Gündem “Trüf” öğrencilere burs olacak

“Trüf” öğrencilere burs olacak

12.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eğitim, Geriatri, Ekolojik Tarım, Turizm (EGET) Vakfı’nca, dünyada “kara elmas” olarak adlandırılan ve zenginlerin yiyeceği olarak bilinen trüf mantarının 2024’te Muğla’da ilk hasadının yapılması planlanıyor. Kilo fiyatı 1000 euroyu bulan trüf mantarından elde edilecek gelir hem üniversite hem de tarım lisesi öğrencilerine burs olacak.

“Trüf” öğrencilere burs olacak

MELTEM GÜNEŞ Ankara - İklim krizi, artan nüfus, azalan doğal kaynaklar nedeniyle orman ekosistemlerinin sağladığı ürün ve hizmetlere geçmişten daha fazla ihtiyaç duyulurken, ekonomik değeri yüksek olan trüf mantarı da orman, tarım ve gıda sektörü açısından büyük önem arz ediyor. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) trüf mantarını da ekleyerek, üretimini teşvik kapsamına aldı.

Haberin Devamı

“Trüf” öğrencilere burs olacak
Trüf mantarı, özel eğitimli köpeklerle bulunabiliyor.

‘Kilosu 1000 euro’

EGET Vakfı kurucularından Özlem Uzman, yaptığı açıklamada, Muğla’da toplam 22 dönümlük alana Türkiye’nin en geniş özel trüf plantasyonunu kurduklarını söyledi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden satın alınan, trüf sporu aşılanmış 415 meşe fidanını 2015’te toprakla buluşturduklarını aktaran Uzman, “Özel eğitimli köpekler ile bulunabilen ve kilosu 1000 euroya varabilen bu mantarın ilk hasadını 2024’te yapmayı planlıyoruz. Elde edilecek gelir öğrencilere burs olacak” dedi.

Trüfün gelişme evresinde, araziye ek değerler katabilmek için meşe fidanlarının arasına lavanta diktiklerini de dile getiren Uzman, “Sahil bölgesinde lavanta yetiştirilebileceğini ispatladık. Lavanta fidanlarının isteyen çiftçilere satılmasıyla burs geliri elde edildi.  Arazi çevresine konulan kovanlardan lavanta balı elde edildi. Bölge arıcıları da ikinci yıldan itibaren bölgeye kovanlarını getirdiler” diye konuştu.

Haberin Devamı

36 bini aşkın başvuru

Genç bir vakıf olmalarına rağmen çok fazla burs başvurusu aldıklarına dikkat çeken Özlem Uzman, “7 yılda, 36 bin 448 öğrenci, başvuruda bulundu. Burslarımızdan 191 öğrenci yararlandı. Nisan 2023 itibariyle 96 öğrenciye burs vermekteyiz. Vakfımız bu yıl üniversite öğrencilerinin yanı sıra lise öğrencilerine de burs vermeye başladı” dedi.