kuvvetlerimize ait İHA’lar, 12 ilde 45 adet yangını tespit etti. İlk kez başlayan yangının mevkisi, söndürüldükten sonra yeniden başlayan yangın noktaları ve devam eden yangınların ilerleme istikameti hassas koordinat ile anlık olarak Orman Genel Müdürlüğüne bildirildi" ifadelerine yer verildi.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler


12.19:
MSB'den yapılan açıklamada, "Deniz Kuvvetlerimize ait İHA'lar, yangın söndürme çalışmalarına destek için aralıksız görev yapmaya devam ediyor. 33 sorti ve 462 saat uçuş yapan İHA’larımız, 12 ilde toplam 45 yangını tespit ederek söndürme çalışmaları için anlık görüntü aktarımı sağladı." denildi.

11.50: Ticaret Bakanı Mehmet Muş "Yangın söndürme ekipmanlarında (Yangın söndürme topu, yangın tüpü, yangın söndürme kıyafetleri gibi..) fahiş fiyat artışları yapıldığına ilişkin iddialar Bakanlığımızca incelemeye alınmıştır. Ülkemizin yangınlarla mücadele ettiği bu dönemde, çalışmaları sekteye uğratacak olan her türlü suistimal cezasız kalmayacaktır ve fırsatçılar cezalandırılacaktır. Bu çerçevede Bakanlığımız Ticaret İl Müdürlükleri tarafından gerekli denetimlere başlanmıştır." dedi.

YANAN ORMANLAR UÇAKTAKİ YOLCU TARAFINDAN GÖRÜNTÜLENDİ

11.40: Antalya'da 8'inci gününde devam eden orman yangınını söndürme çalışmaları sürerken, zarar gören alanlar, kente havayolu ile gelen bir yolcunun cep telefonu kamerasına yansıdı. Uçağın Antalya Havalimanı inişi için pilotunun yolcuları emniyet kemeri takması yönünde uyarı yaptığı andan itibaren görülmeye başlanan dumanlar, Antalya'nın doğu ilçelerinde gökyüzünü sardı. Uçaktaki yolcunun telefon kamerasıyla kaydettiği görüntülerde, yanan alanların genişliği yürek sızlattı. Görüntülerde söndürme çalışmalarının devam ettiği bölgeler ile alevlerin yükseldiği ormanların görüntüleri de yer aldı.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

11.35: Marmaris'te Turgut, Turunç ve Orhaniye mahallelerinde dağların üst kısımlarında yoğunlaşan alevlere müdahale sürüyor. Ekipler, nem oranının yüzde 10, rüzgarın saatteki hızının 50 kilometreleri bulduğu bölgede, havadan ve karadan yangına müdahale ediyor. Alevler, Orhaniye Mahallesi'nde bulunan Kızkumu Plajı’nı çevreleyen dağlara ulaştı. Rüzgar nedeniyle alevler zaman zaman dağların eteklerine inerek, yerleşim yerlerini tehdit ediyor.

11.22: Muğla’nın Marmaris ilçesinde 7 gündür devam eden orman yangınında alevler, komedyen Şahan Gökbakar'ın dubleks villasının da bulunduğu Turgut ile Selimiye mahalleri arasındaki Delikliyol mevkisine ulaştı. Burada, alevlerin tehdit ettiği 3 ev ve 1 restoran tedbir amacıyla tahliye edildi.

11.07: Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Antalya, Muğla, Mersin, Adana ve Osmaniye'deki orman yangınlarından etkilenen bölgelerin "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edilmesine ilişkin, "Devletimiz güçlüdür, her türlü mağduriyeti giderecek şekilde hazırlıklarını yapmıştır." dedi.

11.05: Manavgat'ta sekiz gündür devam eden orman yangınlarında 52 mahalle yangına maruz kaldı. 3 bine yakın ev yanarken, İl Sağlık Müdürlüğü Psiko Sosyal Destek Merkezi doktorları, sahada yangına maruz kalmış vatandaşlara psikolojik destek vermeye başladı. Uzmanlar, yangınzedelerin uyku problemleri, kabuslar, aynı anı tekrar tekrar yaşama, küçük çocuklarda altını ıslatma ya da sosyal izolasyon gibi psikolojik sorunlar yaşayabileceğine dikkati çekti.

