Gündem Sonbaharda kalbi koruyan 10 öneri

Sonbaharda kalbi koruyan 10 öneri

27.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sonbaharda hava sıcaklığındaki düşüş, kalbin yükünü artırıyor.

Sonbaharda kalbi koruyan 10 öneri

HABER ARAŞTIRMA - Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Gürkan, sert rüzgârlı havalara karşı kalp hastaları, kardiyovasküler risk taşıyan hipertansiyon, diyabet veya obezite sorunu olanların önlem alması gerektiğini söyledi. Sonbahar mevsiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Fürkan’ın öneri ve uyarıları şöyle:  

Haberin Devamı

1 Vücut ısısını koruyun 

Sert rüzgârlı havalar göğüs bölgesinde ısı kaybını artıracağı için koroner spazm, kalp krizi riskini yükseltebiliyor. Kalp sağlığınız için aşırı rüzgârlı havalarda sokağa çıkmayın.  

2 Rüzgârda spor yapmayın 

Haftanın en az 4 günü yapacağınız 30 dakikalık tempolu yürüyüş, kalp krizi riskini azaltıyor. Ancak soğuk ve rüzgarlı havalarda yürüyüş için kapalı mekanları tercih edin.  

3 Sabahları yürümeyin 

Koroner damarların sabah saatlerinde elastikiyet özelliğinin az olması nedeniyle sabah erken yapılan yürüyüşler, göğüs ağrısı ve nefes darlığı dahası kalp krizini tetikleyebiliyor. 

4 Yemek sonrası egzersize dikkat 

Kalp damar hastalığında koroner kan akımının az olması nedeniyle ağır yemek sonrasında yapılan egzersizler kalp krizi riskini artırabiliyor. En az 3-4 saat sonra yapın.  

Haberin Devamı

5 Ağır eşya taşımayın 

Soğukla kalbin iş yükü arttığı için soğuk havalarda ağır eşya ve yük taşımayın, dik yokuşlu yolları kullanmamaya da özen gösterin.  

6 Sonbahara uygun beslenin 

Düşük kalorili meyve ve sebzeleri bolca barındıran öğünlerle beslenmeye önem verin. Karbonhidrattan görece fakir, doymamış yağ asitlerini içeren yiyecekleri tüketin. 

7   Enfeksiyonlara karşı korunun  

Soğuk havalarla birlikte vücudumuzun direnci düşüyor ve grip ile Kovid-19 gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskimiz artıyor.  

8 D vitaminini unutmayın  

Bilimsel araştırmalar, D vitamini eksikliğinin koroner kalp hastalığı riskini anlamlı olarak artırdığını gösteriyor. Gıdalarla D vitamini takviyesi yapmanız oldukça önem taşıyor.  

9 Grip aşınızı yaptırın  

Özellikle diyabet, koroner kalp hastalıkları veya kalp yetersizliği gibi kronik immün sistemini zayıflatan hastalığınız varsa hekiminizin görüşünü alarak grip aşınızı yaptırın.  

10   Hava kirliliğine dikkat  

Hava kirliliği kalp damar tıkanıklarını, hipertansif ataklar ile kalp yetersizliği ataklarını artırdığı bilimsel olarak kanıtlandı. Bu havalara dikkat edilmeli.