Gündem Sualtı mirasında rol model olduk

Sualtı mirasında rol model olduk

02.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Barındırdığı farklı medeniyetlere ait batık şehirler ve limanlar kadar 4 bin yıl öncesine dayanan gemi batıklarıyla sualtı arkeolojisi biliminin temelini atan Türkiye’nin uyguladığı Sualtı Kültür Mirasının Korunması Programı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) ve Dünya Sualtı Etkinlikleri Federasyonu (CMAS) tarafından rol model seçildi.

Sualtı mirasında rol model olduk

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul  - Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Öniz, Fransa’nın başkenti Paris’te UNESCO ve CMAS yetkilileri ile işbirliği protokolü imzaladı. 

Haberin Devamı

Antalya’daki Gelidonya batığını 1950’li yıllarda araştıran ABD’li bilim insanı Prof. George Bass, sualtı arkeolojisi biliminin temellerini atmış, 70-75 yıl önce Anadolu’da başlayan ilk sualtı kazıları dünya bilim literatürüne “sualtı arkeolojisi” isimli bilim dalının girmesini sağlamıştı. 

Türkiye ilk sırada 

Türkiye; limanları, antik sualtı kentleri ve batıklarıyla halen dünyanın bu alandaki zengin ülkelerinin başında yer alıyor. 

Türkiye’nin beş yıldır uyguladığı Sualtı Kültür Mirasının Korunmasi Programı, UNESCO ve Dünya Sualtı Etkinlikleri Federasyonu (CMAS) tarafından rol model kabul edildi. Akdeniz Üniversitesi Kültür Varlıklarını Koruma Ve Onarım Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Öniz geçtiğimiz günlerde Fransa’nın başkenti Paris’e giderek işbirliği protokolünü imzaladı. Aynı zamanda CMAS Sualtı Kültür Mirası Direktörü olan Doç. Dr. Hakan Öniz, protokolün Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı sunacağını söyledi. 

Haberin Devamı

Dalgıçlar için kitap

Milliyet’e konuşan Doç. Dr. Öniz, “Türkiye Sualtı Federasyonu ile uyguladığımız programda 400 dalgıç-balıkadam eğitmenini sualtı kültür mirasımızın korunması için yönlendirdik. Böylece binlerce dalgıç, 8 bin 500 kilometre kıyısı olan ülkemizdeki sualtı kültür mirası hakkında duyarlı oldu. Bu kadar geniş alanı bilim insanları, Sahil Güvenlik, polis ya da jandarma koruyamaz. Bu programla binlerce dalgıç kültür mirasımızı korurken yeni bulgulara ulaşmamızı da sağlıyor. 120 ülkede dalgıçlar için kitap hazırlandı ve şimdilik 15 dile çevrildi” dedi.