Gündem Sözde sıkıyönetim komutanına müebbet

Sözde sıkıyönetim komutanına müebbet

12.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişimi sırasında adı Kayseri sıkıyönetim komutanı, vali ve belediye başkanı olarak geçen garnizon eski komutanı Tümgeneral İsmail Yalçın, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı

Sözde sıkıyönetim komutanına müebbet

Kayseri’de, darbecilerin hazırladığı sözde ‘Yurtta Sulh Konseyi’ listesinde adı sıkıyönetim Kayseri komutanı, vali ve belediye başkanı olarak geçen garnizon eski komutanı hava pilot tümgeneral İsmail Yalçın, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Karar duruşmasında hakkındaki suçlamaları reddeden Yalçın, 15 Temmuz gecesi kullandığı kurumsal cep telefonuna ait HTS kaydının daha önce verdiği ifadeleri doğruladığını öne sürerek şunları söyledi: “15 Temmuz gecesi Moda Spor Kulübü’ndeki düğünde derdest edilerek, Fenerbahçe Orduevine götürüldük. Orada, cep telefonlarımıza el konuldu. O gece, telefonumdaki 23.02’de yer alan ve 06.31’e kadar devam eden yönlendirme, rızam dışında yapılan yönlendirmedir. Büyükşehir Belediye Başkanımız sabah aradığında, telefonu açtım. Ardından, o dönem bir altımdaki personel olan Hüseyin D. ile konuştum. 23.02’de Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi’nden yapılan çağrıyı ben yapmadım.”

‘HTS kayıtlarında yok’

Halen görevde olan Kayseri Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanının telefonlarına cevap vermediği iddialarını da reddeden İsmail Yalçın, “Kayseri Valisi defalarca aradığını söylüyor ama, HTS kayıtlarında böyle bir şey yok. Büyükşehir Belediye Başkanı telefonuna cevap vermediğimi söylüyor. 06.31’de görüştük. Daha öncesinde ise herhangi bir cevapsız arama da yok. Hem vali, hem belediye başkanı, hem de Kayseri milletvekili Taner Yıldız ile 10 dakika telefonda konuştum. HTS kaydı ile suçsuzluğum ortaya çıkmıştır. Mağduriyetimi giderecek bir karar vereceğinize inanıyor, beraatimi istiyorum. Suçsuzum” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti, Garnizon eski Komutanı Hava Pilot Tümgeneral İsmail Yalçın’ı, ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme’ suçundan, oy birliğiyle ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.

Darbecilerin hapis cezasına onama

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, FETÖ’nün darbe girişiminde sözde “Muğla sıkıyönetim komutanı” olarak gösterilen eski Aksaz Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Namık Alper ile eski Aksaz Merkez Komutanı Deniz Piyade Albay Aytunç Kan’ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı.

Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, anayasal düzene karşı suç nedeni ile hükmen verilen hapis cezası miktarının, sanıkların tutuklulukta geçirdiği süreler dikkate alındığında orantılılık ilkesinin bozulmaması nedeniyle adli kontrol tedbirlerinin de yetersiz kalacağını belirterek, tahliye taleplerini de ayrı ayrı reddetti.