Gündem Sorunlara yeni ve yaratıcı çözümler

Sorunlara yeni ve yaratıcı çözümler

26.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadınlar tarafından geliştirilen ve UNDP ‘Sosyal İnovasyon Destek Programı’na seçilen 10 proje ödüllendirildi. Projeler yoksulluk, iklim değişikliği, üretim - tüketim, nitelikli eğitim gibi pekçok soruna yenilikçi çözümler getiriyor...

Sorunlara yeni ve yaratıcı çözümler

 

MELTEM GÜNAY İstanbul

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Hızlandırma Laboratuvarı’nın kentlerdeki sorunlara yenilikçi çözümler geliştirmek ve kadınların inovasyon gücünü açığa çıkarmak amacıyla başlattığı ‘Sosyal İnovasyon Destek Programı’na seçilen 10 proje törenle ödüllendirildi.

442 başvuru arasından seçilen ve kadınların liderliğini üstlendiği 10 proje hayatın her alanını kapsıyor. Her biri günümüzün önemli sorunlarına yenilikçi çözümler bulmayı amaçlayan projeler, yoksulluk, iklim, sorumlu üretim ve tüketim, nitelikli eğitim gibi farklı sürdürülebilir kalkınma amaçları ulaşılmasına katkıda bulunma misyonunu taşıyor. Seçilen 10 çözüme para ödülünün yanı sıra görünürlük, iş birliği desteği, UNDP küresel ağında tanıtım, ek kaynak yaratmaya dair yönlendirme ve mentorluk gibi destekler sağlanacak. Ödül kazanan çözümlerden 7’si ayrıca, UNDP Türkiye Hızlandırma Laboratuvarı tarafından pilot uygulama olarak sahada denenecek.

Haberin Devamı

Sorunlara yeni ve yaratıcı çözümler

İŞTE ÖDÜLLÜ PROJELER

AGRO-Kütüphane / Kütüp-Anne Platformu:

Halka hizmet veren bir kütüphane binası ile tarım yapılabilir nitelikteki bir arsanın yan yana gelmesi ile kütüphanelerin sürdürülebilir kalkınma alanında oynayacağı rolü etkinleştiren bir çözüm.

Atık Tekstil Platformu/Joon, This is Mana:

Atık durumda olan hammaddelerin Atık Tekstil Kütüphanesi ile listelendiği ve satışa sunulduğu bir platform. Platformda uzun süre satılamayan hammaddelerin geri dönüşüm tesislerine aktarılması ve ileri dönüşümü konusunda teşvik edici bir sistem yaratan çözüm.

Derin Yoksulluk Dayanışma Ağı / Derin Yoksulluk Ağı:

Yoksulluk nedeniyle gıdaya ve temel ihtiyaçlara erişemeyen ve düzenli geliri olmayan aileleri, destekçilerle doğrudan eşleştirerek, dayanışmanın etkili bir şekilde devam etmesi için hazırlanan dijital platform çözümü.

Hukukta Tasarım /Hukukta Tasarım Türkiye:

Tasarım ilkelerinin hukuki hizmet ve sistemlere uygulanması ile insan odaklı ve kullanışlı çözümlerin ortaya çıkmasını ve bireylerin hukuk okuryazarlıklarını artırarak yerel yönetimler ve toplum arasında daha sağlıklı ilişkiler kurulmasını hedefleyen çözüm.

Haberin Devamı

İklim Değişikliği Karar Alma Simülasyonu /Dünya İklim Simülasyonu İzmir:

İklim değişikliği alanındaki sorunların çözümü için insanlara, sistemin genelini anlayabilecekleri bir bilgi ortamı ve politika geliştirmede karar alıcı pozisyonunda yer alabilecekleri bir simülasyon ortamı sunan çözüm.

Ketenden Şeyler Atölyesi / Döngü Kooperatifi:

Kuraklık riskine karşı, ek sulama ve pestisit gerektirmeyen keten tarımının AR-GE ile desteklenerek yaygınlaşması yoluyla; keten bitkisinden yarı mamullerin ve butik ürünlerin elde edileceği ve kısmi zamanlı esnek çalışma modeli ile kadınlara ve gençlere istihdam yaratacak çözüm.

Matters Dijital Kooperatif / Önemsiyoruz Derneği:

Tasarlanan platform aracılığıyla kadın işsizliğine yönelik teknoloji bağlantılı olanaklar yaratan, kırılgan gruplara yeni beceriler edindirmeyi ve aynı anda sosyal güçlenmeyi hedefleyen çözüm.

Sistem Düşüncesiyle Eğitimin Değişen Dili / Ö. Darüşşafaka Ortaokulu:

Sistem düşüncesinin her yaş için kullanılabilir ve erişilebilir araçlarını fen ve matematik derslerinde kullanarak öğrencilerin kavramlar arasındaki ilişkilerin nasıl işlediğini somutlaştırarak anlamasını amaçlayan çözüm.

Haberin Devamı

Su Kumbarası:

Özellikle havalimanlarında çöpe atılan suların sıhhi tesisata bağlanarak tuvaletlerde ya da bahçe sulamasında kullanılmasını amaçlayan ve aynı zamanda pet şişelerin geri dönüştürülmesini sağlayan ayrıştırıcı araç çözümü.

The Karia Hub / Komünite Bodrum:

Bodrum’da yaşayan farklı sektörlerden genç girişimcilerin deneyimlerini ve uzmanlıklarını bir araya getirip işbirliği yapmayı, paylaşmayı, ortak yaratım platformu oluşturmayı hedefleyen sosyal girişim modeli.