Gündem Türk vatandaşlarına vize işkencesi! Başvurular neden reddediliyor?

Türk vatandaşlarına vize işkencesi! Başvurular neden reddediliyor?

05.07.2022 - 13:56 | Son Güncellenme:

Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği üyesi ülkelere girişte çektiği vize çilesi, bir rapor halinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) sunuldu. Schengen vizesi başvuruları neden reddediliyor? İşte detaylar...

Türkiye, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) Schengen Vize sisteminin kötüye kullanıldığına ilişkin itirazını yaptı. AKPM komisyonunda kabul edilen rapor, 2014 yılında yüzde 4 Schengen vize reddinin, 2020 yılı itibarıyla yüzde 12.7’ye yükseldiğini ortaya koydu. Raporda, gereksiz ve çok fazla belge istendiği, ücretin yüksek olduğu, yüz yüze başvurma zorunluluğu gibi konulara itiraz edildi.

Haberin Devamı

RAPOR KABUL EDİLDİ

AKPM’de, “Schengen Bilgi Sisteminin Avrupa Konseyi Üye Devletleri Tarafından Siyasi Güdümlü Bir Yaptırım Olarak Kötüye Kullanılması” raporunun görüşmeleri geçtiğimiz hafta Strazburg’da yapıldı. AKPM üyesi AK Parti Milletvekili Ziya Altunyaldız’ın sunduğu rapor, komisyonda kabul edildi. Rapor, Genel Kurul’a sunularak tavsiye kararı niteliği kazanacak.

"İTİRAZLAR KABUL EDİLİRSE TAVSİYE KARARI ALINACAK?

Raporla ilgili bilgi veren CNN Türk Berlin Temsilcisi Erhan Merttürk, "Önce rakamların diliyle olayı anlatalım. 2014 yılında reddedilen başvurusu sayısı yüzde 4. 2020 yılında yüzde 12,7'ye ulaşmış. Evrakları içeri verenlere yönelik redden bahsediyoruz. Zaten o evrakları hazırlayıp sunmak büyük bir zorluk. Bu da raporda yer alıyor. Başvuru harcının çok yüksek olması, yüz yüze başvuru şartı ileri sürülmesi Türkiye'nin şikayet ettiği konulardan. Bir insanın Avrupa'ya gelebilmesi için bu vizeyi alması gerekiyor. Giderek bunun zorlaştığını söyleyebiliriz. Raporla ilgili görüşme Strasburg'da gerçekleşti. Genel Kurul'da görüşüldükten sonra itirazlar kabul görürse tavsie kararı alınacak. Kararın işleme alınıp alınmayacağını zaman gösterecek." dedi.

Haberin Devamı

HAZIRLANAN RAPOR NE SÖYLÜYOR?

CNN Türk yayınında konuşan Hukukçu Devrim Nur Kayabalı, "Aslında bu konuyu 3 başlık altında saatlerce konuşmamız gerekiyor. Konu derin.. Sosyo-ekonomik ve siyasi nedenleri de var. AB 2015 yılından sonra birçok ülkeye vizesiz dolaşım hakkı tanındı. Türkiye'nin vatandaşlık statüsünden bir takım değişiklikler meydana geldiği söyleniyor. Acaba çok karışık bir etnik kökene sahip oldu diye mi böyle bir zorlama geliyor... Bu akıllara gelen nedenlerden bir tanesi. Buna hayır cevabı vermek gerekiyor. Kalabalık bir etnik kökenden bahsedecek olursak Almanya da içerisinde Türk vatandaşı popülasyonu çok fazla olan bir ülke. Ukrayna 2017 yılında 40 milyon nüfusa sahip olmasına rağmen böyle bir vizesiz dolanım hakkı almıştır. Dini konulara gelecek olursak Malezya da bizimle aynı dine mensup insanlardan oluşuyor. AB onlara da bu hakkı tanımıştır. Peki dünyada birçok yere vizesiz dolanım verirken neden Türk vatandaşlarına böyle bir perspektiften bakılıyor? Şu bir gerçek Meclis tarafından sunulan rapor çok açık. AB'nin bu tutumu uluslararası tüm mevzuatlara göre bir insan hakları ihlali." ifadelerini kullandı.