Gündem Ücretli poşet uygulaması başladı! Plastik poşet fiyatı ne kadar?

Ücretli poşet uygulaması başladı! Plastik poşet fiyatı ne kadar?

02.01.2019 - 11:32 | Son Güncellenme:

Tüm vatandaşları yakından ilgilendiren ve 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren kanuna göre, market alışverişlerinde kullanılan plastik poşetler artık ücretli oldu. Peki ücretli poşet uygulamasına göre poşet ücreti ne kadar?

Ücretli poşet uygulaması başladı Plastik poşet fiyatı ne kadar

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kullanımı her geçen gün artan plastik alışveriş poşetlerini hızlı bir şekilde çöpe dönüşmesi, hafif ağırlıkları nedeniyle etrafa yayılarak çevre kirliliğini önemli ölçüde artırması ve mevcut geri dönüşüm oranları çok düşük olduğundan kaynak verimliliğini olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle bunları ücretlendirme kararı almıştı.

Haberin Devamı

PLASTİK POŞETLER NE KADAR?

1 Ocak'tan başlayarak yürürlüğe giren kanuna göre vatandaşlar, market alışverişlerinde kullandıkları her bir plastik poşet için 25 kuruş ödeyecekler. Bu rakam alt sınırı belirleyecek.

HANGİ ÜRÜNLERDEN POŞET ÜCRETİ ALINMAYACAK?

Son yapılan değişiklikle 1 Ocak'ta başlayacak uygulamaya bazı istisnalar getirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı son yaptığı açıklamada; "Marketlerde ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açıkta satılan gıdaların hijyenini korumak amacıyla kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500x350 milimetreden küçük poşetleri kapsam dışında bıraktık. Ayrıca tekstil ürünü çok kullanımlık poşetler, petshoplardaki canlı sucul hayvan satışında ve bazı bitkilerin satışında kullanılan sapsız poşetler, kuru temizleme, lostra ve benzeri iş yerleri gibi sadece hizmet verilen fakat ürün satışı gerçekleştirmeyen yerlerde verilen poşetler, kargo poşetleri ile gümrüksüz mağazalarda kullanılan özel poşetleri de tüketicilerimiz uzaktan satışlar dahil, ücretsiz olarak temin etmeye devam edecek" dedi.