Gündem Türkiye’deki her 5 çocuğun 1’i şişman!

Türkiye’deki her 5 çocuğun 1’i şişman!

10.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çocukluk çağı şişmanlık araştırmasının verilerine göre erkeklerin yüzde 23.3’ü ile kızların yüzde 21.6’sı şişman. Sonuçlara göre kırsal bölgede büyüyenler kenttekilere oranla zayıf

Türkiye’deki her 5 çocuğun 1’i şişman

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Hacettepe Üniversitesi tarafından yürütülen “Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması”, 67 ildeki 163 kentsel, 53 kırsal olmak üzere 216 okulda, 5 bin 101 öğrenci üzerinde yapıldı. Proje kapsamında öğrencilerin boy ve kiloları ölçüldü, velilere öğrencilerin beslenme ve fiziksel aktiviteleri ile ilgili anket yapıldı.

Doğu Karadeniz ilk sırada
Araştırma sonuçlarına göre erkek çocuklarda şişmanlık yüzde 23,3, kız çocuklarında ise yüzde 21,6 olarak belirlendi. Türkiye genelinde ise çocukların 22,5’i şişman, yüzde 2,3’ü ise bodur çıktı.
Şişmanlığın yüksek olduğu bölgeler arasında Doğu Karadeniz yüzde 18,3 ile birinci, İstanbul ise yüzde 12,4 ile ikinci sırada yer aldı. Şişmanlığın düşük olduğu bölgeler de Güneydoğu Anadolu’da yüzde 3,6, Doğu Anadolu’da ise 4,2 olarak tespit edildi. Araştırmada, çocukların yüzde 96,8’inin her gün televizyon izlediği belirlendi.
Her 4 çocuktan 3’ünün hiçbir spor kulübüne gitmediği vurgulanan raporda, “Kırsal kesimde zayıflık, kensel bölgede ise şişmanlık oranları yüksektir” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

İlave şeker için yasak
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, obezite ile mücadelede toplumsal dönüşüme ihtiyaç olduğunu kaydetti. Müezzinoğlu, “Can boğazdan geldiği gibi can boğazdan da çıkar” diye konuştu. Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, obezite ile mücadele için ağustos ayından itibaren, salçadaki tuz oranını yüzde 64 azaltacaklarını kaydetti. Eker, meyve sularındaki ilave şekerin de yasaklanacağını kaydetti.