Manavgat'ın hem doğusu hem de batısında devam eden yangınlarda, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı pandemi sürecinde vatandaşa psikolojik desteklerin sağlandığı Psiko Sosyal Destek Merkezi yangın bölgesindeki vatandaşlar için de çalışma başlattı. Sağlık Müdürlüğü'nün diğer doktor ve sağlık personelinden oluşan ekipleri de ayrıca evlerinde ilaçları da yananlar ile şeker, tansiyon gibi hastalıkları olanlara yerinde müdahaleler ve ilaç temin konularında ekipleriyle yangının yaşandığı mahalleleri dolaşıyor.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

11.00: Yangında Demirciler Mahallesi'nde sağlık ekiplerinin çalışmalarına katılan Antalya Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür, Manavgat'ta 52 kadar mahallenin yangından etkilendiğini belirterek, "Bu mahallerden toplamda yangına maruz kalan vatandaşlarımız hızlı bir şekilde hastanelerimize getirildi. Toplam il genelinde 600'e yakın yangından etkilenen vatandaşımız oldu, hastanede tedavisine devam edilen 10 vatandaşımız var. Maalesef olay yerinde 7 vefat gerçekleşti. Hızlıca bu bölgelere 112 UMKE ekipleriyle tansiyon, şeker gibi şikayetlere göre birinci aşamada o ekipleri çıkardık" dedi.

HİJYEN, TEMİZ SU VE BESLENME ÇOK ÖNEMLİ

Dr. Hülür, ayrıca içinde hekim ve sağlık personeli olan ekiplerin de çıkarıldığı ve ayrıca psikolojik ve psiko sosyal destek ekiplerinin de Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile yerinde hizmet vermek amacıyla psikologlarla saha olduklarını söyledi. Yangından etkilenen vatandaşlarla birebir, onları dinleyerek kayıtlar alındığını belirten Hülür, çevre ve halk sağlığı hizmetlerinin de bu bölgelerde önemli olduğunu, vatandaşın bundan sonraki süreçte hijyen, temiz suya kavuşması ve gıda açısından beslenme durumunun son derece önemli olduğunu açıkladı.

10.40: Gündoğmuş Kaymakamı Hamza Özbilgi, ilçedeki yangının Çayırözü mevkisi ile Alara Vadisi'nde çok etkili olmasa da devam ettiğini söyledi. Çok kısa sürede yangını söndürüp hasar tespit çalışmalarına başlayacaklarını aktaran Özbilgi, "Devletimiz tüm unsurlarıyla havadan ve karadan müdahaleye devam etmektedir." dedi.

10.38: Antalya'nın Alanya, Akseki ve Gündoğmuş ilçelerinde orman yangınlarına havadan ve karadan müdahale devam ediyor.

10.27: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekibi, Muğla'nın Marmaris ilçesinde devam eden orman yangınını söndürme çalışmalarına denizden destek veriyor.

10.17: Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "34 ilde 160 yangın kontrol altına alındı. Ormanın Kahramanları’nın 5 ilde, 14 farklı yangınla olan mücadelesi durmadan devam ediyor." dedi.

10.00: Aydın'ın Karacasu ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale devam ediyor. Alemler Mahallesi'ndeki Karıncalı Dağı eteklerinde dün akşam saatlerinde çıkan orman yangınına gece boyunca karadan müdahale eden Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine havanın aydınlanmasıyla helikopter ve uçakla da destek veriliyor. Yerleşim yerlerine uzak olan yangını söndürme çalışmalarına 1 helikopter, 1 uçak ve çok sayıda arazözle müdahale ediliyor.

09.50: Türkevleri Mahallesi'nde ise bazı evlerin yangından zarar gördüğü, bölgede çalışma başladığı görüldü. Öte yandan, yerleşim yerlerine yaklaşan alevlerin kontrol altına alınması üzerine bazı vatandaşlar da tahliye ettikleri hayvanlarını geri getirmeye başladı.

5 İLDE 14 ADET YANGIN DEVAM EDİYOR

09.47: Orman Genel Müdürlüğü yangındaki son durumu paylaştı. Yapılan açıklamada, "39 ilde 174 adet orman yangını meydana gelmiş olup, bu yangınların 160 adedi kontrol altına alınmıştır. 6 ilde 14 adet yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir." denildi.

