Gündem Trakya’daki tarım alanları alev alev

Trakya’daki tarım alanları alev alev

22.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Orman yangınları yüreğimizi yakarken, tarım alanlarındaki yangınlar da ekili arazileri küle çeviriyor. Trakya’da son 1 aydaki yangınlarda 102 bin metrekare ekili ve anızlı arazi zarar gördü.

Trakya’daki tarım alanları alev alev

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da, son 1 ayda çıkan yangınlarda toplam 102 bin 700 metrekare ekili ve anızlı arazi zarar gördü. Trakya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yalçın Kaya, genellikle insan kaynaklı olan yangınlarla ilgili uyarılarda bulunarak, “Yangınlar ülkemizin en büyük dertlerinden” dedi.

Haberin Devamı

Trakya’da yaz aylarıyla birlikte insan kaynaklı ve artan hava sıcaklığı nedeniyle çok sayıda yangın çıkıyor. Bu yangınlarda ekili ve anızlı tarım arazileri zarar görüyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi verilerine göre kentte 1 ayda toplam 31 yangın çıktı. Buğday, arpa gibi ürünlerin ekili olduğu tarlalarda yayılan yangınlarda 55 bin metrekare ekili alan zarar gördü.

En çok sigaradan

Tekirdağ’daki tarım alanlarında çıkan yangınların 15’inin sigara, kibrit ve benzeri yakıcı maddeler nedeniyle, 9’unun biçme sırasında balya ve biçerdöver makineleri kaynaklı, 4’ünün elektrik tellerinin kıvılcım atması, 1’inin atıl haldeki çöplerin yakılması, 1’inin kimliği belirsiz kişilerce kabloların yakılması ve 1’inin de inşaatta yapılan kaynaktan çıktığı belirtildi. Edirne’de ise son bir ayda ekili alanlarda ve anız bulunan arazilerde çıkan yangınlarda, toplam 16 bin metrekare alanın zarar gördüğü belirtildi. Yangınların anız yakma kaynaklı olduğu ifade edildi. Kırklareli Belediyesi İtfaiye ekipleri ise kentte son 1 ayda 8 bin metrekare anız, 30 bin 900 metrekare ekili alan olmak üzere toplam 31 bin 700 metrekare arazi zarar gördü. Bu verilere göre 3 ili kapsayan Trakya’da toplam 102 bin 700 metrekare tarım alanı zarar gördü.

Haberin Devamı

Trakya Üniversitesi Bitki Islah Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, son aylarda bölgedeki yangınlara karşı alınması gereken önlemlere dikkat çekti. Prof. Dr. Kaya, sigara izmariti, kibrit ve benzeri yanıcı madde ile temizlik amaçlı anız yakma gibi insan kaynaklı yangınlarla ilgili uyarıda bulunarak, “Trakya’da en çok ekilen ürün buğday, arkasından da arpa geliyor. Bunlar haziran sonu, temmuz başı civarında biçime hazır oluyor. Sigara izmariti ve benzeri şeylerden kaynaklanan yangınlar ülkemizin en büyük dertlerinden biri” dedi.

Riskli bölgelerdeki ormana giriş yasak

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), valiliklere “Orman Yangınlarına Karşı Alınacak Tedbirler” konulu genelge gönderdi.

Genelgeye göre; orman yangını için riskli bölgelerdeki ormanların çevresinde ateş yakılması ve orman alanlarına girişler 31 Ağustos 2022 tarihine kadar yasaklanacak. Kamping işletmeleri haricinde ormanlarda kamp yapılamayacak. Ormanlık alanlara
yakın olan yerlerde düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek gibi yanıcı madde kullanımına izin verilmeyecek.