Gündem Sözde emir, intihar yeleğiyle yatıyormuş

Sözde emir, intihar yeleğiyle yatıyormuş

21.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gaziantep’te önceki gece polis baskınında kendisini patlatan IŞİD’li Yunus Durmaz’ın, yakalanma korkusuyla intihar yeleğiyle uyuduğu ortaya çıktı

Sözde emir, intihar yeleğiyle yatıyormuş

Gaziantep’te, önceki gece polisin düzenlediği hücre evi operasyonunda kendisini patlatan IŞİD’in sözde “Türkiye Emiri” Yunus Durmaz’ın sıranın kendisine geldiği ve yakalanacağı korkusuyla intihar yeleği ile uyuduğu ortaya çıktı. Evde yapılan aramada bir çanta dolusu para, kilolarca bomba, bir çuval dolusu fünye, bilye, tüfek, tabanca ve çok sayıda mermi ele geçirildi.

Haberin Devamı

Geçen yıl Ankara Gar Meydanı’nda 103 kişinin can verdiği katliamın planlayıcısı olan Durmaz’ın Suriye’ye hiç gitmediği her ay farklı adreslere taşınarak saklandığı, eşinin de dikkat çekmemek için çarşaf giymediği öğrenildi. Aynı evde sağ olarak yakalanan kardeşi Hacı Ali Durmaz’ın sorgusu sürüyor.

Kırmızı listedeydi

Kamuoyu Yunus Durmaz ile kardeşi Hacı Ali Durmaz’ın adını Diyarbakır’da HDP mitingine, Suruç’ta SGDF) üyelerinin basın açıklamasına ve Ankara Gar Meydanı’ndaki mitinge düzenlenen bombalı saldırıların planlayıcısı olarak öğrendi. Diğer IŞİD eylemlerinde de adı geçen ve “canlı bomba” eylemi yapabilecekleri belirlenerek aranan Durmaz kardeşler, İçişleri Bakanlığı’nın “aranan teröristler” listesinde de yer alıyordu.

Haberin Devamı

Kırmızı listede yer alan Yunus Durmaz’ın başına 4 milyon lira; mavi listedeki Hacı Ali Durmaz’ın başına da 1.5 milyon lira para ödülü konularak aranmaya başladı. Son olarak Taksim Meydanı’nda, Gaziantepli “canlı bomba” Mehmet Öztürk’ün kendisini patlattığı intihar saldırısında Durmaz kardeşlerin Fenerbahçe-Galatasaray maçında da eylem yapacakları öne sürülünce derbi maçı ertelenmişti.

Gaziantep polisi, Ankara saldırısının ardından Durmaz kardeşlere ulaşmak için yoğun çalışma başlattı. Yunus Durmaz’ın sınırı geçemediği ve Gaziantep’te olduğu belirlendi. Kentte sıkışan ve hareket alanı bulamayan Yunus ve Hacı Ali Durmaz kardeşlerin 19 Mayıs törenlerine saldırı hazırlığı içinde olduğu bilgisine ulaşıldı. Polis ekipleri Durmaz kardeşler ile irtibatlı olduğunu belirleyerek izine ulaştığı kişilerin onlarca adresine salı gününden itibaren birbiri ardına operasyon düzenledi. Yapılan baskınlarda, gözaltına alınan 60 şüpheli arasında yer alan zanlılardan Durmaz kardeşlerin yakalanma endişesi yaşadığını ve 19 Mayıs için eylem yapmayı planladığı bilgisi alındı.

Yıldırım operasyon

Adresleri saptanan Yunus ve Hacı Ali Durmaz kardeşlerin yakalanması için polis önceki gün yıldırım operasyon yapmaya karar verdi. Saatler 19.55’i gösterirken, evin çatısına çıkan Yunus Durmaz polisleri fark etti. Polisler Durmaz’a “yere yat, teslim ol” uyarısında bulundu. Bu sırada Yunus Durmaz, üzerindeki intihar yeleğinin fünyesini çekerek patlayıcıyı infilak ettirdi. IŞİD’in sözde “Türkiye Emiri” olan ’Muhammed Ali’ ve ’Sarı Yunus’ kod adlarını da kullanan Yunus Durmaz parçalanarak öldü.

Haberin Devamı

Bu sırada polis, evde bulunan ikinci isim olan Hacı Ali Durmaz’ın kaçmaya çalıştığı belirlendi. İçeri giren polis, en alt katta gizlenen Hacı Ali Durmaz’ı da gözaltına aldı. İkinci kata çıkan polis, burada da Yunus Durmaz’ın eşi Nesibe Durmaz ile yaşları 3 ile 5 olan 2 çocuğunu buldu ve Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü. Bu sırada evde fark edilen tuzaklanmış bir patlayıcı da bomba imha uzmanlarınca imha edildi.

Polisin daha önce ulaştığı bilgiler ve operasyonun ardından yapılan incelemede Durmaz kardeşlerin son dönemde hareket alanı bulamadığı, sıkışan Durmaz’ın, irtibatlı olduğu IŞİD’in üst düzey yöneticilerine “Beni yakalayacaklar ama teslim alamayacaklar” dediği bunun için intihar yeleği ile dolaştığı ve intihar yeleği ile uyuduğu belirlendi.

Haberin Devamı

Her ay farklı adres

Polisler, Durmaz’ın deşifre olmamak için eşi veya irtibatlı olduğu kişiler aracılığıyla her ay farklı bir adrese taşındığını da tespit etti. Durmaz’ın eve 1 ay önce taşındığı belirlendi. Evin sahibi olan Ahmet Keper, “Bir ay önce ağabeyim evin kiralanmak istendiğini söyledi. Ben de ağabeyime Suriyeli değilse vermesini söyledim. Bu kişi kendisine Türk olduğunu söylemiş. Biz kira bedeli olarak 450 lira istedik. Ancak bize parasının olmadığını söyledi. Biz de bunun üzerine kirayı 350 liraya indirdik. Telefon istedim olası durumlar için fakat bu terörist cep telefonu kullanmadığını söylemiş. Biz kim olduğunu bilmiyorduk. Bilsek evi vermezdik” dedi.

9 kişiye gözaltı

Öte yandan polis ekipleri bu sabah merkez Şehitkamil ilçesinin Övündük Mahallesi’ndeki bir bağ evine operasyon düzenledi. Özel Harekat polislerinin de katıldığı operasyonda IŞİD üyesi oldukları belirtilen yabancı uyruklu dokuz kişi gözaltına alındı. Öte yandan Antalya’da 3 gün önce IŞİD’e yönelik operasyonda gözaltına alınan 1’İ kadın 11 şüpheli, adliyeye sevk edildi.