09.45: Türkiye'nin farklı illerinden gelen arazözler ve itfaiye ekipleri de geniş bir alanın etkilendiği yangını kontrol altına alabilmek için çalışma yürütüyor. Tahliye edilen mahallelerde kontrol altına alınan alanlarda soğutma çalışmaları devam ediyor.

09.41: Milas'ın Beyciler Mahallesi'nde 31 Temmuz'da başlayan orman yangını Ören Türkevleri, Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ile Bodrum'un Aşağı Mazı, Yukarı Mazı mahallelerinde etkili oluyor. Gece boyunca karadan yürütülen söndürme çalışmalarına havadan da müdahale ediliyor.

İHA'LARDAN MAVİ VATAN'DAN SONRA YEŞİL VATAN'IN KORUNMASINA DA DESTEK

09.38: Terörle mücadele operasyonlarından Mavi Vatan savunmasına kadar birçok görevi başarıyla yerine getiren İHA'lar, orman yangınları ile mücadelede de yoğun kullanılıyor. Özellikle söndürme çalışmalarının yönlendirilmesinde etkin kullanılan insansız hava araçları, sahadan aldıkları anlık görüntüleri ilgili merkezlere aktarıyor. Türk Silahlı Kuvvetlerine ait İHA'ların söndürme çalışmalarına destek kapsamında 462 saat uçuş gerçekleştirdiği öğrenildi. İHA'lardan çekilen görüntülerde hava araçlarının yangınlarla mücadelesi de yer aldı.

09.35: Kissebükü Koyu'na kadar ilerleyen alevler havadan ve karadan çalışmayla kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Arazözlerin yanan alanlara ulaşabilmesi için iş makineleriyle orman yolu açılıyor. Gönüllüler ve bölge halkı da ekiplerin çalışmalarına destek veriyor. Bölgede günün ilk ışıklarıyla birlikte hava araçlarıyla da müdahale başladı.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

BAKAN PAKDEMİRLİ'NDEN AÇIKLAMA

09.20: Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, orman yangınlarıyla mücadelenin, moral bozmadan, yılmadan, yorulmadan, son ateş sönene kadar devam edeceğini belirtti.

MİLAS'TAKİ TERMİK SANTRAL TEHLİKESİ

09.09: DHA muhabiri Hande Nayman, CNN TÜRK canlı yayınında Ören mahallesindeki termik santralle ilgili yeni gelişmeleri aktardı. Alevlerin termik santralinin 1 km. yakınına kadar sıçradığını açıklayan Nayman, ekiplerin günün ilk ışıklarına kadar bölgeye müdahale ettiğini söyledi. Termik santral yetkililerin şu an için herhangi bir tehlike olmadığını ve bir patlama riskinin bulunmadığını söyledi. Gece boyu ekipler bu noktada hazır bekletildi. Hidrojen tanklarının da boşaltıldığı açıklandı.

09.05: Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Durum çok ciddi. Termik santralin dibine geldi alevler. Varsa imkan derhal gece görüşü olan uçak ya da helikopter yönlendirilsin" ifadelerini kullandı.

09.03: Milli Savunma Bakanlığı'nca Muğla'daki yangın söndürme çalışmalarında ihtiyaç halinde halkı denizden tahliye etmek için bir karakol botu ve çıkarma gemisi sevk edildiği duyuruldu. Bakanlığın Twitter'daki hesabından yapılan açıklamada, "Muğla’daki yangın söndürme faaliyetlerine destek olmak ve ihtiyaç halinde bölgedeki vatandaşlarımızı denizden tahliye etmek maksadıyla, Ören ve Milas bölgelerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait bir karakol botu ve bir çıkarma gemisi sevk edilmiştir" denildi.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

01.27: Aydın'ın Karacasu ilçesinde dün akşam çıkan orman yangınına müdahale sürerken, evinde mahsur kalan bir kişi ekiplerin çalışmasıyla kurtarıldı.

00.57: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Isparta Valiliğinin talebi üzerine yangına müdahale için Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı personelini görevlendirdiğini duyurdu.

Son Dakika Haberleri: Yangın termik santrale ulaştı Tahliye edildiler

00.24: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Denizli'de çıkan yangına müdahale etmek için 11'inci Komando Tugay Komutanlığının iş makineleri ve personelinin görevlendirildiğini bildirdi.