Gündem İsviçre medyasında 'çıt' yok: Saldırganlar tutuklandı

İsviçre medyasında 'çıt' yok: Saldırganlar tutuklandı

16.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Zürih’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan maket yakma ve pankart açma eylemi dünya basınında ses getirdi. Söz konusu skandalı ülkede faaliyet gösteren birkaç internet sitesinin yanında sadece ulusal gazete olan Tages-Anzeiger haberleştirdi.

İsviçre medyasında çıt yok: Saldırganlar tutuklandı

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, büyükelçiye Türkiye’nin faillerin tespit edilmesi talebini iletti.

Haberin Devamı

Zürih’te önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan maket yakma ve pankart açma eylemi düzenlenmişti. Eylemde, terör örgütü PKK destekçileri de yer almıştı. İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Ruch, dün Bakan Yardımcısı Bozay tarafından Dışişleri Bakanlığı’na davet edildi. Görüşmede, Büyükelçi Ruch’a Cumhurbaşkanı’nı hedef alan bu saldırının hiçbir şekilde kabul edilemez olduğu aktarıldı.

'SORUŞTURMA' ÇAĞRISI

Bu tür saldırılara müsaade edilmemesi gerektiğinin altı çizildi ve olaya ilişkin soruşturmanın başlatılarak, faillerin tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin süratle yapılmasına ilişkin Türkiye’nin talebi büyükelçiye iletildi.

'ŞİDDETLE KINIYORUZ'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter’dan yaptığı açıklamada, “İsviçre’de terör örgütü PKK yandaşları tarafından Türk bayrağını ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan çirkin saldırıyı lanetliyoruz. İsviçre makamlarının bu alçak eyleme göz yummasını şiddetle kınıyoruz. İsviçre makamlarını terörle ve nefret suçlarıyla mücadele konusunda kararlı olmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da Zürih’teki provokasyonu kınarken, terör örgütü PKK yandaşlarının bu eylemlerine izin veren İsviçre makamlarını hukuka uygun hareket etmeye davet etti. Tunç, “İsviçre’den beklentimiz bu eyleme katılanların ve destek verenlerin yargı önünde hesap vermesinin sağlanmasıdır” ifadelerini kullandı. 

İsviçre medyasında çıt yok: Saldırganlar tutuklandı

TEHLİKEYİ FARK ETTİLER

Avrupa Polis Teşkilatı “Europol”ün, Avrupa Birliği’nde (AB) terörün durumu ve eğilimlere ilişkin yayımladığı raporda, terör örgütü PKK’nın Avrupa’daki faaliyetleri ve Suriye’deki kolu YPG ile bağlantılarına dair ayrıntılara yer verildi. DW Türkçe’nin aktardığı 2022’ye ait verileri içeren rapora göre, AB’nin terör örgütleri listesinde bulunan PKK, AB ülkelerinde yıllık para toplama etkinlikleriyle büyük mali kaynak yaratıyor. Raporda, çeşitli faaliyetlerden elde edilen mali kaynağın “Kürt bölgelerine insanî yardım ve Suriye’deki YPG milislerinin finansmanı için kullanıldığı” belirtildi. PKK’nın, Suriye’deki YPG ile bağlantısına da işaret edilen raporda, örgütün Avrupa’da, Irak, Suriye ve Türkiye’deki operasyonlara destek için eleman toplama, mali faaliyetler ve propaganda çalışmalarına odaklandığını kaydetti. Europol, AB ülkelerinde vatandaşlığı ya da süresiz oturma izni bulunan PKK üyelerinin silahlı çatışmalara katılmak üzere Suriye ve Irak’a seyahat ettiğine, ayrıca örgütün AB ülkelerindeki aşırı sol ve anarşist gruplarla yakın bağlantıda olduğuna da işaret etti. 

Haberin Devamı

İSVİÇRE MEDYASINDA SES YOK

İsviçre basınında ulusal Tages-Anzeiger gazete hariç gelişmeyi manşete taşıyan olmadı. Anzeiger, kadınların grevi sırasında yaşananları tüm İsviçre halkına bağlamanın mantıksız olduğunu işaret ederek 'Özerk bir grup Türkiye cumhurbaşkanını temsil ettiği varsayılan bir bebeği ateşe verdi' dedi.

Haberin devamında ise soruşturmanın Federal Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütüldüğü ve yetkililer tarafından cezai işlemlerin uygulandığı belirtildi.

İsviçre medyasında çıt yok: Saldırganlar tutuklandı

POLİS İŞLEM YAPMADI

SwissInfo haber platformu skandal olayla ilgili yayınladığı haberde, 'Türkiye, Zürih'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kuklasının yakılmasını protesto ederek İsviçre'nin Ankara büyükelçisini çağırdı" dedi.

Haberin Devamı

Platform, yaşananların Ankara'nın İsviçre topraklarında gerçekleştirilen ilk Erdoğan karşıtı protesto olmadığını paylaştı.
SwissInfo bunun yanı sıra olay sonrası Bern polisinin, gösteriyi düzenleyenlere karşı işlem yapmayı reddettiğini de aktardı.

İsviçre medyasında çıt yok: Saldırganlar tutuklandı

'TÜRKİYE'DE ÖFKE'

Yunan medyası ise yaşanan skandala geniş yer verdi. Ta Nea, 'Türkiye'de Öfke' isimli haberinde İsviçre Büyükelçisi'nin 'Erdoğan'a yönelik saldırılara müsamaha gösterilmemeli' ifadesi de kendine yer buldu.

Etnos'da yer alan haberde ise Ankara'nın yaşananları 'kabul edilemez' olarak nitelendirdiği ve İsviçre'nin ülkesindeki büyükelçisinden önlem almasını isteği yazıldı.

İsviçre medyasında çıt yok: Saldırganlar tutuklandı

'TÜRK BAYRAĞINI YAKTILAR'

CNN ise 'Erdoğan'ın maketini yaktılar, İsviçre büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı' isimli haberinde skandala imza atan şahısların tutuklandığını bildirdi.

CNN'de diğer basın kuruluşlarının dediğini tekrarladı ve skandalı 'Zürih Devrimci Kolektifi'ne üye olan kişilerin gerçekleştirdiğini bildirdi. Protestolarda ayrıca Türk bayrağının da yakıldığını hatırlatan CNN, Erdoğan'a yönelik çirkin ifadeler kullanıldığının da altını çizdi.