Gündem Suyun altındaki gizemli dünya

Suyun altındaki gizemli dünya

17.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Deniz, yaz tatilinin vazgeçilmezi ancak dalış tutkunları için her mevsim, mucizelere açılan bir kapı. Suyun altındaki rengârenk yaşamı keşfetmek isteyenler, dalış yapılacak yerlerin peşinden gidiyor. Kaş, Bodrum, Çanakkale başta olmak üzere Türkiye, dalış merkezleri sayesinde tüm dünyanın dikkatini çekiyor

Suyun altındaki gizemli dünya

Su altının gizemli dünyasını keşfetmek isteyenlerin tercihi dalış turizmi. Dünyada Papua Yeni Gine, Mısır, Maldivler, Avustralya, Bahama Adaları en önemli dalış noktalarından. Ancak yer üstünde sayısız güzelliğe sahip Türkiye de dalış turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin su altı canlı çeşitliliğinin yanı sıra birçok medeniyete ev sahipliği yapması ve kıyılarında batan gemi sayısının çokluğu nedeniyle de dalış turizminde cazip bir bölge. Türkiye’de dalış yapılabilecek yerlerden öne çıkanlar ise şöyle:

Haberin Devamı

Antalya’da seçenek çok

- Kaş: Yunanistan’ın Meis Adası ile Kaş arasındaki son dalış noktası olan Kaş Flying Fish, en popüler dalış noktalarından. Bu bölgeye giderken su üzerinde sıçrayan uçan balıkları görmek mümkün. 80 metreye kadar derinleşen resifte, otuz beş metreden sonra renklenen kayaların etrafında, kuma yatmış iri orfozlar ve akyalar gözlemlenebiliyor. Bölgede, İkinci Dünya Savaşı’nda batan 3 pervaneli bir İtalya savaş uçağı da yer alıyor. Kaş’ın 8 kilometre açığında ise Uluburun Batığı bulunuyor. 3300 yıl önce batan gemi, Tunç Çağı’na ait dünyanın en eski deniz ticaret gemisi batığı olduğu kabul ediliyor.

- Kemer: Kemer Yat Limanı’ndan 1,5 kilometre kadar açıkta kum bir zemin üzerinde, Paris Batığı bulunuyor. 25 metre derinlikteki batık İkinci Dünya Savaşı’nda batan bir Fransız yük gemisine ait. 3 güverte ve iki ambara sahip gemi, ambarlarında birbirine kaynamış cephaneleri ve orta bölümdeki çini kaplı kısmıyla ilgi çekiyor.

Haberin Devamı

- Kalkan: Bölge, balık çeşitliği ve sualtı bitkileri yönünden oldukça zengin. Kaplumbağa, orkinos, vatos, köpekbalığı görülebilecek deniz canlılarından bazıları. Kalkan açıklarındaki dalış merkezlerinden en bilinenleri Sakarya Batığı ile İngiliz kargo gemisi batığı.

- Manavgat: Manavgat yakınlarında, iki yüz metre açıkta B-24 Amerikan Savaş Uçağı Batığı bulunuyor. Batık, 1944’te düşen Hadley’s Harem isimli B-24 tipi Amerikan savaş uçağına ait.

- Kekova: Antalya Demre’deki Kekova da önemli dalış noktalarından biri. Su altında antik bir kent barındıran doğa harikası Kekova’da 1986 yılından bu yana uygulanan dalış yasağı kontrollü bir şekilde kaldırıldı. Blue Cave (Mavi Mağara), Antrum, Koy, Reef, Eğri Liman, Yelkenli Gemi, İberian Cost Gemisi Batığı, Deniz Feneri, Duvar öne çıkan dalış noktaları arasında. Suyun temizliği, görüş mesafesinin uzunluğu, canlı zenginliği, mağaradaki renk cümbüşü gibi özellikleri nedeniyle son yıllarda artan oranda ilgi gören Kekova, ılıman ikliminden dolayı dört mevsim dalış için uygun.

Fotoğrafçılığa elverişli

- Bodrum: Muğla, Bodrum’da Büyük Bango, Küçük Bango, Karaada, Kargı, Köçek, Orak adaları gibi birçok dalış noktası var. Bu dalış noktalarından Orak Adası, derinliği, mağaraları, rengârenk süngerleriyle dikkat çekiyor. Kargı ve Köçek adalarında ise antik kalıntılara da rastlanıyor. Barakuda sürüsü ve gümüş renkli karagöz balıklarının en fazla olduğu Köçek’te, Kargı Adası’nda görülen balıklardan başka triton ve pina gibi kabuklu canlılara da rastlanabiliyor. Ayrıca su altı fotoğrafçılığı açısından da oldukça elverişli.

Haberin Devamı

Karaada’daki Kaçakçı Koyu ise koy içerisinde suyun bir metre altında ada içerisine doğru 40-50 metre giden bir mağaraya sahip olmasıyla ilgi görüyor. Yine Karaada’daki Aksona Burnu’nda bol miktarda arkeolojik bulguya sahip olmasının yanı sıra ahtapot, orfoz, lahoz, sinarit, barakuda, müren, vatoz ve karavida görülebiliyor.

Her seviyeye uygun

- Ayvalık: 22 adacıktan oluşan Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde mercan resifleri açısından zengin dip yapısı ve berrak deniziyle 41 dalış yapılacak bölge bulunuyor. Bu bölgelerden Deli Mehmet, Kerbela, Tokmaklar en bilinenlerinden. Derin akıntı, gece, reef dalışları ve değişen derinlikteki bölgeleriyle her seviyedeki dalgıca hitap ediyor.

Haberin Devamı

Suyun altındaki gizemli dünya

Çanakkale Savaşı’nın izleri görülebiliyor

Çanakkale, özellikle Çanakkale Savaşları sırasında batan gemiler nedeniyle birçok batığa ev sahipliği yapıyor. Şu anda dalışa açık olan batıkların yanı sıra yeni gemilerin de turizmine açılması yönünde çalışmalar yürütülüyor. Son olarak İngiliz Kraliyet Donanması’na bağlı olan ve 1915’te, bir Alman denizaltısı tarafından torpillenerek batırılan HMS Majestic gemisinin dalış turizmine kazandırılıyor.

Öte yandan Çanakkale Boğazı çıkışındaki Kaptan Franko ile Saros Körfezi’nde Kemikli’nin açığındaki Lundy dalınabilecek batıklardan. Boğazda 15 ile 30 metre derinliklerde birçok kalıntıyla karşılaşılabilir. Bölgenin su altı faunası da oldukça zengin. Gökçeda’nın Kuzu Limanı’nda Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma batık kalıntıları var. Mermer Feneri ile Anadolu Yakası arasındaki bölgede çapalar ve gemi kalıntıları bulunuyor.

Haberin Devamı

Mermer Burnu, Tuz Burnu’nun güney sahilleri serbest dalış için uygun. Yine Minnoş Kayalar’da da birçok deniz canlısı görülebilir.