Gündem ‘Türk ekonomisi rayında ilerliyor’

‘Türk ekonomisi rayında ilerliyor’

26.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEİK Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Töreni’nde “Türk ekonomisi rayında ilerliyor. Geçici rahatlama değil, enflasyonda kalıcı düşüş hedefliyoruz” dedi.

‘Türk ekonomisi rayında ilerliyor’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Ödül Töreni’nde açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Düzenlenen ödül törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Valisi Davut Gül, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK Yönetim Kurulu üyeleri, iş konseyi başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye Yüzyılı vizyonunun gerçeğe dönüşmesi için emek veren, taş üstüne taş koyan herkesle yol yürümekten şeref duyduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşimiz, gücümüzü dünyaya taşımaktır vizyonunun hakkını veren siz kardeşlerim, yol arkadaşlığından memnunuz bahtiyarız. Bugün bir kez daha altını çizerek vurgulamak isterim ki, siz çalıştığınız, ürettiğiniz, yatırım yaptığınız, ihraç ettiğiniz, Türk ekonomisine katkıda bulunmak istediğiniz müddetçe biz de sizlerin yanında olacağız” dedi.

Haberin Devamı

‘İhracatta rekor kırdık’

Depremin yanı sıra son bir yılda üst üste üç seçim geçirdiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Siz DEİK üyelerimizin de çabalarıyla ihracatımız 255 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Geçen yıl mayıs ayında 57 milyar dolara ulaşan yıllık cari açık mart ayında 31,2 milyar dolara kadar geriledi. Altın ve enerji hariç cari denge ise yıllık 36,1 milyar dolar fazla verdi. Cari açıktaki iyileşmenin devam edeceğine inanıyorum. Büyüme tarafında da sonuçlar umut vericidir yüzde 4,5 oranı ile Avrupa’da birinci, OECD ülkelerinde ikinci, G20’de ise dördüncü sıradayız. Milli gelirimiz tarihte ilk kez 1,1 trilyon doların üzerine çıktı. 2024 Mart ayı işsizlik oranı yüzde 8,6’ya geriledi. Turizmden bilişime, sağlık turizminden lojistik ve müteahhitlik hizmetlerine pek çok başlıkta geçen seneyi güzel rakamlarla kapattık. Tüm dünya gibi bizim de ana sıkıntı kaynağımız olan enflasyon dışında hedeflerimizin de üstünde bir başarı sergiledik.”

‘Dezenflasyon dönemine gireceğiz’

1 Nisan sabahı için senaryo yazıldığını ve çizilen senaryoların hiçbirinin gerçekleşmediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Her seçim öncesi yaptıkları gibi yine döviz kuru üzerinden millete korku saldılar. ‘1 Nisan sabahı döviz kuru şöyle uçacak, böyle fırlayacak’ diye akla ziyan bir sürü senaryo yazdılar. Hatta insanları dolar-avro satın almaları için ahlaksızca kışkırttılar. Peki, ne oldu? Çizdikleri karamsar senaryoların hiçbiri gerçekleşmedi. Türk ekonomisi rayında ilerlemeye devam etti. Ekonomi programımızın asli önceliği enflasyonu tek haneye indirmek suretiyle milletimizin refahını artırmaktır. Geçici rahatlama değil, enflasyonda kalıcı düşüş hedefliyoruz. Kararlıyız, sabırlıyız ve asla kolaycı çözümler peşinde değiliz. Aylık enflasyon hedeflerimiz doğrultusunda yavaşlamaya devam ediyor. Yıllık bazda ise enflasyonun mayıs ayında en yüksek seviyeye ulaşmasını ardından hızlı bir düşüşe geçmesini bekliyoruz. Böylece yılın ikinci yarısından itibaren dezenflasyon dönemine gireceğiz.”

Haberin Devamı

‘Güzel netice alacağız’

Ülkeye yönelik yatırımcı güveninin de her geçen gün arttığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uyguladığımız program sayesinde cari işlemler açığı düştü. Enflasyon beklentileri iyileşmeye başladı. Biraz sabır ve dirayetle çok daha güzel neticeler alacağız” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

‘İsrail üzerinde baskı kurmayı sürdüreceğiz’

İsrail üzerindeki baskıyı sürdüreceklerini kaydeden Erdoğan, “Gazze’de 36 bin masumu şehit eden İsrail’i ateşkese zorlamak amacıyla aldığımız ticari işlemleri durdurma kararımızın sürecinde de iş dünyamızla iletişim kanallarımızı açık tutuyoruz. Netanyahu yönetimi Gazze’deki katliamlarına son verinceye kadar ticaret ve diplomasi alanında İsrail üzerinde baskı kurmayı sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.