Gündem Türkiye’de mutluyuz burada yaşayabiliriz

Türkiye’de mutluyuz burada yaşayabiliriz

17.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Öğrenci değişim programı Erasmus’laTürkiye’yi tercih eden Fransız öğrenciler, Türkiye’yi çok sevdiklerini söylüyorlar. Aralarında eğitimleri bittikten sonra Türkiye’de yaşamaya devam etmek isteyenler de var

Türkiye’de mutluyuz burada yaşayabiliriz

Fransa İstanbul Başkonsolosluğu, önceki gün öğrenci değişim programı Erasmus’la Türkiye’ye gelen Fransız öğrenciler ve Fransa’ya giden Türk öğrencileri bir araya getiren bir etkinlik düzenledi. Fransa Sarayı’nda düzenlenen ErasmusIstanbul partisinde konuşma yapan İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, 2015-2016 öğretim yılında 850 Fransız öğrencin eğitim için Türkiye’yi tercih ettiğini, Türkiye’den Fransa’ya eğitim için giden öğrencilerin sayısının ise 3 binin üzerinde olduğunu söyledi.
Neden Türkiye?
Türkiye’de Fransızca eğitim veren okullarda 8 bin öğrencinin eğitim gördüğünü kaydeden Başkonsolos, bu öğrencilerin Türkiye’de sayıları 500’den fazla olan Fransız firmalarında çalışma imkânı bulduğunu ve bulabileceğini ifade etti. Konuşmasında Orhan Pamuk’un Yeni Hayat kitabında yer alan ‘Bir gün bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti’ cümlesine atıfta bulunan Başkonsolos Buchwalter, öğrencilere Türkçe seslenerek “Siz de Erasmus’a katıldınız ve hayatınız değişti ya da değişecek. Daha güzel, daha mutlu, daha sevgi dolu bir dünya için barış için insanlık için yaşasın Erasmus, yaşasın Erasmus öğrencileri” dedi. Konuşma sonrasında Başkonsolos’un yaptığı çekilişle iki öğrenciye İstanbul-Paris uçak bileti hediye edildi.

Etkinlikte, İstanbul’a gelen Fransız öğrencilerle görüştük, “Neden Türkiye” diye sorduk. İşte cevapları:
Aurélia Baude: Galatasaray Üniversitesi’nde okuyorum. Türkiye’ye gideceğimi söyleyince ailem ve arkadaşlarım deli olduğumu düşündü. Avrupa ülkelerine rahatlıkla gidebilirdim ama Türkiye’ye gelme şansını Erasmus dışında yakalayamazdım. Sadece İstanbul değil Türkiye’nin her yerini görmek istiyorum şimdi. Ayrıca buradaki yemekleri çok seviyorum. Türkiye’de bazen kötü olaylar da yaşanıyor ama bu durum beni korkutmuyor.

Constant Amblard- Papillon: Galatasaray Üniversitesi’nde Siyaset bölümündeyim. Türkçeyi öğrenmeyi çok istiyordum. Çünkü diplomaside çalışmayı planlıyorum. Farklı bir kültürü tanımak istiyordum. Bu nedenle Türkiye muhteşem bir ülke. Türkiye’nin politik anlamda çok ilginç dinamikleri var. İslam dinine dair pek çok şey öğrendim. Türklerin bu kadar misafirperver ve sıcakkanlı olduklarını bilmiyordum. Türkiye’de kültürlerin bir arada yaşaması çok hoşuma gidiyor. Bir Alman, üç Fransız ve bir Türk’le beraber Osmanbey’de bir evde kalıyorum.

Elise Garcia: Mimar Sinan Üniversitesi’nde mimarlık okuyorum. İslam kültürünü tanımak istiyordum. Türkiye’de onlarca insanla tanıştım ve Avrupa’da bulamadığım sıcaklığı buldum. Bunu Fransa’da bulamazdım. Okuduğum bölüm nedeniyle farklı dönemlerden, kültürlerden mimari eserleri incelemek beni mutlu ediyor.
Son zamanlarda yaşanan terör saldırıları nedeniyle herkes Türkiye’ye önyargılı bakıyor. Fakat ben Lyon’un yan mahallelerinde yaşıyordum şimdi burada yaşadığım için daha güvenli hissediyorum. Fransız ve dünya medyasında yer alana haberler Türkiye’yi doğru yansıtmıyor bu yüzden üzgünüm.

Rachel Saadoddine: 13 Eylül’de geldim. Galatasaray Üniversitesi’nde Siyasi Bilimler bölümündeyim. Ortadoğu’yu görmek istiyordum. Okuduğum üniversitede bu bölgede olan sadece Türkiye vardı o yüzden geldim. Gelmeden önce hiçbir şeyini tanımıyordum bu nedenle ön yargım da yoktu. Şimdiden ailem ve arkadaşlarımı davet ediyorum. Küçük korkuları olsa da aşacaklarını düşünüyorum. İlk geldiğimde insanları görünce ben de çok korkmuştum ama onlar turistmiş. Bu korkum gitti.